21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ καθένας κρίνεται από τις επιλογές του!

Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του!


Της Άννας Βραϊμάκη,

Λίγες μέρες μετά από τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών, οι εξελίξεις στα περισσότερα κόμματα, αλλά και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ραγδαίες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος Βουλευτής στη Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών, που δεν κατάφερε να εκλεγεί, υπέβαλε την παραίτηση του από τα όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και από μέλος του κόμματος, στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ένα μεγάλο πολιτικό παρελθόν. Από τα φοιτητικά του χρόνια είχε διατελέσει γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά την πολιτική του πορεία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., από το 2000 μέχρι το 2015 είχε καταλάβει αρκετές υπουργικές αρμοδιότητες, όπως στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, την εργασία και την υγεία.

Το 2012, που ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την χώρα, αλλά και για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκινά να έχει πολιτικές διαφωνίες με το εσωτερικό του κόμματος και προχωρά στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που λεγόταν ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο τότε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το 2013, ο Α. Λοβέρδος να ιδρύσει ξανά ένα κόμμα με την ονομασία Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Το 2014, επιστρέφει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμμετέχοντας ενεργά στις Ευρωεκλογές, καθώς εκείνη την περίοδο τα ποσοστά του κόμματος ήταν αρκετά χαμηλά. Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού το 2015, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν υποψήφιος, αλλά έχασε τη μάχη. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είχε αναλάβει τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά μάχιμος για την υπεράσπιση της παράταξής του. Εκείνη την περίοδο, ήταν κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Novartis, αλλά με το πέρασμα του χρόνου δικαιώθηκε.

Το 2019, που εκλέγεται ξανά βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά του αφαιρεί τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, λόγω πολιτικών διαφορών. Έτσι, ο Ανδρέας Λοβέρδος θέτει πάλι υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, το 2021. Για άλλη μια φορά, δεν καταφέρνει να εκλεγεί, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει την Προεδρία.

Από τις πρώτες μέρες εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη φάνηκαν οι αρνητικές αντιδράσεις του Λοβέρδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δήλωση που έκανε τον Μάρτιο του 2023, σχετικά με το ζήτημα συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες». Αυτή η δήλωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έκανε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο στη δήλωση του Λοβέρδου, αλλά ο ίδιος συνέχιζε να ρίχνει «καρφιά» στην ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λέγοντας ότι δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται εύκολα και είναι δύσκολος πολιτικός για να τον αντιμετωπίσεις. Μετά από αυτήν τη δήλωση, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και δήλωσε ότι: «Αυτός που το είπε έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν, άρα, όλοι λειτουργούμε με κανόνες, βάσει σεβασμού της συλλογικότητάς μας και με βάση την προοπτική της παράταξης». Έκτοτε, ο κ. Λοβέρδος σταμάτησε να κάνει προεκλογικές δηλώσεις και μπήκε δυναμικά στις Εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη ήταν αρνητικό για τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, επειδή τον πέρασε σε σταυρούς η Μιλένα Αποστολάκη. Παρά την εκλογική του ήττα, είχε αναφέρει ότι δηλώνει ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα προσπαθήσει, όσο μπορεί, να μη χαθεί η έδρα.

Εντύπωση μάς προκάλεσε η αναμενόμενη αντίδραση ότι μετά τις δεύτερες εκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραιτείται από το όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από την ιδιότητά του ως μέλος του κόμματος. Αρκετά αντιφατική η παραίτησή του αν αναλογισθεί κανείς τις προεκλογικές του αφίσες που έγραφαν «Για πάντα ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Το περιεχόμενο, όμως, της επιστολής του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη παραμένει μυστικό για τον κόσμο, καθώς εκεί μάλλον θα αναφέρει τους λόγους αποχώρησης πιο αναλυτικά. Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη, ότι ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά ήπια και χαμηλών τόνων, χωρίς να γίνεται επιθετική.

Άραγε, ποιο να είναι το πολιτικό μέλλον του Ανδρέα Λοβέρδου; Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου θεωρεί ότι μπορούμε να τον δούμε υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές ή στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, επειδή τις περισσότερες φορές ταυτίζονταν οι απόψεις του περισσότερο με αυτό το κόμμα και δεν είναι κρυφή η στενή σχέση που έχει με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Άλλη μια διαφορετική άποψη είναι ότι πικράθηκε από την πολιτική και από τον τρόπο με τον οποίον του συμπεριφέρθηκε ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δεν τον εξέλεξε βουλευτή και γι’ αυτό έδωσε ένα τέλος στην πολιτική του πορεία. Είμαστε αρκετά περίεργοι για το τι θα συμβεί!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Λοβέρδου: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές, www.protothema.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.