18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαλοκαίρι για όλους, τουρισμός για όλους!

Καλοκαίρι για όλους, τουρισμός για όλους!


Της Μαρίας Μπότη,

Ήλιος, θάλασσα, αμμουδιά, χαλάρωση… Με λίγα λόγια καλοκαίρι!

Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο όμορφης εποχής του χρόνου. Σιγά σιγά οι πόλεις αδειάζουν και τα νησιά γεμίζουν. Οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις ολιγοήμερες διακοπές τους ή όσοι είναι τυχεροί για περισσότερες μέρες στα εξοχικά τους. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να «δραπετεύσουν» σε κάποιο νησί ή κάποιον καλοκαιρινό προορισμό για να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Μία από τις πρωτοβουλίες που διευκολύνουν όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να το καταφέρουν είναι τα προγράμματα του «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους». Με βάση κυρίως εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και οικογενειακή κατάσταση ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μπορεί να κατακτήσει ένα voucher –συγκεκριμένου ποσού– που θα του εξασφαλίσει διακοπές σε έναν προορισμό από τους προτεινόμενους.

Πηγή εικόνας: unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: Jack Krier

Αναμφίβολα, είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που βοηθάει αρκετούς πολίτες να «γευτούν τον λαμπερό ήλιο, την απέραντη αμμουδιά, στιγμές χαλάρωσης και γενικά το αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι! Μέσα σε συνθήκες καθημερινότητας, έντονου άγχους, αυξανόμενων ευθυνών, σίγουρα όλοι χρειαζόμαστε ορισμένες μέρες «αποσύνδεσης» από τη ρουτίνα. Όλοι χρειαζόμαστε λίγες μέρες μακριά σε έναν μέρος που μας καλεί να το ανακαλύψουμε.

Αυτή η μοναδική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης αντικρίζοντας τη θάλασσα δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο συναίσθημα. Και όλοι αξίζουν να το νιώσουν έστω μία φορά το χρόνο. Περνώντας 365 μέρες δουλειάς και υποχρεώσεων, είναι φυσικό και επόμενο ο οργανισμός μας να αναζητά ένα “pause” από την απαιτητική ρουτίνα. Δεν γίνεται να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές υποχρεώσεις σαν ρομπότ. Οι διακοπές είναι μια εσωτερική μας ανάγκη που δεν μπορεί να «ικανοποιηθεί» ή καλύτερα αντικατασταθεί από κάτι άλλο.

Τα προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό από τη χρονιά της εφαρμογής τους έως σήμερα έχουν προσφέρει –και εξακολουθούν να προσφέρουν– πολλές επιταγές σε πολλούς πολίτες που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην είχαν αυτή την ευκαιρία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευρυνθούν τα κριτήρια ή ο αριθμός των παρεχόμενων vouchers προκειμένου ολοένα και περισσότεροι να είναι οι «τυχεροί» που θα απολαύσουν διακοπές.

Πηγή εικόνας: unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: Johnny Africa

Προφανώς δεν είναι η «ιδανική» λύση στις οικονομικές δυσκολίες που μαστίζουν μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, ωστόσο είναι έστω μία «ανάσα». Για να μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματαμ θα χρειαστούν, άλλα πλάνα που αντιμετωπίζουν το σύνολο της κρίσης και όχι μεμονωμένα μια απόρροια της. Παρόλα αυτά, τα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους» δίνουν αυτή την «ανάσα» που αναζητούν οι πολίτες. Και πράγματι μπορεί να μην ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας, δεν παύει όμως να ωφελεί ένα σημαντικό ποσοστό που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα υπέρογκα έξοδα που δυστυχώς απαιτούν πλέον οι διακοπές.

Εξάλλου όλοι έχουν δικαίωμα να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεν μπορεί να μας στερήσει την ελευθερία να «αποσυνδεόμαστε», να «δραπετεύουμε», να χαλαρώνουμε, να απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές. Να ζούμε το ελληνικό καλοκαίρι όπως μας αξίζει. Και μακάρι μία μέρα όλες οι δυσκολίες να υποχωρήσουν, όλοι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν τον προορισμό και το budget που θέλουν να διαθέσουν και να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές των ονείρων τους.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.