18 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΕζ: Η χαμένη «χρυσή» πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας

Εζ: Η χαμένη «χρυσή» πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας


Της Νικόλ Καστόρα, 

Γαλλική Ριβιέρα. Ένας από τους πιο λαμπερούς προορισμούς και, ομολογουμένως, το αξίζει. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις πόλεις που τη διακοσμούν! Κασί, Σαν-Τροπέ, η μοναδικής ομορφιάς Νίκαια, οι κινηματογραφικά όμορφες Κάννες, το βασιλικό Μονακό και το φανταχτερό Μόντε Κάρλο! Επιπροσθέτως, την αγκαλιάζει επιβλητικά μία απέραντη οπτασία θάλασσας, η οποία, σαν σειρήνα που σε μαγεύει με το τραγούδι της, σε παρασέρνει να βρεθείς δίπλα της και να την περπατάς δίπλα σαν να είσαι υπνωτισμένος! Όλες αυτές οι περιοχές είναι τόσο περικαλλείς, που χιλιάδες άνθρωποι τις επισκέπτονται καθημερινά. Η Γαλλική Ριβιέρα, όμως, δεν σταματά εκεί… Στο ορεινό τμήμα της Κυανής ακτής, υπάρχει μια μυστική πόλη με χρυσά αγάλματα και ανθρωπόμορφα αγάλματα, η οποία έχει θέα την καταγάλανη Μεσόγειο. Αυτή η πόλη ονομάζεται… Εζ! Και από σήμερα, δεν θα παραμένει μυστική, αφού θα την ανακαλύψουμε μαζί!

Είναι μία μεσαιωνική πόλη ανάμεσα στο Μονακό και τη Νίκαια, από την οποία απέχει μόνo 12 χιλιόμετρα. Η πρόσβαση στην Εζ είναι πολύ εύκολη και, ταυτόχρονα, πολύ οικονομική. Υπάρχει λεωφορείο, που έχει αφετηρία τη Νίκαια και μέσα σε 40 λεπτά φτάνεις στην Έζ. Και η χρέωση, μόνο 2 ευρώ! Μόλις φτάσεις στην Εζ θα σου κοπεί η ανάσα, αφού στα πόδια σου θα απλώνεται η Γαλλική Ριβιέρα, αλλά αυτήν τη φορά βλέποντάς την από μακριά.

Μπαίνοντας στην πόλη, το πρώτο αξιοθέατο που θα αντικρίσετε είναι η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού (Chapelle de la Sainte Croix), η οποία κατέχει επιβλητική θέση στην πόλη και αυτό είναι λογικό, αφού είναι το παλαιότερο κτίριο της πόλης, καθώς χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα. Αφού επισκεφτείτε την εκκλησία, περιηγηθείτε στους εξωτικούς κήπους της πόλης, οι οποίοι στολίζονται από κάκτους, σουκλένια και εντυπωσιακά σιντριβάνια. Φυσικά, η αντίθεση του πράσινου με τις κόκκινες σκεπές των σπιτιών μάς δημιουργεί μια παραμυθένια αίσθηση. Έπειτα, πρέπει να περιηγηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα οποία θυμίζουν λαβύρινθο. Στενά, μεσαιωνικά, πετρόχτιστα, απόκρυφα. Επιπροσθέτως, στα σοκάκια είναι κρυμμένα παραδοσιακά εστιατόρια, που θα σας εκπλήξουν με τις γεύσεις τους!

Πηγή εικόνας: Joachim Lesne / Unsplash

Παρόλο που η Εζ ξεχωρίζει για πολλούς λόγους και θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει πολλά ξεχωριστά αξιοθέατα, τα αγάλματα που τη διακοσμούν αποτελούν σύμβολα για αυτήν, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να τα συναντήσεις σε άλλη πόλη. Το κεντρικό άγαλμα της πόλης κατέχει περίοπτη θέση και δεν αναπαριστά τίποτα άλλο από τη μορφή μία κατσίκας, η οποία είναι, μάλιστα, και χρυσή. Μεγάλο μυστήριο συνοδεύει το άγαλμα αυτό, αφού μέχρι και σήμερα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συμβολίζει. Επίσης, σε πολλά σημεία της πόλης ξεπροβάλλουν περίτεχνα αγάλματα με γυναικείες μορφές.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Kais Shawkat / Flickr

Επιπροσθέτως, για όσους θέλουν να ζήσουν μία πρωτόγνωρη φυσική εμπειρία, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το φυσιολατρικό μονοπάτι του Friedrich Nietzsche. Βέβαια, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εργοστάσιο σαπωνοποιίας Gallimard. Τέλος, η Εζ ήταν ο αγαπημένος προορισμός του Walt Disney και πιστεύω από εδώ και στο εξής και δικός σας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μεσαιωνική ατμόσφαιρα στη Γαλλική Ριβιέρα της Εζ, pronews.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.