19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήDoreen Nyanjura: Οι γυναίκες πολιτικοί της Ουγκάντας και ο σεξιστικός «πόλεμος» εναντίον...

Doreen Nyanjura: Οι γυναίκες πολιτικοί της Ουγκάντας και ο σεξιστικός «πόλεμος» εναντίον τους


Της Χαράς Καλύβα,

Η Doreen Nyanjura είναι μια σύγχρονη πολιτικός. Ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Ουγκάντα το 2026 και η οποία έχει δώσει όνομα στους υποστηρικτές της –τους Nyanjuraholics–, ενώ έχει χαρακτηρίσει την πλατφόρμα της με ένα πιασάρικο hashtag: #ThePoliticalAntidote. Η παρουσία της στο διαδίκτυο, πλέον, αντιμετωπίζει προκλήσεις γνωστές για όσες γυναίκες ενασχολούνται με την πολιτική: εκτός από τα υποστηρικτικά ή επικριτικά tweets τα οποία έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Nyanjura δέχεται επίσης tweets μισογυνιστικού χλευασμού.

«Πρώτα να παντρευτεί και μετά να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο. Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε τους πολίτες που είναι παντρεμένοι. Τι θα τους συμβουλεύατε;», σχολίασε ένας χρήστης, απαντώντας στην ανακοίνωση της Nyanjura ότι σκοπεύει να κατέβει στις προεδρικές εκλογές της Ουγκάντα, το 2026, εναντίον του Muhoozi Kaneirugaba, του γιου του σημερινού προέδρου Yoweri Museveni, εφόσον είναι υποψήφιος.

Ως αντιδήμαρχος της πόλης Καμπάλα, της πρωτεύουσας της χώρας, για την Nyanjura δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται προσωπικές επιθέσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες, όπως λέει στο CNN, αυξήθηκαν δραματικά σε όγκο, αφότου ανέλαβε το δημαρχιακό της αξίωμα πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Τα σχόλια αυτά αφορούν όλες τις πτυχές της πολιτικού, από το μήκος των μαλλιών της, έως την ηλικία και την οικογενειακή της κατάσταση. Σε συνέντευξή της στο CNN δήλωσε χαρακτηριστικά «Το γεγονός ότι είμαι ανύπαντρη αποτέλεσε άλλη μία πηγή για κακεντρεχή σχόλια, με πολλούς να λένε ότι αυτός ήταν ο λόγος που πήρα τη θέση», υπονοώντας ότι εργαλοιοποίησε το σεξ για να ανελιχθεί επαγγελματικά.

Η Doreen Nyanjura κατά την διάρκεια δημοτικού συμβουλίου. Πηγή Εικόνας: CNN, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Ester Ruth Mbabazi / CNN

Η 33χρονη πολιτικός, η οποία ήταν ακτιβίστρια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Makerere στην Καμπάλα, πριν ασχοληθεί με την πολιτική το 2016 και ενταχθεί στο Φόρουμ για τη Δημοκρατική Αλλαγή (FDC), ένα από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγκάντα, λέει ότι η παρενόχληση που δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων είναι εντονότερη όταν υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων. «Πολλοί θεωρούν ότι η υπεράσπιση της ισότητας και της ισότητας αποτελεί κατάχρηση της κουλτούρας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Για όλες τις αναρτήσεις μου που υπερασπίζονται την ισότητα των φύλων, δέχομαι κακοποίηση ή προσβολές», εξηγεί η Nyanjura.

Η Nyanjura στην συνέντευξή της πρόσθεσε επίσης: «απειλές για σωματικές επιθέσεις συμβαίνουν όταν σχεδιάζω μια διαδήλωση και δημοσιεύω σχετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Λαμβάνω απειλές ότι θα με συλλάβουν ή ότι θα με μεταφέρουν με “drone” (παρατσούκλι που δόθηκε στα βαν που φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε συλλήψεις πολιτικών ακτιβιστών στην Ουγκάντα). Έτσι, μένω μακριά από το σπίτι μου τέτοιες ώρες και ζητώ από τα μέλη της οικογένειάς μου να κάνουν το ίδιο».

Στην αρχή, η κακοποίηση την έκανε να αισθάνεται απαίσια, λέει, αλλά γνωρίζοντας ότι οι θύτες της θέλουν να τη φιμώσουν, η Nyanjura λέει στο CNN ότι αποφάσισε να «σταθεί στο ύψος της» και να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες του δημόσιου βίου. Όταν η Olive Namazzi, πολιτικός της Ουγκάντας, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, πίστευε ότι θα είχε μια αποδοτική δημόσια ζωή. Αλλά η Namazzi, η οποία, όπως και η Nyanjura, είναι 34 ετών και ανήκει στο FDC, λέει ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το να μπει στην αρένα της πολιτικής ως γυναίκα -και μάλιστα με αναπηρία- θα ξεκινούσε μια εκστρατεία διαδικτυακού εκφοβισμού που θα διαρκούσε για περισσότερο από μια δεκαετία.

Πηγή Εικόνας: Pexels, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Tracy Le Blanc

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της, η FDC δίνει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση των γυναικών. Στο ρόλο της ως υπεύθυνη για την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον και τον αθλητισμό για το Δημοτικό Συμβούλιο της Καμπάλα, η Namazzi, λέει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για να κάνει το έργο της στην κοινότητα ορατό και να αποκτήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Αλλά είναι επίσης ένας χώρος που, όπως λέει, πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε έναν «χείμαρρο κακοποίησης».

Έτσι θα λέγαμε, λοιπόν, πως η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ζωτικής σημασίας και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο άνοιγμα του πολιτικού χώρου. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των γυναικών λόγω του ειδικού βάρους που αντιμετωπίζουν από την ηλεκτρονική κακοποίηση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ‘People find us easy targets’: Women politicians face a torrent of online abuse but say they won’t stop their work, CNN.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρά Καλύβα
Χαρά Καλύβα
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 2003. Δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανάγνωση βιβλίων.