21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός10 συναρπαστικά facts για τη Marilyn Monroe

10 συναρπαστικά facts για τη Marilyn Monroe


Της Ελένης Μανουδάκη,

Η εμβληματική ηθοποιός του Χόλυγουντ, Marilyn Monroe, συνεχίζει να αιχμαλωτίζει το κοινό ακόμη και δεκαετίες μετά τον πρόωρο θάνατό της. Η λαμπερή της προσωπικότητα, η διαχρονική ομορφιά και το αναμφισβήτητο ταλέντο της, την έχουν καταστήσει ως έναν αληθινό θρύλο. Ωστόσο, την χαρακτηρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που διαφαίνονται με την πρώτη ματιά. Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε σε λιγότερο γνωστά γεγονότα γι’ αυτό το… αινιγματικό αστέρι, ρίχνοντας φως στη γυναίκα πίσω από τον μύθο.

1. Norma Jeane Baker

Πριν γίνει Marilyn Monroe, γεννήθηκε ως Norma Jeane Baker (αργότερα άλλαξε σε Μπέικερ). Γεννημένη την 1η Ιουνίου 1926 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, η Marilyn αντιμετώπισε μια δύσκολη παιδική ηλικία, περνώντας μεγάλο μέρος της πρώιμης ζωής της σε αναδοχές οικογένειες και ορφανοτροφεία.

2. Το όνομα της σκηνής

Η Marilyn υιοθέτησε το διάσημο καλλιτεχνικό της όνομα το 1946. Για το “Marilyn” εμπνεύστηκε τη Μέριλιν Μίλερ, μια ηθοποιό του Μπρόντγουεϊ που θαύμαζε, και “Monroe” ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας της. Άλλαξε νόμιμα το όνομά της το 1956.

3. Εμβληματικές κινηματογραφικές στιγμές

Η φιλμογραφία της Marilyn Monroe περιλαμβάνει αρκετές εμβληματικές στιγμές που έχουν γίνει μέρος της ιστορίας της ποπ κουλτούρας. Πάνω από 5 χιλιάδες άντρες πήγαν στα βραδινά γυρίσματα της ταινίας The Seven Year Itch (1955), για να δουν τη διάσημη σκηνή του μετρό όπου το λευκό της φόρεμα… φουντώνει.

Πηγή εικόνας: Slashfilm.com / 20th Century Fox

4. Είχε πάντα αυτοπεποίθηση

Όταν ήταν έφηβη, οι κοπέλες στον περίγυρό της την κακολογούσαν και τη μείωναν γιατί ζήλευαν την ομορφιά της. Η Marilyn είπε ότι ποτέ δεν την ένοιαξε, καθώς γνώριζε ότι ήταν όμορφη και πως τα αγόρια «πάλευαν» μεταξύ τους για το ποιος θα τη συνοδεύει στο σχολείο και σε χορούς. Η ζήλεια των κοριτσιών αυτών έμεινε να «κοιτάει» τη Marilyn στην τηλεόραση, τον Tύπο και τα περιοδικά, καθώς ήταν το 2ο πιο φωτογραφισμένο πρόσωπο της εποχής, και εξακολουθεί να είναι, μέχρι σήμερα.

5. Επιχειρηματικές κινήσεις

Πέρα από την υποκριτική και το μόντελινγκ, η Marilyn είχε ένα έντονο επιχειρηματικό πνεύμα. Ήταν η 2η γυναίκα που ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγής, η οποία ονομάστηκε Marilyn Monroe Productions, το 1955. Η 20th Century Fox της έδινε μόνο τον ρόλο της «χαζής ξανθιάς» και με την κίνηση αυτή απέκτησε μεγαλύτερο έλεγχο στις επιλογές της σταδιοδρομίας της.

6. Ταραγμένη προσωπική ζωή

Πίσω από την αστραφτερή πρόσοψη, η προσωπική ζωή της Marilyn μαστιζόταν από συναισθηματική αναταραχή. Είχε ιστορικό αποτυχημένων γάμων, συμπεριλαμβανομένων των πολυδιαφημισμένων ενώσεών της με τον θρύλο του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο και τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ. Αντιμετώπισε προβλήματα ψυχικής υγείας και προβλήματα κατάχρησης ουσιών σε όλη της τη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η πρώτη που μίλησε ανοιχτά για την ψυχική υγεία, την κακοποίηση, το body positivity και την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στον εαυτό μας.

7. Ημιτελή έργα

Τραγικά η ζωή της Marilyn κόπηκε απότομα όταν πέθανε στις 5 Αυγούστου 1962 σε ηλικία 36 ετών. Τη στιγμή του θανάτου της είχε αρκετά ημιτελή κινηματογραφικά έργα, αφήνοντας τους θαυμαστές να αναρωτιούνται τι περισσότερο θα μπορούσε να είχε πετύχει.

8. Φόραγε ό,τι πραγματικά της άρεσε

Όταν γνώρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε έλα lowcut φόρεμα, κάτι που ήταν αντίθετο στους ενδυματολογικούς κανόνες. Κάποιος τότε δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα κάνοντάς της επίθεση και λέγοντας πως, το ρούχο της ήταν τόσο άσχημο που θα μπορούσε να βάλει ένα σακί με πατάτες. Αργότερα, η Marilyn έκανε μια φωτογράφιση φορώντας ακριβώς αυτό και ήταν τόσο εκθαμβωτική που άρχισαν να την αποκαλούν “a hot potato“.

Πηγή εικόνας: Britannica.com / 1955 Twentieth Century Fox Film Corporation

9. Πάλευε κατά του ρατσισμού

Ήταν η πρώτη που έκανε εράνους και δωρεές στις έγχρωμες φυλές. Είχε στηρίξει οικονομικά, και όχι μόνο, πολλά ιδρύματα και ορφανοτροφεία που η κοινωνία άφηνε στο περιθώριο. Βοήθησε την αγαπημένη της jazz τραγουδίστρια, Ella Fitzgerald, μια από τις πιο θρυλικές έγχρωμες γυναίκες που υπήρξαν ποτέ. Τη βοήθησε να αναδείξει το καλλιτεχνικό της ταλέντο κάτι που κανένας άλλος παραγωγός δεν έκανε λόγω της φυλής της.

10. Διανοητικές επιδιώξεις

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι ήταν απλώς μια λαμπερή ξανθιά «βόμβα», η Marilyn είχε δίψα για γνώση και πάθος για τη λογοτεχνία. Προσπάθησε να απελευθερωθεί από το στερεότυπο αυτό, διαβάζοντας μανιωδώς έργα διάσημων συγγραφέων όπως ο Τζέιμς Τζόις και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Η κληρονομιά της Marilyn Monroe συνεχίζει να λάμπει έντονα, ακόμη και πολύ καιρό μετά την αποχώρησή της. Πέρα από την αναμφισβήτητη ομορφιά και την κινηματογραφική της γοητεία, ήταν ένα πολύπλοκο άτομο με φιλοδοξίες, αγώνες και όνειρα. Εξερευνώντας αυτά τα λιγότερο γνωστά γεγονότα για τη Marilyn Monroe, κερδίζουμε μια βαθύτερη εκτίμηση για τη γυναίκα που παραμένει για πάντα σύμβολο της ασημικής οθόνης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 30 Fascinating Facts About Marilyn Monroe, mentalfloss.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.