18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιώργος Βρεττάκος: «Η ΝΔ ενώνει τους Έλληνες, γιατί μπορεί να δώσει απαντήσεις...

Γιώργος Βρεττάκος: «Η ΝΔ ενώνει τους Έλληνες, γιατί μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν»


Συνέντευξη στον Μάριο Κριτίδη,

Ο Γιώργος Βρεττάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία στην κατεύθυνση «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στις Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής στη Β’ Πειραιά, συγκεντρώνοντας 23.824 σταυρούς προτίμησης.

Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εκλογική Περιφέρεια της Β’ Πειραιά για τις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ο Γιώργος Βρεττάκος, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Εκλογικής του Περιφέρειας και στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των νέων.

Ο υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Βρεττάκος, σε προεκλογική συγκέντρωση. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Βρεττάκου / Δικαιώματα χρήσης: Γιώργος Βρεττάκος
  • Προέρχεστε από μία οικογένεια με πολυετή πολιτική παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συναντήσατε, ωστόσο, κάποιες ευκολίες ή και εμπόδια στην προεκλογική σας εκστρατεία;

Το γεγονός ότι ο πατέρας μου είχε ασχοληθεί με την πολιτική έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα για να ασχοληθώ κι εγώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος, καθώς ο πατέρας μου δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί Βουλευτής, αλλά είχε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος. Ωστόσο, όταν προέρχεσαι από μία πολιτική οικογένεια, είναι τα πρώτα ερεθίσματα πολύ σημαντικά για να σου δείξουν τον δρόμο. Με βοήθησε να ενδιαφερθώ για την πολιτική, από μικρός, όμως, για να σε ψηφίσει ο κόσμος πρέπει να φτιάξεις δικιά σου προσωπικότητα και να μπορείς να ανταποκριθείς στα ζητήματα των καιρών που αλλάζουν όλο και γρηγορότερα. Παράλληλα, έφτιαξα το δικό μου προφίλ, έχω τις προτάσεις μου και ακόμα και αν το πρώτο ερέθισμα το πήρα από την οικογένειά μου –και μπορεί να σε βοηθήσει την πρώτη φορά που ασχολείσαι– στη συνέχεια πρέπει να αποδείξεις –και ίσως δύο φορές– ότι μπορείς να τα καταφέρεις και ότι αρθρώνεις τον δικό σου πολιτικό λόγο και τις δικές σου προτάσεις. Άρα, σε ψηφίζει ο κόσμος για αυτό που είσαι εσύ και όχι επειδή είσαι γιος του μπαμπά σου.

  • Κατά το παρελθόν διατελέσατε Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Με βάση τη θητεία σας και την τριβή σε περιβαλλοντικά ζητήματα, πώς βλέπετε το μέλλον της «πράσινης» ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Η «πράσινη» ανάπτυξη περιλαμβάνει πάρα πολλούς τομείς, όπως η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση, ό,τι έχει να κάνει με τον νέο τρόπο που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη χρήση των υλικών. Από την οκτάμηνη θητεία μου ως Πρόεδρος του Ε.Ο.ΑΝ., μπορώ να πω ότι η χώρα μας πλέον έχει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης. Έχουμε, εντούτοις, πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αυτό που θέλω να πω για την ανακύκλωση είναι ότι είναι ένα «ταγκό», δηλαδή όσο καλά οργανωμένη και να είναι η πολιτεία, πρέπει οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σε τέτοια θέματα.

Η κυκλική οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντική, δηλαδή το να μάθουμε πώς δεν θα δημιουργούμε απορρίμματα ή πώς θα επαναχρησιμοποιούμε συσκευασίες, ώστε να μην απορρίπτονται άμεσα στο περιβάλλον, υπό την έννοια ότι όσο αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος τόσο γίνεται πιο χρήσιμο και δεν μολύνουμε το περιβάλλον. Η «πράσινη» οικονομία αφορά πολλά ζητήματα, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νομίζω ότι στη χώρα μας έχουμε ήδη κάνει μία μεγάλη πρόοδο. Τα επόμενα χρόνια έχει τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος, δηλαδή το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που μας δείχνει ότι επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι δικές μας, μεγαλώνουμε την αυτάρκειά μας. Έτσι, πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια πάνω σε αυτό το μοντέλο, ενώ, παράλληλα, δράσεις εξοικονόμησης όπως είναι το «Εξοικονομώ», δημιουργούν μία εξοικονόμηση, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερους πόρους για να μπορούμε να έχουμε θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Νομίζω ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και στο πλαίσιο των πολιτικών της Κυβέρνησης, τα επόμενα χρονιά θα δούμε θεαματική πρόοδο στο θέμα αυτό, γιατί όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι ο πλανήτης είναι πεπερασμένος, ότι οι φυσικοί πόροι είναι συγκεκριμένοι και πρέπει να τους εκμεταλλευόμαστε με μία προσέγγιση αειφορίας, ώστε και οι επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση σε αυτούς, τόσο δεν θα έχουμε προβλήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην «πράσινη» ενέργεια και στην «πράσινη» ανάπτυξη.

  • Η ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου με ποσοστό 40,79% αποτέλεσε «έκπληξη» για πολλούς δημοσκόπους, αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μηνύματα που λαμβάνατε από τους πολίτες προμήνυαν το εν λόγω αποτέλεσμα;

Τα μηνύματα που λαμβάναμε από τους πολίτες ήταν πολύ συγκεκριμένα. Οι πολίτες ήθελαν αποτελέσματα, ήθελαν σοβαρότητα, ήθελαν μετρημένο πολιτικό λόγο και δεν ήθελαν τοξικότητα, αυτό το εισπράτταμε. Βέβαια, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αυτό το ποσοστό δεν το προέβλεπαν. Ήταν μία θετική έκπληξη για εμάς η μεγάλη στήριξη των πολιτών στη Ν.Δ. στις Εκλογές της 21ης Μαΐου. Όμως, αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι από τις Εκλογές της 21ης Μαΐου δεν σχηματίστηκε Κυβέρνηση, καθώς στη Δημοκρατία μας οι Εκλογές διεξάγονται για να εκλέξουμε αυτούς που θα διοικούν και θα κυβερνήσουν. Άρα, το αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία, έβαλε τη συζήτηση στη σωστή κατεύθυνση, γιατί μετά τις Εκλογές έγινε συζήτηση για τα προγράμματα των κόμματων. Για να μπορέσει όλη αυτή η προσπάθεια να έχει ένα αποτέλεσμα, πρέπει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου να προσέλθει ο κόσμος που ψήφισε την 21η Μαΐου, αλλά και οι υπόλοιποι που δεν πείστηκαν, να ψηφίσουν Ν.Δ., ώστε να έχουμε μία ισχυρή Κυβέρνηση, γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος.

Αυτό που μας ενδιαφέρει στη Ν.Δ. είναι να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις για τον τόπο, γιατί δεν χωρίζουμε τα προβλήματα σε μπλε, κόκκινα και πράσινα. Τα προβλήματα είναι προβλήματα και οι πολίτες αναζητούν λύση. Αυτό που αναγνώρισαν στην Κυβέρνησή μας είναι ότι μπόρεσε να απαντήσει σε πολύ μεγάλες εξωγενείς κρίσεις και επέδειξε μία ειλικρινή και αξιόπιστη στάση, που μπορεί να μην τα κάναμε όλα καλά, αλλά μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα εκεί που δεν μπορέσαμε να συγκρουστούμε όσο θα έπρεπε με ένα κράτος που πολλές φορές μας πληγώνει.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής Γιώργος Βρεττάκος στον Μάριο Κριτίδη
  • Στις Εκλογές του Μαΐου εκλεγήκατε Βουλευτής, πρώτος σε σταυρούς στη Β’ Πειραιά και μπροστά από προβεβλημένα στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είδε την κυριαρχία που είχε στην ίδια περιφέρεια ακόμα και στις εκλογές του 2019 να υποχωρεί και η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτη δύναμη μετά από αρκετά χρόνια. Σε ποιους λόγους πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η ανατροπή;

Νομίζω ότι το βασικό συστατικό της ανατροπής αυτής είναι ότι πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος που ψηφίζει ο κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι στη Β΄ Πειραιά και στη Δυτική Αττική, αλλά και στην Κρήτη ή την Αχαΐα που ήταν παραδοσιακά αριστερόστροφες, είδαμε πως μπορούν να μετακινηθούν προς τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό έγινε, γιατί πλέον ο κόσμος ή ένα μέρος του δεν ψηφίζει με βάση τις ιδεοληψίες που υπήρχαν στο παρελθόν. Ψηφίζει όποιον πιστεύει ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αυτόν που πιστεύει ότι είναι αποτελεσματικός. Τα προβλήματα πρέπει να παίρνουν τις απαντήσεις που τους αρμόζουν, οι πολίτες αυτό που θέλουν να βλέπουν είναι ποιος μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη και αυτό ξεκινάει από τα μικρά, καθημερινά και πάει στα πιο μεγάλα.

Αυτά τα 4 χρόνια είδαν έναν Πρωθυπουργό που δούλεψε πάνω στα προβλήματα, είδαν ένα ψηφιακό κράτος όπου έγιναν άλματα –και λόγω της πανδημίας βέβαια–, αλλά υπήρχε αυτός ο σχεδιασμός από την πρώτη στιγμή, είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις να αυξάνονται σταδιακά, επιχειρήσεις να ανοίγουν και νέες επενδύσεις να έρχονται. Επομένως, με βάση αυτό το πλαίσιο, ψήφισε ο κόσμος στη Β’ Πειραιά, μία περιοχή που έχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας και όσο αναπτύσσεται η οικονομία μας μειώνεται. Αυτό επιβράβευσαν οι πολίτες, αλλά και τη μεγάλη ελπίδα που υπάρχει στη Ν.Δ., δηλαδή ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για αύριο. Σε αντίθεση με μία στείρα άρνηση από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., της λογικής του όχι σε όλα και του ναι στο τίποτα, που πραγματικά αυτό που είχε να κομίσει στον πολιτικό διάλογο είναι ένα πρόγραμμα που έταζε τα πάντα στους πάντες, σαν να μην κατάλαβαν τι έχει γίνει τα χρόνια των Μνημονίων και των κρίσεων, χωρίς να έχουν μία συγκεκριμένη πρόταση κυβερνητική, λέγοντας πως θα κάνουν μία προοδευτική διακυβέρνηση που δεν την κατάλαβε κανείς.

Συνεπώς, αυτό που επικρότησε ο κόσμος είναι η σταθερότητα, η συνέχεια, η σοβαρότητα και η ηρεμία στην καθημερινότητά του. Αυτό πιστεύω ότι λειτούργησε και στη Β’ Πειραιά, παράλληλα με τον αγώνα που δώσαμε τα τοπικά στελέχη και περάσαμε ένα νέο μήνυμα, καθώς μιλήσαμε με συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή μας, σε συνδυασμό με τον πολύ θετικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτά συνετέλεσαν στο θετικό αποτέλεσμα.

  • Δεδομένης της επιτυχίας του κόμματός σας στη Β’ Πειραιά και ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης, θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τα κυριότερα προβλήματα στην περιφέρειά σας που χρήζουν άμεσης επίλυσης; Πώς θα μπορούσε η Ν.Δ., σε περίπτωση που την εμπιστευτούν εκ νέου οι ψηφοφόροι, να επιταχύνει την επίλυσή τους;

Υπάρχουν δύο όψεις: η μία όψη έχει να κάνει με γενικά ζητήματα, όπως η ανεργία, οι επενδύσεις και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αυτές οι πολιτικές γίνονται σε γενικό επίπεδο και επηρεάζουν την περιφέρειά μας. Από την άλλη, υπάρχουν κάποια τοπικά στοιχήματα για εμένα, κάποια ζητήματα της περιφέρειας, τα οποία πρέπει η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές να εργαστούμε σκληρά, ώστε να επιλυθούν ή να υλοποιηθούν κάποια μεγάλα έργα υποδομής που θα αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα στην περιφέρειά μας. Ήδη λειτούργησαν δύο σταθμοί μετρό (στη Νίκαια και τον Κορυδαλλό) και το Κέντρο Υγείας του Κερατσινίου, ενώ ενισχύθηκαν με κάποιους αστυνομικούς τα Αστυνομικά Τμήματα –δεν είναι στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά έγινε ένα πρώτο βήμα.

Είδαμε πολλά πράγματα να γίνονται, όμως εγώ θα μιλήσω για συγκεκριμένα σημεία στην περιοχή μας, τα οποία πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αρχικά, η απομάκρυνση των φυλακών του Κορυδαλλού είναι ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας που δεν έχει υλοποιηθεί. Η απομάκρυνση των φυλακών του Κορυδαλλού είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα στην περιοχή, γιατί θα απελευθερώσει 100 στρέμματα μέσα στον αστικό ιστό, όπου θα μπορούν να γίνουν έργα που θα αλλάξουν την εικόνα. Πρότασή μου είναι εκεί να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας, ίσως να έρθουν και κάποιες σύγχρονες φοιτητικές εστίες, γιατί το θέμα της στέγης το αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί νέοι, ώστε να έρθουν φοιτητές είτε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά είτε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έτσι, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για όλη την περιοχή του Κορυδαλλού και ευρύτερα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση στα ναυπηγεία του Περάματος. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, πάνω από 100 χρόνια παράδοσης στη ναυλοεπισκευή, που πρέπει να τις στηρίξουμε με χρηματοδοτήσεις και με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους και να απασχολούν εκεί καλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Ένα άλλο σημαντικό και εμβληματικό έργο που θα πρέπει να γίνει είναι η αξιοποίηση της περιοχής των λιπασμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο καινοτομίας, που το είχαμε αναγγείλει στην πρώτη προεκλογική περίοδο, προκειμένου να γίνουν δραστηριότητες που θα αναβαθμίσουν όλη την περιοχή συνολικά.

Τέλος, η Σαλαμίνα, το νησί της περιφέρειάς μας, με τεράστια ιστορική παράδοση και πολύ μεγάλες δυνατότητες, θα πρέπει να αγωνιστούμε για να έχει όλες τις υποδομές που της αξίζουν, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και έχουμε και τον τρόπο και την όρεξη να αγωνιστούμε, ώστε να μπορέσουμε την επόμενη τετραετία να έχουμε κάνει κάτι από αυτά ή να τα έχουμε δρομολογήσει, γιατί πρόκειται για έργα που θέλουν αρκετά χρόνια για να πραγματοποιηθούν.

Ο υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Βρεττάκος, συνομιλώντας με πολίτες σε προεκλογική συγκέντρωση. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Βρεττάκου / Δικαιώματα χρήσης: Γιώργος Βρεττάκος
  • Πιστεύετε ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα που ανέδειξαν τις ανεπάρκειες του Ε.Σ.Υ. θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Ν.Δ. και δεν θα αρκεστούν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη; Επιπλέον, ποια είναι η δική σας θέση για τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ.;

Το Ε.Σ.Υ. είναι αλήθεια ότι δεν παρουσιάζει την εικόνα που θα θέλαμε. Αυτό το λέμε σε κάθε ευκαιρία, γιατί είναι μία πραγματικότητα και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, λέμε τις αλήθειες και τις κοιτάμε στα μάτια. Πιστεύω ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κ. Μητσοτάκη, που δηλώνει ότι την επόμενη τετραετία το Ε.Σ.Υ. θα μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Τι σημαίνει αυτό; 80 Νοσοκομεία και 152 Κέντρα Υγείας θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική τους υποδομή, ιδιαίτερα στα επείγοντα περιστατικά. Από την άλλη, 10.000 νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού δρομολογούνται για την επόμενη τετραετία. Επίσης, θα αναβαθμιστεί το Ε.Κ.Α.Β. με περίπου 800 προσλήψεις και νέα ασθενοφόρα, τα οποία χρειαζόμαστε για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρόκειται να γίνει άμεσα ένα νέο σύστημα, ώστε όταν χρειάζεται να γίνει επέμβαση άμεσα, οι ασθενείς να βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο και σε ασφαλή χέρια. Αυτά, σε συνδυασμό με ένα συνολικό σύστημα ψηφιοποίησης, το οποίο ξεκίνησε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με το e-health για το οποίο θα ενημερωθείτε, με ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που δρομολογούμε, γιατί πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, όπως το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει ξεκινήσει και έχει προστατεύσει ήδη πολλές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, το dentist-pass για την προληπτική οδοντιατρική στα παιδιά και το πρόγραμμα Οίκοθεν, με το οποίο να μπορεί ένας καρκινοπαθής να πάρει τη θεραπεία του στο σπίτι.

Γνωρίζουμε τα περιστατικά για τα οποία δεν είναι κανείς περήφανος και θα αγωνιστούμε για να μην ξανασυμβούν. Η Ν.Δ. έχει αποδείξει πως ό,τι λέει προεκλογικά, το κάνει μετεκλογικά, έτσι νομίζω ότι αυτό θα κάνει και το επόμενο διάστημα. Στη Β’ Πειραιά έχουμε το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το οποίο χρειάζεται πολλή υποστήριξη και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να εκσυγχρονιστούν κάποιοι όροφοι που δεν έχουν ανακαινιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και παρουσιάζουν εικόνες που δεν τιμούν κανέναν.

Το Κέντρο Υγείας του Κερατσινίου δεν έχει οργανισμό και πρέπει να γίνει ένας οργανισμός για να στελεχωθεί σωστά, γιατί ηλικιακά είναι καινούριο. Το Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας, ενός νησιού που ενώ στην απογραφή φαίνεται να έχει 35.000 κατοίκους, το καλοκαίρι φτάνει 300.000, δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά και πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

  • Βάσει των Exit Polls της 21ης Μαΐου, οι νέοι ψηφοφόροι (17-24 ετών) ανέδειξαν το κόμμα σας πρώτο, με το 33,1% των ψήφων τους. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Ν.Δ. να στηρίξει έμπρακτα τη νέα γενιά σε μία σειρά ζητημάτων που την απασχολούν (θέσεις εργασίας, υψηλότεροι μισθοί, συγκράτηση επιτοκίων, φθηνότερες κατοικίες κ.λπ.);

Η νέα γενιά αυτά τα 4 χρονιά είναι αυτή που βγήκε από τα σχολεία και νομίζω ότι οι 27 χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών ήταν κάτι πρωτόγνωρο μετά από πολλά χρόνια. Πραγματοποιήθηκαν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να στελεχωθούν τα σχολεία μας. Τα σχολεία εξοπλίστηκαν με διαδραστικούς πίνακες, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να διεξάγουν το μάθημα με σύγχρονο τρόπο. Από την άλλη, έχουμε τα σχολικά γεύματα: στα περισσότερα δημοτικά σχολεία της χώρας σήμερα οι μαθητές παίρνουν σχολικά γεύματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί υποστηρίζει την ελληνική οικογένεια.

Επειδή μιλήσατε για μισθούς, η Ν.Δ. αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 και αυτό είναι κάτι που αφορά κυρίως τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Σίγουρα δεν είναι εκεί που θα θέλαμε, όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχει νόημα μία αύξηση. Από την άλλη, με πολιτικές στοχευμένες, συνεχώς προσπαθούμε να ενισχύουμε τους νέους ανθρώπους, φτιάχνοντας ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, ένα δημόσιο σχολείο σύγχρονο, δομές που θα τους δίνουν διαφορετικές διεξόδους εργασίας, όπως είναι η αναβάθμιση των Ι.Ε.Κ. και με συνεχή στήριξη των νέων, ώστε να μπορούν να βρίσκουν στέγη (βλ. το πρόγραμμα «Σπίτι μου» βοηθά 100.000 νέους να βρουν φτηνή στέγη, πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση ενός άτοκου δανείου, το οποίο πρόγραμμα θα επεκταθεί για 20.000 νέους ή το πρόγραμμα που αφορά την ενοικίαση με χαμηλό κόστος), να μπορούν να ονειρεύονται και να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους στη χώρα μας.

Με πολιτικές όπως το πρώτο ένσημο που μπορεί να παίρνουν οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία, επιδοτούμενοι από το κράτος, ώστε να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για προσλήψεις, με συνεχείς καταρτίσεις για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες προσδοκίες, ένα συνολικό πλαίσιο για τους νέους που πραγματικά τους έδωσε τη σιγουριά ότι αυτή η Ν.Δ. μπορεί να τους κοιτάξει πραγματικά με σοβαρότητα, με μετρημένο λόγο, με μετρημένες και συγκεκριμένες κινήσεις να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ευχαριστούμε τον κύριο Βρεττάκο για την παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Κριτίδης
Μάριος Κριτίδης
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, μιλάει Αγγλικά, ενώ μαθαίνει Ιταλικά και Ρώσικα. Στο αντικείμενό του το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Αμερικανική πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις. Παράλληλα, στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την κολύμβηση σε αγωνιστικό επίπεδο και γυμνάζεται καθημερινά. Τέλος σε όλους τους τομείς της ζωής του συντροφιά του κρατάει πάντα η μουσική.