14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Good Will Hunting" (1997): Η ιστορία ενός ξεχωριστού αγοριού

“Good Will Hunting” (1997): Η ιστορία ενός ξεχωριστού αγοριού


Της Ευδοκίας Πολύζου, 

Η ταινία Good Will Hunting είναι μία από τις γνωστότερες ταινίες των ’90s. Είναι αυτή που ενώ στην αρχή απορρίφθηκε πριν καν διαβαστεί το σενάριο, έγινε τεράστια επιτυχία και μία από τις αγαπημένες ταινίες πολλών, ενώ χάρισε και στον αγαπημένο Robin Williams το Όσκαρ B’ Aνδρικού Pόλου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα σε σκηνοθεσία Gus Van Sant και πρωταγωνιστές τους Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Minnie Driver και Stellan Skarsgard.

O Γουίλ Χάντινγκ είναι ένα εικοσάχρονο αγόρι που ανήκει στα κατώτερα οικονομικά στρώματα και ζει σε μία από τις πιο κακόφημες γειτονιές της Βοστόνης, ενώ εργάζεται ως επιστάτης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Ο Γουίλ είναι πεισματάρης, ερειστικός, ατίθασος και έτοιμος για καυγάδες. Πέρα, όμως, από όλα αυτά διαθέτει ένα εξαιρετικό μυαλό. Αυτό δεν αργεί να γίνει αντιληπτό από τον Λαμπό, έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου, ο οποίος αφήνει την εκφώνηση μίας δύσκολης μαθηματικής άσκησης σε έναν πίνακα στον διάδρομο της σχολής προκειμένου να τη λύσουν οι φοιτητές του. Ωστόσο, μετά τη λήξη των μαθημάτων και ενώ κανένας από τους φοιτητές δεν μπορεί να τη λύσει, η άσκηση τραβάει την προσοχή του Γουίλ, ο οποίος τη λύνει με τεράστια ευκολία.

Οι μέρες περνούν και το μυστήριο μένει άλυτο, ώσπου ο καθηγητής αντιλαμβάνεται πως ο Γουίλ ήταν αυτός που έλυσε τη δύσκολη άσκηση των ανώτερων μαθηματικών. Τότε, και ενώ ο Γουίλ κινδυνεύει να φυλακιστεί για άλλη μία παράβαση που διέπραξε με τους φίλους του, του προτείνει μία συμφωνία: Να του παραδώσει μαθήματα μαθηματικών και να τον απαλλάξει από τα προβλήματά του με τον νόμο, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει συνεδρίες με κάποιον ψυχολόγο, προκειμένου να ελέγξει την ατίθαση συμπεριφορά του. Στο μεταξύ, ο Γουίλ γνωρίζει τη Σκάιλαρ, μία φοιτήτρια Iατρικής με την οποία φαίνεται να ταιριάζουν πολύ, μόνο που ο Γουίλ δεν είναι έτοιμος να δεθεί συναισθηματικά μαζί της. Έτσι, σύντομα, μόλις νιώσει ότι τον πλησιάζει αρκετά, θα απομακρυνθεί από εκείνη, αρνούμενος να δεχτεί ότι τον αγαπά και, αντίστοιχα, να παραδεχτεί πως και αυτός νιώθει το ίδιο.

Πηγή Εικόνας: mensxp.com. / Δικαιώματα χρήσης: © Letterboxd

Μετά από αρκετές προσπάθειες εύρεσης ψυχολόγου και αφού απογοήτευσε αρκετούς από αυτούς με την απροθυμία του και την ειρωνική του συμπεριφορά, ο Χάντινγκ γνωρίζει τον δρ Σον Μπερν, έναν ψυχολόγο και παλιό συμφοιτητή του Λαμπό. Ο δρ Μπέρν πείθεται να αναλάβει τον Γουίλ, στον οποίο προσπαθεί και τελικά καταφέρνει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, προκειμένου να τον βοηθήσει σταδιακά να βρει τον δρόμο του και να πάρει τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τη ζωή του, επουλώνοντας, παράλληλα, παλιές πληγές που ακόμη βασανίζουν το αγόρι.

Ο δρ Σον, με τη σειρά του, είναι ένας άνθρωπος που βιώνει τις δικές του δυσκολίες και, συγκεκριμένα, τον θάνατο της πολυαγαπημένης του γυναίκας. Έχοντας, όμως, πάντοτε πίστη στην αγαπημένη του επιστήμη (την ψυχολογία) και την ελπίδα ως κινητήρια δύναμη, δέχεται να βοηθήσει τον Γουίλ να βρει τον δρόμο του. Αναπτύσσεται, λοιπόν, μεταξύ τους μία σχέση αλληλοβοήθειας, η οποία ξεπερνά την τυπική σχέση ψυχοθεραπευτή-θεραπευόμενου. Στην αρχή, ο Γουίλ είναι διστακτικός και απρόθυμος να ανοίξει την καρδιά του σε έναν άγνωστο, σιγά σιγά, όμως, αντικρύζει στο πρόσωπο του θεραπευτή του ένα στήριγμα, έναν φίλο. Αυτός ο φίλος του είναι που θα τον παροτρύνει να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά του ζητήματα και κυρίως να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και να αντιληφθεί ότι πολλά από όσα έγιναν δεν ήταν δικό του λάθος.

Μία πολύ δυνατή και ιδιαίτερη σκηνή ήταν εκείνη που ο ψυχολόγος, έχοντας αντιληφθεί την κακοποίηση που είχε βιώσει ο Γουίλ παλαιότερα, του υπενθυμίζει πως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δικό του λάθος. Παρόλο που ο Γουίλ αποφαίνεται θετικά δείχνοντας ότι το αναγνωρίζει, εκείνος το επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, ώσπου το αγόρι ξεσπά σε λυγμούς και πέφτει στην αγκαλιά του δρ Μπερν, βρίσκοντας επιτέλους λύτρωση.

Πηγή Εικόνας: creativescreenwriting.com / Δικαιώματα χρήσης: Miramax Pictures

Σιγά σιγά ο Γουίλ, που στην αρχή κρατούσε μία εξαιρετικά αρνητική στάση απέναντι στις δυνατότητές του και τις ευκαιρίες που εμφανίζονταν και θα μπορούσαν να του αλλάξουν τη ζωή, αρχίζει να τις αποδέχεται. Σε αυτό πέρα από τον δρ Σον, παίζει μεγάλο ρόλο και ο καλύτερός του φίλος, ο οποίος όταν γίνεται φανερό ότι ο Γουίλ δεν θα δεχτεί κάποια από τις προτάσεις για δουλειά, του λέει έξω από τα δόντια ότι πρέπει να αρπάξει αυτή την ευκαιρία με την οποία έχει «ευλογηθεί» και πως του αξίζει μία καλύτερη ζωή και να κάνει ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι φίλοι του δεν μπορούν.

Έτσι, ο Γουίλ αποφασίζει να φύγει από τη Βοστόνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα δεχτεί μία από τις δουλειές που του προτάθηκαν. Ωστόσο, σε ένα σημείωμα που αφήνει στον Σον, με το οποίο του ζητά να ενημερώσει τον Λαμπό, γράφει πως πάει να βρει ένα κορίτσι, τη Σκάιλαρ, καθώς συνειδητοποίησε πως θέλει να είναι μαζί της και να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς του παρελθόντος που τον απέτρεπαν από το να της ανοιχτεί.

Πρόκειται για μία ταινία που σε προκαλεί να την παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος, ακόμη και αν είναι εύκολο να το… μαντεύεις. Αυτό οφείλεται, πρώτα από όλα, στις όμορφες και συγκλονιστικές –ιδιαίτερα σε κάποιες σκηνές– ερμηνείες των πρωταγωνιστών, τόσο του Matt Damon, ο οποίος καταφέρνει να υποδυθεί έναν σκληρό, φαινομενικά, νέο ο οποίος, όμως, βαθιά μέσα του πονά, αλλά και του Robin Williams που υποδύεται τον θεραπευτή που και ο ίδιος αντιμετωπίζει τα δικά του βάσανα, αλλά με μία έμφυτη ηρεμία προσπαθεί να βοηθήσει το νεαρό αγόρι και να του μιλήσει για τη ζωή ακριβώς έτσι όπως είναι. Έπειτα, η ιστορία που διηγείται και το μήνυμα που περνάει και φυσικά η αναφορά που κάνει στις πιέσεις που βιώνουν οι άνθρωποι διάνοιες, αλλά και το γεγονός ότι δεν λείπει το χιούμορ και οι έξυπνες ατάκες.

Τέλος, η καλογυρισμένη αυτή ταινία αναφέρεται στην ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής και στην πολυπλοκότητά της, ενώ δείχνει πως, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα και να πάρουν τον δρόμο τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • GOD WILL HUNTING Official Trailer [1977], youtube.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδοκία Πολύζου
Ευδοκία Πολύζου
Γεννήθηκε το 2004 στα Τρίκαλα και είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και ποίηση, να βλέπει ταινίες, ενώ ασχολείται με το θέατρο. Στο μέλλον θα ήθελε να ασχοληθεί με τον δικαστικό κλάδο και τη συγγραφή.