16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜία ωδή στη ζωή

Μία ωδή στη ζωή


Της Γεωργίας Διπλού, 

«Ωδή…». Τι ωραία λέξη! Καταλαβαίνεις ότι η σημασία της είναι καλή μόνο από το άκουσμά της. Ακόμη και η ετυμολογία της εγείρει ωραία συναισθήματα (ᾠδή < ἀοιδή < ἀείδω και ἀήδω {τραγουδώ}).

Δεν αντιλέγω, η μόνιμη μεμψιμοιρία έχει κάποιο ενδιαφέρον. Πιθανότατα, μας κάνει να νιώθουμε σαν χαρακτήρες του Σοφοκλή, δηλαδή, ότι αποτελούμε έρμαια της μοίρας ή ακόμα ότι είμαστε ανίκανοι να «αδράξουμε τη μέρα». Ειδικά τώρα, διανύουμε μια περίοδο που οι νέοι βλέπουμε το μέλλον ως αβέβαιο – και εγώ μαζί. Ακρίβεια, ανεργία, έλλειψη δημόσιας υγείας, χαμηλό επίπεδο ζωής. Όλες οι απαραίτητες συνιστώσες, ώστε να μην θέλει κάποιος να «βλέπει το ποτήρι» μισογεμάτο, αλλά μισοάδειο. Θεωρούμε, ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η τελειότητα. Μια φαινομενικά τέλεια πρόταση που είναι όλη λάθος. Το να έχουμε στόχους και να επιδιώκουμε τη βελτίωσή μας είναι κάτι λίγο παραπάνω από καλό. Το να αποδεχόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι προγραμματισμένα δημιουργήματα, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία και την ψυχική ευφορία. Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν κυνηγάμε την τελειότητα, θα χάσουμε όλες τις στιγμές που έχουν περάσει καθ΄ όλη αυτήν τη διαδικασία.

Πηγή Εικόνας/Δικαιώματα Χρήσης: pexels.com-Nikolina

Αναγνωρίζω πως οι καιροί που διανύουμε είναι τρομερά δύσκολοι –ειδικά για τα νέα παιδιά, που το μέλλον είναι αβέβαιο–, αλλά τι θα καταφέρουμε με την άσκοπη γκρίνια; Αναφέρουμε όλη την ώρα τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα, γιατί όμως δεν προσπαθούμε να βελτιωθούμε και εμείς οι ίδιοι; Απαραίτητη σε αυτό το σημείο κρίνεται η χρήση μιας αναλογίας. Αν ο εγκέφαλος σταματήσει να λειτουργεί, αλλά η καρδιά χτυπάει, τότε ο άνθρωπος και το σώμα δεν παραδίνεται. Έτσι, και όταν η καρδιά μιας χώρας –οι πολίτες– δεν αλλάζουν και δεν προσπαθούν να βελτιωθούν, τότε και το μυαλό – οι ηγέτες–  θα είναι νοσηροί. Ένα κράτος το κρατούν οι πολίτες του, ο κορμός του. Αντί, λοιπόν, να «κλαίμε τη μοίρα μας», ας δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε.

Για αρχή, ας γίνουμε μια κοινωνία ανθρώπων που χαίρεται με αυτά που διαθέτει. Μπορούμε να αρχίσουμε προσπαθώντας να βρούμε χαρά σε αγαθά και καταστάσεις, οι οποίες είναι αυτονόητες, ενώ δεν θα έπρεπε.

Πρώτο και σημαντικότερο, είσαι ζωντανός. Ιδού! Ένας λόγος να είσαι χαρούμενος. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την αγάπη. Έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν. Όποιοι και αν είναι αυτοί… Γονείς, φίλοι, οικογένεια… Σημασία έχει ότι αγαπιέσαι και με τη σειρά σου αγαπάς. Συνεχίζοντας, ξέρατε ποια είναι η ορμόνη του στρες; Η κορτιζόλη… Και μαντέψτε! Η ευτυχία και η χαρά συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη μείωση αυτής και στη σωστή λειτουργία του καρδιακού μας συστήματος. Πρόσφατα διάβασα ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τη ζωή σαν παιχνίδι και όχι σαν υποχρέωση ζουν τουλάχιστον 7,5 χρόνια παραπάνω (κατά μέσο όρο).

Πηγή Εικόνας: ianslife.in. Δικαιώματα Χρήσης: pexels.com-Achraf Alan

Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τα γηρατειά και γενικότερα το μέλλον. Το αβέβαιο μπορεί να είναι επίφοβο αλλά συνάμα είναι και συναρπαστικό. Αν δεν θες να το κάνεις για εσένα, κάνε το για τους γύρω σου, για τον κοινωνικό σου περίγυρο. Η χαρά σύμφωνα με μελέτες είναι μεταδοτική. Προσπάθησε για μια εβδομάδα να αφήσεις πίσω τα προβλήματα και να είσαι ο εαυτός σου, ο χαρακτήρας αυτός που οι φίλοι σου αγάπησαν εξ αρχής, τότε θα παρατηρήσεις και την αλλαγή των δικών σου ανθρώπων προς τα εσένα. Προσπάθησε να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι πιο παραγωγικός μέσα στη ζωή σου. Και επειδή το ‘‘manifest’’, ή αλλιώς «νόμος της έλξης», είναι η μόδα της εποχής μας, όσο περισσότερο μένεις και αναλύεις τις θετικές εξελίξεις, τόσο αυτές θα έρχονται προς τα εσένα.

Το άρθρο ξεκίνησε σαν ένας ύμνος προς τη ζωή και την καθημερινότητα. Μήπως λίγοι στίχοι από τον ίδιο τον εμπνευστή της «Ωδής προς τη ζωή» Πάμπλο Νερούδα μας έπειθαν παραπάνω; «Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί της αλληλουχίας συγκινήσεων εκείνης που κάνει να λάμπουν τα μάτια και μετατρέπουν το χασμουρητό σε χαμόγελο φέρνοντας χτυποκάρδι μπροστά στο λάθος και στα αισθήματα».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 10 λόγοι για να είσαι ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή, missbloom.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Διπλού
Γεωργία Διπλού
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ θέλει να μάθει και Γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική. Επίσης, της αρέσει να γράφει δοκίμια και να διαβάζει κλασική λογοτεχνία. Η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων είναι κάτι που γεμίζει τον χρόνο της και της δίνει νόημα. Τέλος, της φαίνεται ενδιαφέρουσα η ανάλυση του πολιτικού λόγου.