20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜεγάλος αδελφός, ένας τρίτος γονιός

Μεγάλος αδελφός, ένας τρίτος γονιός


Της Ηλιάνας Πολύζου,

Αδελφός αρσενικό (θηλυκό αδελφή):
(οικογένεια) το πρόσωπο, με το οποίο κάποιος έχει κοινούς και τους δύο ή μόνο τον ένα γονέα.

Σε ένα τυπικό επίπεδο, αυτός ο ορισμός φαίνεται να αποδίδει εύστοχα το περιεχόμενο της έννοιας του αδελφού. Σε ουσιαστικό επίπεδο, διαπιστώνουμε ότι είναι κάπως ελλιπής, καθώς τα αδέλφια μοιράζονται πολύ περισσότερα από τον δεσμό αίματος.

Ο μεγαλύτερος αδελφός αποτελεί το πρότυπο κάθε μικρού αδερφού, τον πρώτο του ήρωα. Για αυτό, άλλωστε, κάθε μικρότερο παιδί έχει την τάση να αναπαράγει συμπεριφορές και να μιμείται τις κινήσεις του μεγαλύτερου, κάποιος θα έλεγε από ζήλια, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για θαυμασμό. Η επιρροή αυτή είναι πιο έντονη σε μικρότερες ηλικίες, αλλά δεν εκλείπει στα μεταγενέστερα χρόνια.

Ποια είναι, όμως, τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνουμε από τα μεγαλύτερα αδέλφια; Ως μικρότερη αδελφή, νομίζω πως έχω μία καλή εικόνα του θέματος.

Πηγή εικόνας: unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: Ben White

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η αδελφική σχέση αποτελεί την πρώτη φάση της κοινωνικοποίησης, αποτελώντας τον προθάλαμο για τη μετέπειτα ένταξη σε κοινωνικές ομάδες. Η κοινωνικοποίηση, κατά τα πρώιμα στάδια, συντελεί στην καλλιέργεια μίας στάσης σεβασμού, αποδοχής και ανεκτικότητας απέναντι στη διαφορετικότητα. Το άτομο μαθαίνει να λειτουργεί σαν σύνολο, και όχι σαν μονάδα, μεταβαίνει από το «εγώ» στο «εμείς». Αποτελεί το στάδιο προετοιμασίας για την μετέπειτα ομαλή ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο. Καλλιεργείται ο διάλογος, και στο πλαίσιο αυτού αναπτύσσεται η ουσιαστική επικοινωνία, σφυρηλατείται η κοινωνική συνείδηση και αποτάσσεται κάθε καχυποψία και στερεότυπο. Ακόμη και όταν τα πράγματα παρεκτρέπονται και η συζήτηση καταλήγει σε διένεξη, μαθαίνει να διαχειρίζεται άσχημα συναισθήματα, να συγχωρεί και να ζητά συγγνώμη όταν σφάλλει.

Η συνεισφορά των μεγάλων αδελφών στη σχολική και ακαδημαϊκή πορεία, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, είναι εξίσου σημαντική. Κάθε μικρός αδελφός έχει ένα σχετικό προβάδισμα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει δίπλα του έναν άνθρωπο ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις πριν από αυτόν, και μπορεί να αναλάβει πλέον τον ρόλο του συμβούλου. Από τα πιο απλά πράγματα, όπως να τον βγάλει από το αδιέξοδο ενός μαθηματικού προβλήματος, στα πιο σημαντικά, να τον καθοδηγήσει, να τον προφυλάξει, να τον προετοιμάσει και να τον αποτρέψει από το να διαπράξει λάθη που ο ίδιος έκανε και έμαθε τις συνέπειες με τον δύσκολο τρόπο. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως μια ανεξάντλητη πηγή εμπειριών και συμβουλών.

Δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και της πίστης στον εαυτό του. Μεγάλος αδελφός σημαίνει μεγάλο στήριγμα. Είναι παρών σε κάθε πρώτο βήμα, παρέχοντας απεριόριστη στήριξη, ενθαρρύνοντας και ανυψώνοντας το ηθικό. Αποτελεί το χέρι βοηθείας που όλοι χρειαζόμαστε τις «μαύρες μέρες» για να μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να τα παρατήσουμε και ότι θα τα καταφέρουμε. Κάθε μεγάλος αδελφός δικαιούται ασυζητητί τον τίτλο του μεγαλύτερου υποστηρικτή και του «νούμερο ένα φαν».

Πηγή εικόνας: pixabay.com. Δικαιώματα χρήσης: waldryano

Πέρα από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, αποτελούν και τους πιο αυστηρούς, αλλά δίκαιους κριτές. Με την κατάδειξη των σφαλμάτων και την «προσγείωση» του αδελφού του –όταν ξεφεύγει– τον ωθεί σε ένα διαρκές ταξίδι αυτοβελτίωσης, σε μία απαιτητική και «επίπονη» προσπάθεια ενίσχυσης της αυτογνωσίας του. Με αυτόν τον τρόπο, αποδέχεται με απόλυτη ειλικρίνεια τα λάθη του, μαθαίνει να συγχωρεί τον εαυτό του και να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των δικών του πράξεων, αντί να εθελοτυφλεί και να αποδίδει την αποτυχία του σε δικαιολογίες.

Το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να του μάθει όμως είναι να αγαπά ανιδιοτελώς. Είναι το άτομο που θα του προσφέρει τα πάντα χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Γιατί κάθε μεγάλος αδελφός επιθυμεί το καλύτερο για τον μικρότερο, και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να είναι ευτυχισμένος. Στην αδελφική αγάπη δεν υπάρχει προσωπικό όφελος, δεν υπάρχει δικό σου και δικό μου, υπάρχει δικό μας. Η λέξη ανιδιοτελής χρησιμοποιείται συχνά ως αντίστοιχη του απείρου, και καμία λέξη δε θα μπορούσε να σταθεί καλύτερα δίπλα στην αδελφική αγάπη.

Παρά τους τσακωμούς, τους καυγάδες και τους συνεχείς εκβιασμούς, ο αδελφός σου είναι από τα λίγα άτομα που θα αγαπήσουν την κάθε σου ατέλεια, θα χαρούν με τη χαρά σου, θα στεναχωρηθούν με την λύπη σου. Ακόμα και αν τους παιδεύουμε συχνά, ξέρουν πόσο βαθιά τους εκτιμάμε, είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε μάθει δίπλα τους και τους ευχαριστούμε για όσες φορές πήραν το ρόλο του προστάτη μας, στάθηκαν δίπλα μας σαν κηδεμόνες, σαν ένας τρίτος γονιός.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αδελφός, el.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιάνα Πολύζου
Ηλιάνα Πολύζου
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με το κλάδο σπουδών της προσανατολίζεται προς το ποινικό δίκαιο. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με εθελοντικές δράσεις.