18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜπορεί η εξωτερική εμφάνιση να «νικήσει» το βιογραφικό;

Μπορεί η εξωτερική εμφάνιση να «νικήσει» το βιογραφικό;


Της Μαρίας Μπότη,

Όσοι ψάχνουν μία νέα δουλειά ή τώρα αρχίζουν να χτίζουν την εργασιακή τους εμπειρία, γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν ένα δυνατό βιογραφικό, στο οποίο να τονίζουν τα δυνατά τους σημεία και την εμπειρία τους. Αν και οι δεξιότητες και οι επιδόσεις έχουν μεγάλη σημασία στην απόκτηση μίας δουλειάς, υπάρχει ένας άλλος ουσιαστικός παράγοντας που έχει καθοριστικό ρόλο: η εμφάνιση.

Η αλήθεια είναι πως όσο και να λέμε ότι ζούμε στην κοινωνία της αποδοχής και της εξάλειψης των στερεοτύπων, εντούτοις φαίνεται ότι η πρώτη εντύπωση –και στον χώρο της εργασίας– έχει ιδιαίτερη σημασία. Και ένα από τα χαρακτηριστικά που θα προσέξει κυρίως ο εργοδότης –αλλά και αργότερα οι συνεργάτες– είναι η εξωτερική εμφάνιση.

Η διάκριση στον εργασιακό τομέα, αλλά και γενικά στην κοινωνία, είναι όταν ένα άτομο υφίσταται «άδικη» μεταχείριση λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η εξωτερική εμφάνιση κ.λπ. Αυτή η συμπεριφορά στηρίζεται συχνά στην άποψη ότι ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει μεγαλύτερη αξία από ένα άλλο. Έτσι, η διάκριση που σχετίζεται με την εμφάνιση είναι η άδικη μεταχείριση ενός ατόμου λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών της εμφάνισής του. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται διακρίσεις, όπως η ελλιπής ενημέρωση ή εκπαίδευση. Άλλες φορές μπορεί να είναι η ανασφάλεια που κάνει ένα άτομο να συμπεριφέρεται με τρόπο που υποτιμά τους άλλους.

Πηγή εικόνας: totaljobs.com

Αναμφίβολα, άλλος ένας λόγος είναι το γεγονός ότι είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε πολλές εικόνες και μηνύματα που συνδέουν την «ωραία εμφάνιση» με την επιτυχία ή τονίζουν την «εξωτερική τελειότητα». Αυτό μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο σε ορισμένους που αναζητούν εργασία, καθώς συχνά αισθάνονται κατώτεροι και «αποκλεισμένοι» όταν νιώθουν ότι δεν πληρούν τα «απαραίτητα» χαρακτηριστικά.

Είναι η εξωτερική εμφάνιση το «κλειδί» της επιτυχίας;

Η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο στον χώρο εργασίας, όχι μόνο στο πώς μας βλέπουν οι συνάδελφοί μας και η διοίκηση, αλλά και πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Φυσικά και η προσωπική εμφάνιση, η περιποίηση και η αυτοπεποίθηση μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία ενός ατόμου και, κατ’ επέκταση, στην αφοσίωση, τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στον κόσμο έχει βαθιά επίδραση στην αυτοεκτίμησή μας και στην εντύπωση που αφήνουμε στους άλλους για εμάς. Ως εκ τούτου, έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που ενεργούμε, αλλά και στη συμπεριφορά των άλλων προς εμάς.

Πηγή εικόνας: genieresumes.com

Η εμφάνιση ενός ατόμου περιλαμβάνει, τόσο το ντύσιμο, τα μαλλιά, το μακιγιάζ, όσο και όλες τις πτυχές της γλώσσας του σώματος και των φυσικών εκφράσεων και χειρονομιών. Συνεπώς, αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σημαντικό μέρος του χαρακτήρα μας, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η έκφραση μέσα από τη γλώσσα του σώματος αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του συνολικού τρόπου επικοινωνίας.

Είναι δίκαιο;

Η υιοθέτηση ενός κατάλληλου ενδυματολογικού κώδικα και τρόπου επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι ακραίες επιλογές και συμπεριφορές, όπως υπερβολικός ενθουσιασμός, φανταχτερές στυλιστικές επιλογές, περίεργα κουρέματα ή χτενίσματα, υπερβολικά τατουάζ και piercings, ενδέχεται μερικές φορές να επιφέρουν αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένα εργασιακά περιβάλλοντα, όπου οι κανόνες είναι πιο αυστηροί.

Πηγή εικόνας: au.hudson.com

Έρευνες έχουν δείξει ότι στον επαγγελματικό κόσμο, η πρώτη σας εντύπωση θα διαρκέσει και θα μείνει «αποτυπωμένη». Πολλοί αρνούνται την σημασία που δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση και θεωρούν ότι μόνοι οι ικανότητες και οι γνώσεις είναι εκείνα που μετρούν. Άλλοι πάλι επιλέγουν να προωθήσουν εκείνη την πλευρά του εαυτού τους που βασίζεται στην επικοινωνία, στην περιποίηση και στη γλώσσα του σώματος και έχουν αποδείξει ότι πολλές φορές «κερδίζουν».

Άδικο; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Έτσι είναι άλλωστε ο εργασιακός χώρος, ανταγωνιστικός, έντονος και με πολλές προκλήσεις. Στόχος να τις ξεπερνάμε, να βελτιωνόμαστε και να υιοθετούμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας. Δυνατό βιογραφικό και καλή εμφάνιση –κατάλληλος ενδυματολογικός κώδικας, υγιεινή, αυτοπεποίθηση και vibes που εκπέμπουμε– είναι ένας συνδυασμός που «απογειώνει» την καριέρα. Δεν είναι εύκολο να συνδυαστούν πάντα, και ιδιαίτερα από μικρή ηλικία, αλλά λίγα βήματα σταδιακά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Και εάν κάποιος δείξει το βιογραφικό και «απουσιάζει» ο χαρακτήρας;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Importance of Personal Appearances in Life and the Workplace, zerotoskill.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.