13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΘρίαμβος Μητσοτάκη - Πανωλεθρία Τσίπρα: Ολοταχώς για δεύτερες εκλογές

Θρίαμβος Μητσοτάκη – Πανωλεθρία Τσίπρα: Ολοταχώς για δεύτερες εκλογές


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επιβεβαιώνει τα ευρήματα των exit polls: οδηγούμαστε σε μια ευρεία νίκη της Ν.Δ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ο μεγάλος ηττημένος, χάνοντας δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. αγγίζει διψήφιο ποσοστό σχετικής ασφαλείας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μπορεί να γίνει λόγος και για μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νυν Πρωθυπουργός μοιάζει να δικαιώνεται, τόσο για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του θητείας όσο και για τη στρατηγική που ακολούθησε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, παίζοντας ξεκάθαρα το χαρτί της προοπτικής της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Αντιστοίχως, ο Αλέξης Τσίπρας ηττάται κατά κράτος για μια ακόμη φορά την τελευταία τετραετία. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να καρπωθεί τη φθορά Μητσοτάκη, αλλά, επιπλέον, απώλεσε και ποσοστό ψηφοφόρων που τον είχαν εμπιστευθεί στις προηγούμενες εκλογές. Πρόκειται για μια εντονότατη αποδοκιμασία τόσο της αντιπολίτευσης που άσκησε το κόμμα του τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσο και των προσωπικών χειρισμών του ίδιου: από το άνοιγμα στην καραμανλική δεξιά ως το συγχωροχάρτι στον ασύδοτο Παύλο Πολάκη και από τις προτάσεις δημιουργίας διαφόρων υβριδικών κυβερνητικών συμμαχιών ως το φλερτ με την εκλογική βάση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση της διαφοράς διαδραμάτισε και το απίστευτο «αυτογκόλ» Κατρούγκαλου, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες. Η μεσαία τάξη είδε να επανέρχεται ο εφιάλτης της «Πρώτης φοράς Αριστεράς»-φοροεπιδρομής, που τσάκισε τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολλούς εξ αυτών να αντιμετωπίζουν μια κανονική δήμευση εισοδήματος. Ιδεοληψία, σε συνδυασμό με ανοησία, επέτρεψαν στον επικοινωνιακό μηχανισμό της Ν.Δ. να κάνει πάρτι.  

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr, Δικαιώματα χρήσης: INTIME NEWS

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκινάει η διαδικασία ερμηνείας του ποσοστού, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτό είναι εκτός από διψήφιο και ισχυρό, όπως είχε θέσει ως στόχο ο Πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια βαθιά ανάσα της σημερινής ηγεσίας, δεδομένων των συνθηκών. Κερδισμένοι, επίσης, είναι το Κ.Κ.Ε. και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Πλέον εισερχόμεθα στη διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης λογικά θα απέχει κατ’ ουσίαν από την προσπάθεια συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης. Είναι σε θέση ισχύος και πολύ κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας σε δεύτερες κάλπες. Αν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμος, γιατί να μοιραστεί την εξουσία; Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε δυσχερή θέση, δεδομένου ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για μια κυβέρνηση με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει θέσει βέτο για τον Βαρουφάκη (ακόμη δεν είναι, άλλωστε, βέβαιο ότι εισέρχεται στη Βουλή), ενώ το Κ.Κ.Ε. έχει ξεκόψει κάθε σχετική συζήτηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται, πλέον, σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας. Με τον λαό να δίνει μια τέτοια νίκη στον Μητσοτάκη, είναι πάρα πολύ δύσκολο να υποστηρίξει σοβαρά ότι ο νυν Πρωθυπουργός δεν δικαιούται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Εν τέλει, πιθανότατα θα τον βγάλει ο ίδιος ο Μητσοτάκης από τη δύσκολη θέση και θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα επιβίωσης στις δεύτερες εκλογές.  

Εν κατακλείδι, οδεύουμε προς δεύτερες εκλογές, με την αυτοδυναμία της Ν.Δ. να φαντάζει σχεδόν βέβαιη και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να εισέρχεται σε φάση πολύ μεγάλης εσωστρέφειας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διατηρεί θετικό πρόσημο και οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.