17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιώργος Γιάνναρος: «Οδηγός μας είναι ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη»

Γιώργος Γιάνναρος: «Οδηγός μας είναι ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη»


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνου Γκότση,

Ο Γιώργος Γιάνναρος είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Alba Graduate School. Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Εκλογική Περιφέρεια της Α’ Αθήνας για τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Γιώργος Γιάνναρος, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην υποψηφιότητά του, την προεκλογική εκστρατεία και σε ζητήματα που ταλανίζουν την Eκλογική του Περιφέρεια.

Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Γιάνναρος. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Γιάνναρου
  • Κατέρχεσθε για δεύτερη φορά υποψήφιος σε Εκλογές, όντας επαγγελματίας στον τομέα της Ναυτιλίας και φέροντας στις πλάτες σας ένα όνομα «βαρύ σαν ιστορία». Θεωρείτε ότι αυτό το εφόδιο αρκεί για τον επιτυχή αγώνα ή πολλές φορές είναι μέτρο σύγκρισης;

Η πολύ βαριά πολιτική κληρονομιά του πατέρα μου, από τη μία, προφανώς ανοίγει κάποιες πόρτες και δημιουργεί μια θετική προδιάθεση απέναντί μου, αλλά, από την άλλη, οι συγκρίσεις που γίνονται αυτόματα στις σκέψεις των ανθρώπων που τον ήξεραν είναι υπερβολικές, για να μην πω άδικες. Είναι ένα φορτίο που δυσκολεύομαι να σηκώσω για λόγους που έχουν να κάνουν και με την εποχή που μεγάλωσε εκείνος κι εγώ, τις προσλαμβάνουσες και τα εφόδια που είχαμε από την οικογένειά μας, αλλά και τα διακυβεύματα της εποχής. Εγώ επέλεξα να πολιτευτώ σε έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο από εκείνον, στον χώρο της κεντροαριστεράς κι έχω ιερό χρέος να τιμήσω το όνομά του στην πολιτική ζωή της χώρας.

  • Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα κύρια εφόδια που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος; Και κάτι ακόμα: στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είδατε φιλική την πολιτική σκηνή απέναντι σε νέους υποψηφίους;

«Γερό στομάχι» είναι η πρώτη φράση που μου έρχεται στο μυαλό, για να αντέξει κάποιος τα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε αφορούν τον συνδικαλισμό, είτε την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε, ακόμα, και μία ψηφοφορία που γίνεται για τον αρχηγό μιας ερασιτεχνικής αθλητικής ομάδας. Όποιος δεν είναι έτοιμος να απογοητευτεί ή να τσαλακωθεί, δεν θα αντέξει ψυχολογικά μια προεκλογική εκστρατεία.

Η αντιμετώπιση, ειδικά από τη βάση της παράταξης ή των πολιτών σε δράσεις που κάνουμε στην κοινωνία, είναι πολύ θετική, γιατί το πρόταγμα της ανανέωσης στα πολιτικά πρόσωπα έχει πετύχει. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα δείξει αν όντως η κοινωνία θέλει να ενθαρρύνει νέους υποψήφιους ή οι πράξεις θα διαφέρουν τόσο πολύ από τα λόγια. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι υπάρχει πολύ φιλική αντιμετώπιση από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στους νέους υποψήφιους.

  • Η προεκλογική καμπάνια θεωρείται από πολλούς μία κοστοβόρα διαδικασία. Το υποστηρίζετε ή πιστεύετε ότι με μεθοδικότητα και σωστό σχεδιασμό μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει και χωρίς υψηλό κόστος;

Η προεκλογική καμπάνια δεν έχει ανώτατο όριο δαπανών στην πράξη. Τα όρια που υπάρχουν στη νομοθεσία είναι αστεία λόγω του μικρού διαστήματος που αφορούν (τον τελευταίο μήνα), ενώ κάποιος μπορεί να κάνει καμπάνια με έξοδα υποψηφίου Προέδρου της Αμερικής για τέσσερα χρόνια. Ο σωστός σχεδιασμός είναι κλειδί, αλλά κατά πόσο ανταπεξέρχεται ένας υποψήφιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους στόχους που θέτει στην αρχή της προεκλογικής περιόδου.

  • Θεωρείτε πως η προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων τους μέσω των social media είναι μια επιτυχημένη μέθοδος προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων ή απλά ανακύπτει το φαινόμενο έντονης πόλωσης μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι ψηφοφόροι;

Τα κοινωνικά δίκτυα διευκολύνουν τους υποψήφιους Bουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να προσεγγίσουν και να επικοινωνήσουν με μερίδα κοινού που δύσκολα θα πλησίαζαν δια ζώσης. Αλλά ειδικά σε αυτές τις Εκλογές, υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφορίας σχετικής με την πολιτική, που νιώθω ότι κουράζει τους πολίτες και τους απομακρύνει περισσότερο. Ιδιαίτερη πόλωση σε αυτές τις Εκλογές δεν έχω διακρίνει, ευτυχώς δηλαδή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

  • Ποια κρίνετε ως τα κύρια ζητήματα της Α’ Αθήνας, στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η επόμενη Κυβέρνηση και για ποιους λόγους το εκλογικό σώμα να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ;

Η Α΄ Αθήνας, λόγω της θέσης της στην πρωτεύουσα, έχει πολλές ιδιομορφίες, γιατί αποτελεί το κέντρο των πολιτικών αποφάσεων. Το μείζον ζήτημα, κατά τη δική μου άποψη, είναι η ρύθμιση του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (π.χ. πώς λειτουργεί το Airbnb), γιατί σε λίγο καιρό κανείς Αθηναίος δεν θα μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι στο κέντρο. Αυτό συνδέεται άμεσα με το αναπτυξιακό μοντέλο της πόλης, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση με έμφαση τόσο στη στέγαση, με τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150 χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών, όσο και στα θέματα των επιχειρήσεων. Επιμένουμε στην ανακατανομή των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, ώστε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα.

Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Γιάνναρος. Πηγή εικόνας: thesocialist.gr
  • Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται πως η μείωση του Φ.Π.Α., μία από τις καίριες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πιστεύετε πως αυτό οφείλεται σε αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών ή σε κάποιον άλλον παράγοντα;

Αν μία πολιτική δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πρέπει να αναλύσουμε διεξοδικά και ψύχραιμα γιατί συμβαίνει αυτό. Η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους δεν είναι δικαιολογία, γιατί η Κυβέρνηση εκλέγεται για να ασκεί εξουσία και όχι για να κάνει διαπιστώσεις. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκτός της πάταξης της αισχροκέρδειας, θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν μειώνει τον Φ.Π.Α. στα βασικά αγαθά για να καρπώνεται την υπεραπόδοση των φόρων και μετά να μοιράζει διάφορα επιδόματα pass, κομπάζοντας ότι ασκεί κοινωνική πολιτική.

  • Σε περίπτωση που κληθεί το ΠΑΣΟΚ –είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ– στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό Κυβέρνησης, ποιες προγραμματικές θέσεις θα πρέπει να υιοθετήσει ο πιθανός κυβερνητικός εταίρος;

Οι 12 προτεραιότητες για ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική Δικαιοσύνη που παρουσίασε ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο οδηγός μας για τις πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Κεντρικά θέματα είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, οι αλλαγές στην εκπαίδευση με το εθνικό απολυτήριο για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι τομές στο κράτος και τους θεσμούς, όπως το μονοπώλιο του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και η αποκομματικοποίηση στην πράξη των διοικήσεων των νοσοκομείων και των οργανισμών του δημοσίου. Επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας με δίκαια κριτήρια, η ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα βρίσκονται, επίσης, πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η δυσκολία που θα υπάρξει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι ότι οι δύο πόλοι αυτού του καχεκτικού δικομματισμού θα πρέπει να αναιρέσουν τα περισσότερα από τα πεπραγμένα τους τα τελευταία οκτώ χρόνια, συζητώντας –αν θελήσουν– με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

  • Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, θα μπορούσατε να μας «εκμυστηρευτείτε» πώς είναι η εμπειρία της υποψηφιότητας για έναν νέο της ηλικίας σας;

Είναι ένα απίστευτο ταξίδι με κύριο άξονα τις ανθρώπινες σχέσεις. Αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, τουλάχιστον στην ελληνική πολιτική σκηνή ως και αυτή τη στιγμή. Κάποιες φορές είναι υπεράνω κομμάτων ή πολιτικών προγραμμάτων και πολλά που θεωρούνται ανεξήγητα πολιτικά, ο ανθρώπινος παράγοντας κρίνει την έκβαση της κατάστασης. Η εμπειρία είναι φανταστική, παρά την κούραση που υπάρχει, και θα δούμε σε λίγες μέρες τα αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάνναρο για την παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.