15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι υποκλοπές, οι εκλογές και η συζήτηση περί διαφάνειας

Οι υποκλοπές, οι εκλογές και η συζήτηση περί διαφάνειας


Του Βασίλη Ανέστη,

Με το πέρας αυτό του «εξαίσιου» debate, μεταξύ άλλων, ανήλθε στο προσκήνιο, ξανά, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η ανάδειξή του διεγείρει νέους προβληματισμούς και απορίες για την κατάχρηση της λειτουργίας της Ε.Υ.Π. από την Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά μετά από μια εξάμηνη περιπέτεια, παραδέχτηκε πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «σκιά για την περίοδο διακυβέρνησής του», με τον ίδιο να μην μπορεί πλέον να κρυφτεί, με όσα να έχουν ειπωθεί προγενέστερα, σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Αυτό που έκανε «μπαμ» αυτή τη φορά, δίνοντας μεγαλύτερη διάσταση, ήταν τα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη περί φυλακής για τους υπαίτιους, ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, εμπλέκεται και ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη  (πρώην Γενικός Γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης). Επομένως, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Για την ακρίβεια ήδη είναι, καθώς 9 μήνες μετά την ανάδειξη του σκανδάλου, η Δικαιοσύνη δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω, χωρίς να έχει κατηγορήσει κανέναν και όλοι την έχουνε βγάλει καθαρή, έως τώρα. Η κρίση στους συνταγματικούς θεσμούς δεν έχει προηγούμενο και το Κράτος Δικαίου φαίνεται να καταρρέει.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Δικαιώματα χρήσης: Creative iefimerida

Οι υπαίτιοι επικαλέστηκαν το «εθνικό συμφέρον» και με μια άκρως τυπική παραίτηση, επιχείρησαν να ξεγλιστρήσουν από το προσκήνιο. Μπορεί ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και η ηγεσία, να μην είναι εχθροί του «ελληνικού συμφέροντος», όπως θέλησε να καταστήσει αντιληπτό ο Πρωθυπουργός, όμως η κατάχρηση της παρακολούθησης έγινε. Συνάμα με την υποστήριξη ενός κακόβουλου λογισμικού (Predator) και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέας της Ε.Υ.Π., Βασιλική Βλάχου.

Το χρονικό των υποκλοπών, στο σύνολό του, έχει κουράσει. Όχι λόγω της πολυπλοκότητάς του,  αλλά γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, σχεδόν ένα έτος μετά. Δεν έχει δοθεί ένα τέλος, έτσι ώστε  να προχωρήσουμε παρακάτω. Ακόμα, δυστυχώς, ασχολούμαστε με τη διαφάνεια ενός τόσο σημαντικού θεσμού της Δημοκρατίας. Από το «δεν ήξερα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ» στην παραδοχή, μέσω ζωντανή μετάδοσης σε «… τελευταίο χρόνο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Επομένως, αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι, η Νέα Δημοκρατία θέλει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.  Στο  ζήτημα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας των θεσμών το κόμμα απέτυχε παταγωδώς. Από μόνο του έχει ορίσει μία «πραγματική Νέα Δημοκρατία», μιας κατηγορίας μόνη της. Σαθρή και σκοτεινή και άκρως ελεγχόμενη, απαξιώνοντας τα φιλελεύθερα ιδεώδη που πρέσβευε  κάποτε.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI

Η ύπαρξη ενός παρακράτους, που υποσκάπτει τα δημοκρατικά ιδεώδη της χώρας μας, έχει πλέον  υπεύθυνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή του κατ’ επέκταση, έχουν επιτύχει την εδραίωση τέτοιων παρακρατικών πολιτικών, με κύριο μέλημα τον πλήρη έλεγχο της Πολιτείας και του Κράτους Δικαίου. Μία γρήγορη αποτίμηση αυτής της τετραετίας έχει αποδείξει πόσο βαθιά  έχουν ριζώσει οι ακραίες πολιτικές στρατηγικές. Οι παρεμβάσεις στον ρόλο της Δικαιοσύνης, στις ανεξάρτητες αρχές και οι απευθείας αναθέσεις είναι ορισμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τι καθεστώς ήθελε και θέλει να «περάσει»  η  Ν.Δ.

Άραγε, την ερχόμενη Κυριακή, οι ψηφοφόροι θα έχουν αναλογιστεί τα πεπραγμένα της τωρινής Κυβέρνησης; Μήπως έχουν συνειδητοποίηση το μέγεθος αυτής της μακροχρόνιας ιστορίας; Η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα και θα κλείσει τον φάκελο των υποκλοπών κάποια στιγμή, ελπίζοντας μόνο με τυφλό και δίκαιο τρόπο. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, θα πράξουν αναλόγως;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βατερλώ υποκλοπών για Μητσοτάκη στο debate: Ομολόγησε το σκάνδαλο, efsyn.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ανέστης
Βασίλης Ανέστης
Γεννήθηκε το 2003 και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και λίγα Ιταλικά, ενώ προσδοκεί την «μητροποίηση» τους. Επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν άμεσα είναι η ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής, η δημόσια συγκριτική πολιτική και η πολιτική ιστορία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, ακούει μουσική και είναι πραγματικός σινεφίλ.