22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο πολιτικό τοπίο λίγο πριν τις κάλπες

Το πολιτικό τοπίο λίγο πριν τις κάλπες


Της Νικολέτας-Οξάνα Νικομάνη,

Όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023. Όλη η χώρα διακατέχεται από αγωνία για τα αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της. Οι υποψήφιοι των πολιτικών κομμάτων ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Φυσικά, τα γεγονότα λαμβάνουν χώρο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η οποία προέκυψε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πολιτικό κλίμα της περιόδου, το οποίο είναι ιδιαίτερα τεταμένο, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές, καθώς πολλά είναι τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, κάνοντας επίκληση σε κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Τέτοια ζητήματα περιλαμβάνουν το μεταναστευτικό, την κατάσταση της οικονομίας, τη διαφθορά και, εννοείται, τον τομέα της υγείας. Δεν μπορεί να παραληφθεί και το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη, ένα γεγονός που συγκλόνισε το πανελλήνιο και, σε έναν βαθμό, επηρέασε τις αποφάσεις του λαού.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr, Δικαιώματα χρήσης: InTime combined

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνάει την Ελλάδα από το 2019 και κατέχει προβάδισμα 6,6% από τον δεύτερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως καταγράφει πρόσφατα η πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco. Η Ν.Δ. έχει βασίσει την πολιτική της, κυρίως, στην ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, στη βελτίωση των υποδομών και στην αύξηση των εργασιών. Μερικά από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είναι οι φορολογικές εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις και η αύξηση των ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, κατηγορείται συχνά για μειωμένη δράση σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων και άλλοτε θεωρείται ότι ευνοεί μόνο τους πλουσίους.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κύριος ανταγωνιστής της Ν.Δ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με Πρόεδρο τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως Κυβέρνηση, είχε εφαρμόσει ορισμένες προοδευτικές πολιτικές, με στόχο τη μείωση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας. Ιστορικά, αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας και αναφέρεται στα εργατικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και στις ομιλίες του τονίζει και τα παραπάνω θέματα, πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Οι επικριτές του κόμματος συνήθως αναφέρονται στη λανθασμένη οικονομική διαχείριση και τη μη τήρηση των υποσχέσεών του προς τον λαό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. με ποσοστό γύρω στο 9%, το οποίο περισσότερο εστιάζει σε θέματα υγείας και οικονομικής ανάκτησης, επικρίνοντας τη Ν.Δ. για τους χειρισμούς της. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. έχει σταθερή βάση υποστηρικτών και η συμμετοχή του έχει επίδραση στη διαμόρφωση των επερχόμενων κρίσιμων συζητήσεων.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 6,3%. Το Κ.Κ.Ε. προωθεί τον σοσιαλισμό, τον αντι-ιμπεριαλισμό και την ίδρυση εργατικού κράτους. Μιας και αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση και τον καπιταλισμό, έχει σταθερά επίπεδα υποστήριξης στις εκλογές, ιδίως για ιδεολογικούς λόγους. Έχει ασκήσει κριτική στην τωρινή Κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομίας, της δημόσιας ευημερίας και της υγείας. Τέλος, έχει προτείνει πρωτοβουλίες για την ίδρυση μιας νέας σοσιαλιστικής Κυβέρνησης, με στόχο τη στήριξη των εργατών και των φτωχών κοινωνικών ομάδων.

Στη συνέχεια, βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,7%. Η πολιτική ατζέντα του κόμματος χαρακτηρίζεται ως συντηρητική και δίνει έμφαση σε λαϊκιστικές αξίες με αυστηρά μεταναστευτικά μέτρα, έλεγχο των συνόρων και αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες.

Τέλος, το Μέ.Ρ.Α.25 του Γιάννη Βαρουφάκη εισέρχεται στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 3,2% υποστήριξη. Το πρόγραμμά του είναι προοδευτικό και έχει δεσμούς με την κοινωνική δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες και οι συζητήσεις για τα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό κράτος είναι τεταμένες. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα διαμορφωθούν οι κινήσεις των συμμετεχόντων το τελευταίο δεκαήμερο και, συνεπώς, τι είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική απόφαση των ψηφοφόρων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 6,6 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέτα - Οξάνα Νικομάνη
Νικολέτα - Οξάνα Νικομάνη
Γεννήθηκε το 2002 και μεγάλωσε στην Παραλία Διστόμου Βοιωτίας. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα και ουκρανικά. Τα αντικείμενα ενδιαφέροντός της είναι οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική και η διπλωματία.