17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑπολογισμός της «τηλεμαχίας» των πολιτικών αρχηγών

Απολογισμός της «τηλεμαχίας» των πολιτικών αρχηγών


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Η περιζήτητη τηλεμαχία διεξήχθη ύστερα από 8 χρόνια, με την παρουσία των επικεφαλής των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι δημοσιογράφοι επιδίωκαν μια πιο ελεύθερη συζήτηση. Υπήρχαν, ήδη από πριν, επιφυλάξεις σχετικά με τη στενότητα που προκάλεσαν οι όροι του debate, κάτι που παραδέχθηκαν και αργότερα τα κόμματα. Μπορεί να τηρήθηκαν τα χρονικά όρια, αλλά το ασφυκτικό πλαίσιο και η απουσία δυνατότητας περισσότερων –ακόμη και διευκρινιστικών– ερωτήσεων σχολιάστηκε αρνητικά.

Οι ερωτήσεις έγιναν με βάση τις εξής θεματικές ενότητες: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5) Περιβάλλον και Ενέργεια, 6) Νέα Γενιά. Στους πολιτικούς αρχηγούς απευθύνθηκαν οι δημοσιογράφοι: Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA).

Πηγή εικόνας: thetoc.gr, Δικαιώματα χρήσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οικονομικά μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ είπε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες, θα επεκταθεί το “market pass” και στο β’ εξάμηνο το 2023. Ως προς το ζήτημα των υποκλοπών και, συγκεκριμένα, για την περίπτωση Ανδρουλάκη, δήλωσε ότι δεν αποτελεί εθνικό και δημόσιο κίνδυνο και ήταν λάθος και «σκιά» για την Κυβέρνησή του. Ας σημειωθεί, επίσης, κάτι που θα έπρεπε να είναι αντικειμενικά αποδεκτό: η πρότασή του να απευθυνθούν όλα τα κόμματα στο Γενικό Λογιστήριο ή την Τράπεζα της Ελλάδος για να κοστολογηθούν τα Προγράμματά τους.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, «σήκωσε» εντόνως το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας εξηγήσεις και υποσχέθηκε μια σεισάχθεια οικονομικών μέτρων. Ακόμη, έτεινε χείρα πολιτικής φιλίας σε Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη, δίνοντας έμφαση στο κοστολογημένο πρόγραμμα του κόμματος, όπως ο ίδιος λέει. Επιπλέον, συμφώνησε με τον κύριο Κουτσούμπα σχετικά με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., ενώ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για το “youth pass” των 150€ στους νέους. Διαφωνία υπήρξε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, προκάλεσε προβληματισμό με την αναφορά του ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για την υπόθεση των υποκλοπών. Δημοσιογράφοι εξέφρασαν, αργότερα, την ενόχλησή τους που δεν μπορούσαν να ζητήσουν διευκρινίσεις λόγω της αυστηρότητας των όρων. Γενικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για δημόσια υγεία και παιδεία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος σχετικά με τη σύσταση ιδιωτικών Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκε κάθε συνεργασία και ανοχή στην επόμενη κυβέρνηση. Ειδικά, χαρακτήρισε «μούφα» την προοδευτική κυβέρνηση που επιδιώκει να σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έλειψε, φυσικά, η γνωστή αντιευρωπαϊκή και αντινατοϊκή πολιτική που ασκεί εδώ και δεκαετίες το Κ.Κ.Ε. Στην περίπτωση της εξωτερικής πολιτικής είπε ότι θα πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα θέματα, βρέθηκε η αφορμή για την έκφραση αυτής της άποψης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στηλίτευσε τη δυνατότητα που είχε ο Κασιδιάρης να κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή. Επιπλέον, εναντιώθηκε στο ακαταδίωκτο συγκεκριμένων επιτροπών. Απευθύνθηκε σε εκείνους που δεν έχουν εμπιστοσύνη στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και έθιξε το ζήτημα της μη προβολής του κόμματός του από μέσα ενημέρωσης. Μέσω της τηλεμαχίας, φάνηκε ότι κέρδισε το κοινό του ύστερα από τη δημοσκοπική «βουτιά» των ποσοστών του που προέκυψε από τις καταγγελίες σε βάρος των μέχρι πρότινος στελεχών του και γενικότερα από το κλίμα αλληλοκατηγοριών.

Ο Γραμματέας του Μ.έ.Ρ.Α. 25, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι ήταν λάθος που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε γιατί το κόστος θα είναι μεγάλο. Μας θυμίζει λίγο τη στάση του ως Υπουργού Οικονομικών, το 2015 όταν είχε παρομοιάσει την Ευρωζώνη με την ιστορία και τους στίχους του τραγουδιού “Hotel California”. Όσο για την πολιτική άμυνας, σε σχετική ερώτηση της κυρίας Τζίμα, επέκρινε τη στάση της Κυβέρνησης Σημίτη για τα Ίμια και είπε ότι θα πρέπει να μη ζητάμε άδεια από τους συμμάχους μας για τη χρήση των οπλικών συστημάτων. Ο ίδιος δήλωσε ότι αν είναι σε θέση ευθύνης και προκληθούν νέα «Ίμια», θα επιλέξει να κάνει «πάρα πολλά τηλεφωνήματα». Ενδεχομένως να αναφέρεται στην ενεργοποίηση των συμμαχιών μας διεθνώς, ενώ τόνισε τη σημασία του να μη φτάσουμε σε μια τέτοια περίπτωση. «Η αποτροπή είναι το παν», είπε. Το πρόβλημα είναι ότι το κόμμα του δεν στήριξε τις διπλωματικές και αμυντικές συμφωνίες που συνήφθησαν την τελευταία τετραετία με χώρες όπως η Γαλλία και οι Η.Π.Α…

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: INTIME / Δελτίο τύπου / POOL

Φαίνεται να καταρρέει και επίσημα η επιδιωκόμενη, από τον κύριο Τσίπρα, συμμαχία των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Μπορεί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απηύθυνε κάλεσμα, αλλά οι κύριοι Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης αρνήθηκαν να εξετάσουν οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση. Η μόνη περίπτωση να αλλάξουν γνώμη ενδεχομένως να είναι τα ποσοστά τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αν και για το Κ.Κ.Ε., ειδικά λόγω της πάγιας στάσης του, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Είναι και ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.

Κλείνοντας, ίσως θα πρέπει να σκεφτεί η διακομματική επιτροπή να βάλει πιο χαλαρούς όρους στο επόμενο debate, όποτε κι αν γίνει. Εν γένει, δεν προκλήθηκε κάποια αλλαγή στον μέσο ψηφοφόρο. Ουσιαστικά είδαμε την επανάληψη των θέσεων των κομμάτων χωρίς έντονες διαφοροποιήσεις. Συνεπώς, δεν φαίνεται να έχουμε ούτε νικητές ούτε ηττημένους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε με τη λογική πρόταση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας άνεση στην επικοινωνία, «ανέβασε» το ζήτημα των υποκλοπών, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος συσπείρωσε το ακροατήριό του με τις γνωστές τοποθετήσεις του. Ωστόσο, περισσότερο είδαμε μια πιο ξεκάθαρη επανατοποθέτηση των αρχηγών των κομμάτων. Ο πραγματικός νικητής θα φανεί στις 21 Μαΐου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.