16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία20+1 πράγματα που μαθαίνεις στα 21!

20+1 πράγματα που μαθαίνεις στα 21!


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Έρχεται εκείνη η μέρα του χρόνου που προστίθεται στην τούρτα σου ένα ακόμα κερί. Τα χρόνια σου πλέον 21, έχεις να θυμάσαι αρκετά. Έχεις στον νου σου θετικές και αρνητικές αναμνήσεις, έχεις περάσει από διάφορες ψυχικές διακυμάνσεις, μέρα με τη μέρα νιώθεις κάποια «πρέπει» της κοινωνίας να ανεβαίνουν στην πλάτη σου. Εννοείται το καρέ συμπληρώνει και το κοινότοπο «όσο περνάνε τα χρόνια ωριμάζεις». Στα 21 σου, ίσως έχεις ωριμάσει κάπως, ή τουλάχιστον πιστεύεις ότι έχεις κάνει κάποια βήματα γι’ αυτό. Το σίγουρο είναι ότι κάθε νέο κερί σε αυτήν την «τούρτα» της ζωής σού μαθαίνει κάτι. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα 20+1 πράγματα:

1. Η ψυχική σου ισορροπία είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Ίσως θα έπρεπε να είναι το πρώτο βήμα της πρωινής σου ρουτίνας. Ό,τι σου προκαλεί εκείνο το «βάρος» εσωτερικά, είναι σημάδι για αλλαγή πορείας.

2. Εξασκήσου στο να βλέπεις τα σημάδια.

Όλοι οι άνθρωποι δείχνουν με τον τρόπο τους κάποια πράγματα. Όσο κι αν δεν θες να τα δεις, κάποια στιγμή θα σου «χτυπήσουν» την πόρτα.

3. Δεν γίνεται να τους ικανοποιήσεις όλους.

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. Είναι αδύνατον να γίνεις χίλια κομμάτια για όλους. Είναι εντάξει!

4. Θα χαθείς με ανθρώπους.

Όσο κι αν δεν θέλεις να γίνει αυτό, το πρόγραμμα και οι συνθήκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε είναι λογικό να υπάρξει μια κάποια απόσταση.

5. Η επικοινωνία απαιτεί τουλάχιστον δύο.

Όταν μιλάς με άτομα που δεν δείχνουν να το κατανοούν, άλλαξε την προσέγγιση… ή και τα άτομα.

6. Επενδύεις πολλά σε άλλους ανθρώπους.

Είναι πολύ ωραίο να σκεφτόμαστε τον δίπλα μας στη ζωή μας. Όμως, η ζωή είναι απρόβλεπτη, όπως και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

7. Κατανόησε αλλά μην ανέχεσαι.

Όλοι έχουν βιώματα, όλοι δρουν κάπως. Όταν αυτό σε προσβάλλει, μην σιωπάς. Δεν κάνει καλό σε καμία από τις δύο πλευρές.

8. Ίσως τελικά δεν φταις τόσο όσο νόμιζες.

Δεν μπορείς να φταις εξ ολοκλήρου όταν κάτι δεν σου δίνεται κατανοητό εξαρχής. Όταν, όμως, νιώθεις ότι ευθύνεσαι για κάτι, είναι καλό να το παραδέχεσαι.

9. Θα χρειαστεί να ζητήσεις συγγνώμη.

Σε συνέχεια του προηγούμενου, όλοι κάνουμε λάθη. Όταν τα αναγνωρίζουμε και απολογούμαστε γι’ αυτά, έχουμε κάνει τη δική μας προσπάθεια «επιδιόρθωσης».

Πηγή εικόνας: thoughtco.com Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Betsie Van Der Meer / Getty Images

10. Μια σκέψη, μια φράση και μια στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Αυτό το κάτι που σου φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να γίνει ένας δρόμος που θα οδηγεί σε κάτι που ποτέ δεν πίστευες ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα.

11. Όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα.

Χρειάζεται να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και την όρεξη να «προλαβαίνεις» τη ζωή.

12. Το μέλλον μπορεί να επηρεαστεί από το παρόν.

Γι’ αυτό, φρόντισε εκτός από την παρορμητικότητα, σε κάποια πράγματα να κρατάς και μια δεύτερη σκέψη για το αύριο.

13. Δώσε σημασία στη σχολή ή φρόντισε να φύγεις πριν να είναι αργά.

Εάν σου αρέσει αυτό που κάνεις πήγαινε στις διαλέξεις, μάθε για επιπλέον σεμινάρια και κυνήγησε όποια ευκαιρία βρεθεί στον δρόμο σου. Εάν νιώθεις ότι δεν σε εκφράζει, οπλίσου με υπομονή, βγες από αυτό και βρες αυτό που θα σε εκφράζει περισσότερο.

14. Φοιτητική ζωή δεν σημαίνει άραγμα.

Ναι, πρέπει να πας στις διαλέξεις (των περισσότερων) μαθημάτων, αλλιώς θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Καλά τα μαγαζιά, τα ταξίδια, οι έξοδοι. Το πτυχίο, όμως, θέλει κάτι παραπάνω από αυτά, σίγουρα κάποιες παραπάνω θυσίες και ώρες δουλειάς.

15. Το υπερβολικό shopping δεν είναι και τόσο “therapy”.

Κατά το γνωστό ρητό «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Φρόντισε να μην ξοδέψεις όλα σου τα χρήματα τις πρώτες μέρες του μήνα αγοράζοντας πράγματα που θα σου γεμίσουν πρόσκαιρα ένα κενό. Κράτησέ τα γιατί θα σου χρειαστούν αργότερα.

16. Μην ανοίξεις ποτέ –μα ποτέ– το TikTok πριν πας για ύπνο.

Οι ώρες του ύπνου σου θα μειωθούν εντελώς ξαφνικά στις μισές.

17. Τα reality μπορούν να γίνουν εθιστικά.

Δεν χρειάζεται να τα βλέπεις με τις ώρες. Βγες έξω, κάνε αυτή την εργασία που φρόντισες να αναβάλλεις για την τελευταία στιγμή προκειμένου να δεις το reality. Σίγουρα πάντως, φρόντισε να ελαττώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις σε αυτά.

18. Απόφυγε όλα εκείνα τα «αχρείαστα» της ζωής.

Χιουμοριστικά και μη. Εάν δεις ότι ένα ραντεβού δεν προχωρά, είναι ώρα να τελειώσει. Εάν δεις ότι κάποιος δεν δίνει σημασία σε αυτά που λες, είναι ώρα να σταματήσεις να του δίνεις τόση προσοχή. Εάν νιώθεις ότι δεν θα πάει καλά, μην παίξεις με τον νόμο των πιθανοτήτων, γιατί μπορεί και να χάσεις.

19. Μίλα και δώσε χρόνο εκεί που θες να το κάνεις.

Πολλές φορές, «ότι δεν λύνεται κόβεται». Όμως, κάποιες συνθήκες χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο. Διεκδίκησε, μίλα, εκφράσου, ζήτα, προσκάλεσε, δώσε βοήθεια. Κάνε όλα αυτά, όταν νιώσεις ότι θες να τα κάνεις και πού ξέρεις… μπορεί να σε οδηγήσει σε κάτι αναπάντεχα καλό.

20. Επιμελήσου τον εαυτό σου όσο μπορείς.

Πήγαινε σε αυτό το γυμναστήριο που συνέχεια λες ότι θα πας. Βρες από πριν όλες εκείνες τις τροφές που σου κάνουν καλό, ώστε να μην είναι δυσεύρετες την ώρα που θα έχεις μπροστά σου τον κατάλογο του delivery. Άλλαξε αυτά που θέλεις στην εξωτερική σου εμφάνιση, αν αυτό είναι κάτι που έχεις σκεφτεί και σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα. Μόνο φρόντισε να έχεις σε ισορροπία τον εσωτερικό σου κόσμο.

Πηγή εικόνας: saintbelford.com.au Δικαιώματα χρήσης: jackyserko / adobe stock

Τελευταίο και σημαντικότερο, το νούμερο 21 της λίστας αυτής.

21. Αναζήτησε τη βοήθεια τώρα, όχι αύριο!

Είσαι ένας νέος άνθρωπος σε μια κοινωνία διαρκώς ανικανοποίητη και επικριτική. Σε μια κοινωνία που τείνει να έχει ολοένα και περισσότερους μόνους και μοναχικούς ανθρώπους. Εάν νιώθεις ότι υπάρχει κάτι μέσα σου που ζητάει βοήθεια, ότι θες να μιλήσεις σε κάποιον, ότι θες κάποιον να σε καθοδηγήσει γιατί νιώθεις ένα τέλμα, οι ειδικοί θα είναι πάντα εδώ για να σε βοηθήσουν. Όπως και να θέλει κάποιος να μεταφράσει τον ειδικό, είναι σημαντικό να «σπάσουμε» τις περιοριστικές αντιλήψεις της κοινωνίας για τη βοήθεια από ειδικό και να κοιτάξουμε το πώς τώρα θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας ώστε είναι όντως «καλά». Εμείς για εμάς στο παρόν!

Ολοκληρώνοντας, η ηλικία των 21 έχει πολλές αλλαγές, καλές και κακές, έχει ανέμελες και σοβαρές στιγμές, έχει ανθρώπους ή και μοναξιά, έχει πληρότητα ή επιθυμία για παραπάνω. Σημασία έχει ο αναγνώστης –όπως και ο αρθρογράφος– αυτού του κειμένου να καταλάβει πως βρίσκεται σε μια ηλικία όπου θα αναθεωρήσει πολλά, θα μάθει παραπάνω, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχάσει να ζει αρμονικά, ώστε να διασφαλίσει από τώρα την ισορροπία πνεύματος και ψυχής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 30 Πράγματα που Πρέπει να Αρχίσεις να Κάνεις πριν τα 30, vice.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.