24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΗ ιστορία πίσω από την εταιρεία “Converse”

Η ιστορία πίσω από την εταιρεία “Converse”


Της Κωνσταντίνας Βαλμά, 

Η στιγμή ανεξαρτησίας μου, ως έφηβη, ήταν όταν όρθωσα το ανάστημά μου απέναντι στη μητέρα μου, αρνήθηκα να φορέσω τα αθλητικά παπούτσια που μου είχε πάρει και πήγα κρυφά με τη θεία μου στα μαγαζιά, για να μου αγοράσει το πρώτο μου ζευγάρι All Star. Τα παπούτσια αυτά μπορεί να μην ήταν πολύ βολικά, όμως είχα αποκτήσει το πιο “in sneaker” εκείνης της περιόδου. Λίγα χρόνια αργότερα, ο εικοσάχρονος εαυτός μου συνεχίζει να ενθουσιάζεται για τα ίδια παπούτσια, απλά για ένα διαφορετικό μοντέλο, και ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα “Converse All Star” είναι το πιο iconic sneaker όλων των εποχών.

Η ιστορία της “Converse” ξεκινά το 1908, όταν ο Marquis Mills Converse ίδρυσε την εταιρεία του στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης. Μέχρι το 1910 παρήγαγε 4.000 ζευγάρια παπουτσιών ημερησίως, με σόλα από καουτσούκ. Το 1915 άρχισε να παράγει παπούτσια για τένις. Μετά από δύο περίπου χρόνια παρουσίασε το “Converse All Star”, το πρώτο επιτυχημένο παπούτσι αποκλειστικά για μπάσκετ. Ο άνθρωπος που κατάφερε να διαδώσει τα συγκεκριμένα παπούτσια σε όλον τον κόσμο και να αλλάξει εντελώς τη μοίρα της εταιρείας , ήταν ο Τσακ Τέιλορ, ένα παίκτης του μπάσκετ.

Πηγή εικόνας: smithsonianmag.com / Δικαιώματα χρήσης: American Federation of Arts

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1921, όταν ο καλαθοσφαιριστής επισκέφτηκε την εταιρεία “Converse” στο Σικάγο, για να προτείνει κάποιες διορθώσεις στον σχεδιασμό των παπουτσιών All Star. Ο ίδιος, όπως και άλλοι καλαθοσφαιριστές της εποχής που έπαιζαν σε γήπεδα από τσιμέντο, είχε καταπονημένα πόδια, καθώς τα αθλητικά παπούτσια της εποχής δεν ήταν κατάλληλα για το άθλημα. Οι συμβουλές του Taylor για υποδήματα πιο ανθεκτικά, µε καλύτερη σόλα και µε υποστήριξη στον αστράγαλο που θα παρεχόταν από ένα «μαξιλαράκι» αξιοποιήθηκαν στη δημιουργία των All Star, με τις απαραίτητες αλλαγές να γίνονται μέσα σε ένα έτος. Από το 1923, τα συγκεκριμένα παπούτσια ανέγραφαν στα πλάγια το όνομα και την υπογραφή του Chuck Taylor. Ο αθλητής ήταν ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος είδε το όνομά του γραμμένο επάνω σε παπούτσι και, μάλιστα, 60 περίπου χρόνια πριν γίνει με τον Jordan και την εταιρεία της Nike!

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η επιτυχία της εταιρείας οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στις πρωτοποριακές μεθόδους προώθησης του πωλητή της. Συγκεκριμένα, είναι γεγονός ότι για 27 έτη η εταιρεία σχεδίαζε παπούτσια για την επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ New York Renaissance, η οποία, βέβαια, δεν έπαιξε ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο, λόγω φυλετικών διακρίσεων, καθώς απαρτίζονταν μόνο από έγχρωμους παίκτες.

Πηγή εικόνας: marymarkevich / Freepik

Ο Chuck Taylor, προκειμένου να διαδώσει το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, όπως, επίσης, και των παπουτσιών του, πέρασε τέσσερις δεκαετίες από τη ζωή του, για να επισκέπτεται κολέγια και πανεπιστήμια σε όλη την Αμερική. Τα Chuck Taylor All Star φορέθηκαν το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αμερικάνικη ομάδα μπάσκετ και συνέχιζαν να επιλέγονται έως και το 1968. Επίσης, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Converse προμήθευε τους στρατιώτες με παπούτσια για την καθημερινή τους γυμναστική.

Έως και τη δεκαετία του 1960, η Converse κυριαρχούσε χωρίς καμία αντίρρηση. Η αυτοκρατορία της εταιρείας που είχε χτιστεί εδώ και δεκαετίες άρχισε να καταρρέει με τον θάνατο του ιδρυτή της, το 1969. Στη θέση της Converse αναδύθηκαν άλλες εταιρείες, ενώ η ίδια η εταιρεία το 2001 κήρυξε πτώχευση και, στη συνέχεια, αποτέλεσε προσάρτημα της Nike.

Πηγή εικόνας: cosmin1189 / Freepik

Με την “urban” κουλτούρα να αναδύεται πριν από μερικά χρόνια, τα μεγάλα brands επιδίξαν να προσαρμοστούν γρήγορα με την τάση της εποχής. Η Converse ήταν από τους δημιουργούς αυτής της νέας κουλτούρας, καθώς, σε συνεργασία της με το brand Comme des Garcons, λάνσαρε ένα φαινομενικά απλό χαμηλό παπούτσι, αρκετά όμοιο, όμως, με τα παλαιότερά της κομμάτια. Ωστόσο, η ”minimal” αισθητική του προσέλκυσε τη hypebeast κοινότητα, με τον Drake και τον Kanye West να είναι οι πρώτοι που να εμφανίζονται με αυτά, εκτοξεύοντας τη ζήτησή τους.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα και στην επανεμφάνιση των παπουτσιών Chuck Taylor All Star, με κάποιες παραλλαγές στον σχεδιασμό των παπουτσιών και συγκεκριμένα κάποιες αλλαγές επικεντρωμένες στη σόλα των παπουτσιών. Η εταιρεία Converse, με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να αναδυθεί μετά από πολλά χρόνια στην παγκόσμια αγορά και να κυκλοφορήσει μια σειρά sneakers άξια «επαναστάσεως».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Converse. Η ιστορία…, marketing-tips.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βαλμά
Κωνσταντίνα Βαλμά
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2003. Σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Λάτρης των ταξιδιών, των φωτογραφιών, της μουσικής και των αστυνομικών βιβλίων. Από μικρή έχει ασχοληθεί με τον χορό, ενώ ασχολούνταν με τον στίβο και την ενόργανη γυμναστική. Τον ελεύθερό της χρόνο τον περνάει με τους φίλους και την οικογένειά της.