16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Τζέρι» του Αυγούστου Κορτώ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Τζέρι» του Αυγούστου Κορτώ


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

«Τζέρι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Γιατί μπήκες στη ζωή μας και τη μεταμόρφωσες». Με αυτά τα λόγια, ο Αύγουστος Κορτώ αφιερώνει το βιβλίο του, Τζέρι, που κυκλοφόρησε φέτος από τις Εκδόσεις Πατάκη, στον πρωταγωνιστή και πηγή της έμπνευσής του, τον σκύλο του Τζέρι. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν ύμνο της αγάπης προς κάθε τι ζωντανό, δίχως καμία διάκριση.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Αύγουστος Κορτώ. Πηγή εικόνας: biblionet.gr

Ο Αύγουστος Κορτώ (ψευδώνυμο του Πέτρου Χατζόπουλου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1979, στην οποία και μεγάλωσε. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, ποιημάτων και άλλα λογοτεχνικά έργα με ένα ευρύ φάσμα θεματικών, ενώ έχει εμπειρία και στη μετάφραση βιβλίων.

Η αφήγηση ξεκινά από τη «γνωριμία» τους, όταν πήγαν μαζί με μια φίλη του σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Κυψέλη, για να βοηθήσουν τους εθελοντές, ταΐζοντας και φροντίζοντας τους τετράποδους αγγέλους, όπου και έγινε η μοιραία συνάντησή τους, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα κοινή ζωή.

Αρχίζουν, λοιπόν, μετά από τη γνωριμία τους οι περιγραφές για την κοινή τους ζωή και τις πρώτες τους γεμάτες στιγμές των τριών τους (του Κορτώ, που αυτοπροσδιορίζεται ως «Κοντός», του συντρόφου του, που τον χαρακτηρίζει ως «Ψηλός», και του πρωταγωνιστή μας, Τζέρι), ενώ εξιστορεί και τον τρόπο που εμπνεύστηκε το όνομά του, από τον Τζερόμ Ντέιβιντ, έναν από τους γνωστότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Έτσι, παρουσιάζει τις συνήθειές τους, όπως τις εξόδους τους στο πάρκο ή τους βραδινούς περιπάτους στην πόλη για ποτό, αλλά και τα συναπαντήματά τους με άλλους «Τζέριδες» και τις αντιδράσεις τους.

Επίσης, αναφέρει τα «χούγια» του Τζεράκι του, όταν τρέχει μέσα στο σπίτι του από τη χαρά του, ακούγοντας έναν από τους δύο «μπαμπάδες» του να επιστρέφει στο σπίτι ή τις χαρές που τους κάνει για να του δώσουν μια λιχουδιά ή να τσιμπήσει λίγο από το φαΐ τους. Παράλληλα, αναφέρονται και τα παιχνίδια τους μέσα στην ημέρα, διασκεδάζοντας όλους όσοι διαβάζουν τις σελίδες αυτές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι «απόψεις» του ίδιου του Τζέρι, που αποκτά τη δική του φωνή μέσα από την πένα του Κορτώ, σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του, αλλά και οι αλληλεπιδράσεις του με τον ευρύτερο κύκλο τους. Επιπλέον, μέσα από τη διάλεκτό του, αναδεικνύονται και οι προσωπικές τους στιγμές της κοινής τους πορείας.

Πηγή εικόνας: olafaq.gr

Ένα ακόμα άξιο αναφοράς γεγονός είναι και οι ιδέες που προωθεί στους αναγνώστες, όπως η έννοια της προσφοράς, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αγάπη προς όλους τους τετράποδους φίλους μας.

Ειδική μνεία χρειάζεται να κάνουμε και για τον ρέοντα λόγο του συγγραφέα, ενώ το γλωσσοπλαστικό του ταλέντο, με την απαράμιλλη «τζερική» διάλεκτο, προσδίδει μεγάλη ζωντάνια, παραστατικότητα και αμεσότητα, παρασέρνοντας το κοινό να διαβάσει όλο το βιβλίο με μια ανάσα. Το δίχως άλλο, το συγκεκριμένο βιβλίο ανοίγει νέους κόσμους σε όλους τους αναγνώστες, που θα περάσουν την ώρα τους διατρέχοντας τις σελίδες του.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.