18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΘέατρο«Μια νύχτα στην Επίδαυρο»: Μια παράσταση για το σύμπαν των ηθοποιών

«Μια νύχτα στην Επίδαυρο»: Μια παράσταση για το σύμπαν των ηθοποιών


Του Ανδρέα Πετρόπουλου, 

H πιο πρόσφατη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ακούει στο όνομα: Μια Νύχτα στην Επίδαυρο. Πρόκειται για μια παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. Ένας μοναδικός συνδυασμός νυχτερινού παραλογισμού, υπερβατικού ρυθμού και ιδιότροπου χιούμορ. Ο σκηνοθέτης περιγράφει την παράσταση ως ένα ταξίδι από τα ύψη στον βυθό, οδηγώντας ένα ταλαντούχο καστ είκοσι ταλαντούχων ηθοποιών, μέσα από τις κορυφές της ιλαρότητας και τις κοιλάδες της απόγνωσης με την υπογραφή της εφευρετικότητάς του. Το έργο εξερευνά το τραγικό κενό της ανθρώπινης ύπαρξης, πριν επιστρέψει στις κωμικές του ρίζες.

Μετά από μια υπέροχη παράσταση, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή, αυτή τη φορά μαζί. Απολαμβάνουν τη δική τους δόξα και λατρεύουν ο ένας τον άλλον, πνίγοντας το απαλό βουητό των τζιτζικιών με την εγωκεντρική τους φλυαρία. Παίρνουν τον δρόμο τους σε μια γνώριμη ταβέρνα, ανακατεύονται με το προσωπικό και απολαμβάνουν τη δική τους μεγαλοπρέπεια. Ανάμεσα σε ζουμερές μπριζόλες, απατηλές ιστορίες και ιδρώτα, επιδίδονται σε μια απαράμιλλη επίδειξη καταστροφής που τελικά τους οδηγεί στα βάθη του κάτω κόσμου, απολαμβάνοντας τη γεύση της τυρόπιτας στη γλώσσα τους.

Πηγή Εικόνας: lifo.gr Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης

Ο Νίκος Καραθάνος, δεξιοτέχνης των λέξεων, συνδυάζει μια χιουμοριστική αλλά συγκινητική σκηνή που εξερευνά θέματα της νύχτας, της ματαιότητας, της εθνικής υπερηφάνειας και των εσωτερικών συναισθηματικών μας αγώνων. Στη σκηνή του Rex, ακολουθεί μια φρενίτιδα, παγιδεύοντας τους πάντες σ’ ένα ναρκισσιστικό παραλήρημα που τους αφήνει να αισθάνονται άδειοι και να λαχταρούν για περισσότερα. Στο τέλος, της βραδιάς, οι λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι, μια υπενθύμιση της ακόρεστης πείνας για ζωή σε όλους μας.

Ο σκηνοθέτης σχολιάζει ότι για να εξελιχθεί η τέχνη πρέπει να υποστεί μια πύρινη μεταμόρφωση. Μια διαφορετική ομάδα ερμηνευτών συγκεντρώνεται για μια μουσική παράσταση που διοχετεύει την ουσία της Επιδαύρου και σατιρίζει την εθνική υπερηφάνεια και την αίσθηση της μικρότητας της Ελλάδας. Μέσα από έναν σκοτεινό χιουμοριστικό φακό, η παράσταση εκθέτει τις αληθινές τραγωδίες της πραγματικής ζωής πέρα ​​από τα όρια του θεάτρου.

Πηγή Εικόνας: athinorama.gr Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης

Αντί επιλόγου: η παράσταση είναι πιθανό να αφήσει το κοινό διχασμένο και να συζητά, ακόμη κι αν το δει από πρώτο χέρι. Κι αυτό, γιατί είναι ένα σύνθετο και προκλητικό θέαμα, το οποίο αγκυροβολεί η καλλιτέχνιδα Λένα Κιτσοπούλου, που δεν φοβάται να ξεπεράσει τα όρια και να εξερευνήσει τα άκρα. Ο Γιάννης Αστέρης, που συνέγραψε το έργο, είναι επίσης ένας ταλαντούχος συγγραφέας αλλά όχι τόσο καινοτόμος όσο ο Νίκος Καραθάνος, όπως έχουμε δει σε προηγούμενα έργα του. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθάνος, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Χρήστος Λούλης, η Χάρις Αλεξίου κ.ά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μία νύχτα στην Επίδαυρο Λένας Κιτσοπούλου, .n-t.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.