21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο τελευταίο μίλι...

Το τελευταίο μίλι…


Του Δημήτρη Σπυριδάκη,

Η διάλυση της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Απομένει, πλέον, λιγότερο από ένας μήνας για τις εθνικές εκλογές, με τους πολιτικούς αρχηγούς να «αλωνίζουν» την επικράτεια, προχωρώντας σε ομιλίες και περιοδείες, με σκοπό τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Το «πολιτικό θερμόμετρο» έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τις αντιπαραθέσεις να εντείνονται και στο προσκήνιο να βρίσκεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός debate. Πώς διαμορφώνεται, επομένως, το προεκλογικό τοπίο λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες; Ποια η δυναμική των κομμάτων λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές; Αυτά τα ερωτήματα θα εξεταστούν στο παρόν άρθρο.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει εξ ολοκλήρου το χαμένο έδαφος που είχε παρατηρηθεί μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Να θυμίσουμε πως η τραγωδία τον Τεμπών είχε αναταράξει αισθητά το πολιτικό στερέωμα. Το κυβερνών κόμμα είχε σημαντικές απώλειες, με τη διαφορά με τον δεύτερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μειώνεται στις 3 μονάδες. Σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά βρίσκεται στις 6,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 32%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μένει στο 25,5%. Το τρίτο ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΚΙΝ.ΑΛ. δεν φαίνεται να περνά το ψυχολογικό όριο και τον στόχο που έχει θέση εν όψει των εκλογών, συγκεντρώνοντας μονοψήφιο ποσοστό της τάξης του 9,5%. 

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πιο χαμηλά βρίσκεται το Κ.Κ.Ε. με ποσοστό της τάξης του 6% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4%, ενώ ανεβασμένο εμφανίζεται το Με.Ρ.Α.25 του Γιάνη Βαρουφάκη κοντά στο 5%, παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 1,5%. Το κόμμα Έλληνες, που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης, φαίνεται να βρίσκεται στο μεταίχμιο της εισόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 3%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα καταφέρει να εισέλθει στο επόμενο Κοινοβούλιο το κόμμα Έλληνες, καθώς, στην περίπτωση αυτή, η Βουλή θα είναι επτακομματική και θα επηρεάσει την κατανομή των εδρών. Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι πάντως υποψήφιος με το κόμμα Έλληνες στη Α’ Αθηνών, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει το «ρεύμα» του ακροδεξιού μορφώματος, καθώς ο ίδιος είναι ένα πρόσωπο συμπαθές στο ακροδεξιό κοινό.  

Αρκετά υψηλά παραμένει η μερίδα των αναποφάσιστων, εκείνων, δηλαδή, που ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε ποιο κόμμα θα τοποθετήσουν τη στήριξή τους. Ανάμεσα σε αυτούς, το 8% φαίνεται να είναι εγγύτερα στη Ν.Δ., ενώ το 14% στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ταυτόχρονα, αρκετά υψηλό ποσοστό σκέφτεται και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Η μάχη για τους αναποφάσιστους, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, με αμφότερους τους δύο συναγωνιστές Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να διεκδικούν τον προσεταιρισμό τους. Αποτελεί σίγουρα μια σημαντική πηγή ψηφοφόρων, ικανή για να αλλάξει τα παρόντα δεδομένα. Η «μάχη» αυτή αναμένεται να ενταθεί έτι περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ν.Δ. στοχεύει σε ένα ισχυρό ποσοστό στις εκλογές της απλής αναλογικής, έχοντας ως στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Προς το παρόν, τα δεδομένα φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, προκαλώντας τέρψη στην Πειραιώς. Ταυτόχρονα, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στοχεύουν στη διεύρυνση της εκλογικής τους βάσης, προκειμένου να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση και να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, επιδιώκοντας τη δημιουργία της περιβόητης «προοδευτικής διακυβέρνησης». Βέβαια, δεν περνάει απαρατήρητη η αύξηση της ισχύς του Μέ.ΡΑ.25 στα αριστερά, αλλά και της επικράτησης της Ν.Δ. στον κεντρώο χώρο, γεγονότα που ανησυχούν την Κουμουνδούρου. Τέλος, στη Χαριλάου Τρικούπη ο στόχος για την επίτευξη ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού απομακρύνεται, με τις δημοσκοπήσεις τώρα να δίνουν μονοψήφια ποσοστά. Αυτό μόνο προβληματισμό μπορεί να φέρει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο στόχευε στο να έχει ένα ρόλο ρυθμιστή ανάμεσα στους δύο «μεγάλους».

Κλείνοντας, οι μέρες περνάνε και οι εκλογές πλησιάζουν με γοργό ρυθμό. Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγο του συστήματος της απλής αναλογικής όσο και λόγω των ιδιαίτερων συγκυριών και διακυβευμάτων που τίθενται. Προσωπική εκτίμηση είναι πως δεν θα προκύψει Κυβέρνηση από τις επερχόμενες εκλογές, αλλά θα αποτελέσουν μια προθέρμανση για τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δημοσκόπηση Pulse: Με 6,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σπυριδάκης
Δημήτρης Σπυριδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2002. Σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ μαθαίνει Γερμανικά. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο Διεθνών σχέσεων όσο και εγχώριας πολιτικής. Παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια και ημερίδες που τον ενδιαφέρουν. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία και ασχολείται με θέματα πολιτικής, ιστορίας, ψυχολογίας και φιλοσοφίας.