16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήLana Del Rey: Η βασίλισσα της εναλλακτικής μουσικής

Lana Del Rey: Η βασίλισσα της εναλλακτικής μουσικής


Της Ευδοκίας Πολύζου, 

H Lana Del Rey ή αλλιώς Elizabeth Woolridge Grant θεωρείται πλέον ως μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες καλλιτέχνιδες, με τα άλμπουμ και τα τραγούδια της να έχουν γνωρίσει διάφορες διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. H τραγουδίστρια φημίζεται για το μελαγχολικό και νοσταλγικό ύφος των τραγουδιών και των στίχων της, που τάραξαν τα νερά της pop μουσικής της δεκαετίας του 2010 οπότε και έκανε την εμφάνισή της.

Η Del Rey γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Lake Placid μέχρι τα 15 της χρόνια, όταν οι γονείς της την έστειλαν σε ένα οικοτροφείο στο Connecticut για να αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από το αλκοόλ. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, έζησε για έναν χρόνο με τους θείους της στο Long Island, όπου δούλεψε ως σερβιτόρα, και, στη συνέχεια, φοίτησε για έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο Fordham, στον κλάδο της Φιλοσοφίας, καθώς, όπως η ίδια ανέφερε, ένιωθε πως: «Γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ του Θεού και της επιστήμης. Η τεχνολογία θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στο να ανακαλύψουμε από πού ήρθαμε και γιατί».

Από μικρή τραγουδούσε ως ψάλτρια στην εκκλησία και στα δεκαοχτώ της, όταν έμαθε να παίζει κιθάρα, είπε: «Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να γράψω, πιθανώς, ένα εκατομμύριο τραγούδια με αυτές τις έξι χορδές. Πάντα τραγουδούσα, αλλά δεν είχα σχέδιο να το επιδιώξω σοβαρά. Όταν έφτασα στη Νέα Υόρκη, άρχισα να παίζω σε κλαμπ στο Brooklyn, είχα καλούς φίλους και οπαδούς στην underground σκηνή, αλλά παίζαμε μόνο για μας, επειδή μας άρεσε».

Πηγή Εικόνας: in.gr / Lana Del Ray/Facebook

Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, ενώ είχε ήδη διαλέξει ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο το Lana Del Rey, επιθυμώντας κάτι που να αντανακλά την παλιά λάμψη και δόξα του Χόλυγουντ. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε ψηφιακά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια έπαψε να υπάρχει, καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχο φυσικό προϊόν.

Το πρώτο επίσημο, πια, άλμπουμ της με όνομα Born to die κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 και αποτέλεσε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, καθώς άγγιξε τη δεύτερη θέση στα αμερικανικά charts και αποτέλεσε το τρίτο μεγαλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ του 2012. Τα singles αυτού του άλμπουμ, το “Summertime Sadness”, “Blue Jeans”, “Videogames”, “National Anthem” και “Born to die”, αποτελούν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας της, καθώς συνδυάζουν λυρικούς στίχους, κινηματογραφικό ήχο και μία ιδιαίτερη μελαγχολία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με όνομα Ultraviolence και singles το “Brooklyn baby”, “West coast”, “Shades of cool” και “Ultraviolence”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 13 Ιουνίου του 2014 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Απέσπασε, κατά κύριο λόγο, θετικές κριτικές, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ένα όμορφο και πλούσιο άλμπουμ, μια «μελανιασμένη ομορφιά». Το άλμπουμ πραγματεύεται μέσα από τα τραγούδια του διάφορες καταστάσεις, όπως χωρισμούς (Cruel World), την κακοποίηση που μπορεί να βιώνει ένα άτομο σε μία ερωτική σχέση (‘’He hit me and it felt like a kiss’’- Ultraviolence), την κατάθλιψη από την οποία η τραγουδίστρια έχει δηλώσει ότι υπέφερε και ακόμη υποφέρει, κάτι που έχει φανεί και σε προηγούμενα κομμάτια της.

Πηγή Εικόνας: dukechronicle.com / Lana Del Rey (via Twitter)

Τον Σεπτέμβρη του 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, το Honeymoon με singles το “High by the bitch” και το “Music to watch boys to”. Το συγκεκριμένο άλμπουμ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, δίνει πιο έντονους τζαζ τόνους και συνάμα επιστρέφει στην μπαρόκ pop που συναντήσαμε στο πρώτο της άλμπουμ. Δύο χρόνια αργότερα, ακολούθησε το Lust for life, το οποίο αποτελεί ένα pop άλμπουμ με επιρροές από την hip hop. Με συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο The Weekend και o ASAP Rocky, το άλμπουμ αυτό έλαβε πολύ θετικές κριτικές καθώς και υποψηφιότητα για το «Καλύτερο Pop Vocal Άλμπουμ» στα Grammys.

Το 2019 κυκλοφόρησε το πέμπτο της άλμπουμ, Norman fucking Rockwell!, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκε με τον παραγωγό Jack Antonoff. Το άλμπουμ αυτό το οποίο θεωρήθηκε από πολλούς ως το καλύτερο της καριέρας της και περιέχει στοιχεία από soft rock, psych rock και μπαλάντες πιάνου, ενώ υπάρχουν αναφορές σε στοιχεία της κλασσικής ροκ. Το Norman Fucking Rockwell! συγκέντρωσε καλές κριτικές με πολλούς κριτικούς να επιδοκιμάζουν την καλλιτεχνική εξέλιξη της τραγουδίστριας, σχετικά με τη μουσική και τους ποιητικούς της στίχους σε αυτό το έργο. Ακόμα, το Rolling Stone το κατέταξε ανάμεσα στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, ενώ ο Rob Sheffield έγραψε: «Η Lana μετατρέπει το πέμπτο και καλύτερο της άλμπουμ σε μία περιοδεία των άθλιων Αμερικανικών ονείρων, καλύπτοντας σε βάθος όλες τις πιο διαστρεβλωμένες φαντασιώσεις για λάμψη και κίνδυνο του έθνους μας». Το άλμπουμ βρέθηκε υποψήφιο για άλμπουμ και τραγούδι της χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τραγουδίστρια πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά της, εκδίδοντας μία ποιητική συλλογή με τίτλο Violet Bent Backwards Over the Grass. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο φως της δημοσιότητας το έκτο άλμπουμ, το Chemtrails over the country club. Άλλη μία συνεργασία με τον Jack Antonoff και με singles το “Let me love you like a woman” και το ομώνυμο “Chemtrails over the country club”, που δεν απογοητεύει το κοινό και τους κριτικούς.

Πηγή Εικόνας: consequence.net Φωτογράφος: David Brendan Hall

Εφτά μήνες αργότερα κυκλοφορεί το άλμπουμ, Βlue banisters, που πολλοί υποστήριξαν ότι αποτελεί, ίσως, την πιο προσωπική δουλειά της τραγουδίστριας και το οποίο εξηγεί σε βάθος την ιστορία της και δείχνει διάφορες πτυχές της. Όπως και η ίδια δήλωσε μέσω του twitter: «Αυτή είναι η δική μου ιστορία και κανένας δεν μπορεί να τη γράψει καλύτερα από εμένα». Τέλος, το πιο πρόσφατο δημιούργημά της είναι το άλμπουμ Did you know that theres a tunnel under ocean Blvdο, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023. Η Lana δήλωσε ότι το άλμπουμ αυτό εξερευνά τις ενδόμυχες σκέψεις της.

Κλείνοντας, η Lana Del Rey, μία περσόνα και καλλιτέχνιδα που ξεχωρίζει για το ασυνήθιστο και μυστηριώδες στυλ της, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε κορυφαία καλλιτέχνιδα της εποχής μας. Αυτό που, ίσως, την κάνει να διαφέρει είναι ότι δεν διστάζει να εκφράσει μέσα από τα δημιουργήματά της τη θλίψη και το σκοτάδι που μπορεί να βιώσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Επιπλέον, θα χαρακτηριζόταν αυθεντική, δεδομένου ότι δεν έχει δεχτεί να μπει σε καλούπια ή να αλλάξει παρά τα αρνητικά σχόλια και τις κριτικές που έχει λάβει κατά τη διάρκεια της καριέρας της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Lana Del Rey Wiki, lanadelrey.fandom.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδοκία Πολύζου
Ευδοκία Πολύζου
Γεννήθηκε το 2004 στα Τρίκαλα και είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και ποίηση, να βλέπει ταινίες, ενώ ασχολείται με το θέατρο. Στο μέλλον θα ήθελε να ασχοληθεί με τον δικαστικό κλάδο και τη συγγραφή.