23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ καταγγελία στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και η έλλειψη ανθρωπιάς

Η καταγγελία στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και η έλλειψη ανθρωπιάς


Της Σοφίας Διβανέ,

Ήταν Μ. Τρίτη όταν διάβασα για την καταγγελία που έγινε στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο. Πρόκειται για το άτομο που βρίσκεται «πίσω» από το σπουδαίο εγχείρημα που ονομάζεται «Ο Άλλος Άνθρωπος». Συγκεκριμένα, όσο ο ίδιος και εθελοντές μαγείρευαν στην περιοχή του Κεραμικού στην Αθήνα, με σκοπό να προσφέρουν γεύματα σε κόσμο που είχε ανάγκη, τους πλησίασε η Δημοτική Αστυνομία. Ο λόγος; Ήθελε να ελέγξει εάν φέρουν άδεια για το μαγείρεμα. Η παραπάνω καταγγελία έγινε από τους γείτονες της περιοχής, όπως αποκάλυψε ο κ. Πολυχρονόπουλος. Μίλησε ανοιχτά για το περιστατικό σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ίδιος αναφέρει πως τον προσέγγισε ένας υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας, έπειτα από καταγγελία που έγινε από τους κατοίκους της περιοχής, με το πρόσχημα πως στο σημείο εκείνο, όπου μαγείρευαν, υπήρχε «ρύπανση» και «βρώμικα». Ο αστυνομικός τον διαβεβαίωσε πως όλα είναι πεντακάθαρα, και αργότερα, για τυπικούς λόγους, του ζήτησε τα στοιχεία του. Ο κ. Πολυχρονόπουλος τον ρώτησε το εξής: «εσύ στο σπίτι σου όταν μαγειρεύεις έχεις άδεια»; Εκείνος του απάντησε όχι. Ο αστυνομικός αποχώρησε και το γεγονός έλαβε τέλος.

Πηγή εικόνας: lifo.gr Φωτογράφος: Πάρις Ταβιτιάν

«Ο Άλλος Άνθρωπος» και οι εθελοντές του επιτελούν ένα πραγματικό λειτούργημα, βοηθώντας όσους έχουν αληθινή ανάγκη. Προσφέρουν δωρεάν φαγητό, καθαριότητα, ρουχισμό, συμμετοχή σε θεατρική ομάδα, ενισχυτική διδασκαλία και στήριξη από ψυχολόγο (όπως αναγράφεται στο κουτί των πληροφοριών της σελίδας στο facebook). Η κινητοποίηση των εθελοντών ξεκινάει, κυρίως, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλες οι δράσεις γνωστοποιούνται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook και Instagram. Στην πρώτη πλατφόρμα, «Ο Άλλος Άνθρωπος» μετρά 47.000 χιλιάδες άτομα. Στο Instagram «Ο Άλλος Άνθρωπος» διαθέτει τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς, με συνολικά 8.000 ακόλουθους: έναν για τη Θεσσαλονίκη, έναν για την Αθήνα και έναν για τη Χαλκίδα. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και το blog, ως πηγή ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Η προσφορά της δράσης δεν περιορίζεται μόνο στις μεγαλουπόλεις, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη. Πολύ πρόσφατα είδαμε τον «Άλλο Άνθρωπο» να ταξιδεύει στη Τουρκία, μετά τον μεγάλο σεισμό. Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές της Αθηνάς. Εκεί, υπήρχαν άτομα όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων, τα οποία αναζητούσαν φαγητό στα σκουπίδια. Τότε, οι άνθρωποι της κοινωνικής κουζίνας αποφάσισαν να μαγειρεύουν και να προσφέρουν φαγητό σε αυτό τον κόσμο. Ζήτησαν από τους παραγωγούς στις λαϊκές να δίνουν ό,τι μπορούν από τρόφιμα, τα οποία μετά θα χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα. Η επιθυμία της κοινωνικής κουζίνας ήταν να μαγειρεύουν και να τρώνε όλοι μαζί. Έτσι, οι άστεγοι και όσοι μαγείρευαν θα έρχονταν πιο κοντά.

Αυτός είναι «Ο Άλλος Άνθρωπος», μέσα σε λίγες σειρές. Το έργο του, όμως, είναι τόσο μεγάλο, που δε θα μας έφταναν σελίδες ολόκληρες για να το αφηγηθούμε. Αυτοί που κατήγγειλαν την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» δείχνουν να αδιαφορούν και να υποτιμούν το έργο του, σε μια εποχή τόσο δύσκολη, που το μόνο που μας έχει μείνει είναι η ανθρωπιά, η ενσυναίσθηση και το αμοιβαίο ενδιαφέρον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ελλάδα / «Ο Άλλος Άνθρωπος»: Γείτονες κάλεσαν την αστυνομία στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο- Η απάντησή του, lifo.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Διβανέ
Σοφία Διβανέ
Είναι 25 ετών και φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ με ειδίκευση τις Μεσαιωνικές και Νεοελληνικές Σπουδές. Φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον τομέα της διδασκαλίας αλλά και με τη συγγραφή κειμένων σε κάποιο έντυπο είτε εφημερίδα είτε περιοδικό. Έχει αγάπη για τις ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα για την αγγλική και την ιταλική, τις οποίες έχει διδαχθεί.