22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΟμαλοποιείται η ευρωπαϊκή αγορά: Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ομαλοποιείται η ευρωπαϊκή αγορά: Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Συνέχισε και την περασμένη εβδομάδα την αδιάκοπη ανάκαμψη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αισθητά ενισχυμένο τζίρο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα παρά τις αργίες. Ευνοϊκός ήταν και ο παράγοντας του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φαίνεται να σταθεροποιούνται σταδιακά, έπειτα από τους πρόσφατους τριγμούς.

Επιπρόσθετα, σε εγχώριο επίπεδο, οι ανησυχίες για πολιτικό αδιέξοδο στις επερχόμενες Eθνικές Εκλογές δείχνουν να δύουν, παρά τις ισχυρές πιθανότητες για διπλή αναμέτρηση. Η αγορά παρουσιάζεται να μην επιθυμεί μια εύθραυστη Κυβέρνηση ηττημένων, που μπορεί να σχηματιστεί στις πρώτες εκλογές, αλλά, αντιθέτως, μια σταθερή Κυβέρνηση (είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας), με σκοπό να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο σε παρόμοια γραμμή με τη σημερινή Κυβέρνηση. Αυτό θα εξάλειφε οποιαδήποτε ανησυχία των οίκων αξιολόγησης για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με αποτέλεσμα να επέλθει η αναβάθμιση του ελληνικού αξιογράφου μετά από χρόνια.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Δευτέρα και Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό, λόγω αργιών του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, αντίστοιχα. 

Έκπληξη προκάλεσαν, την Τρίτη, οι επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τόσο σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας όσο και σε (θετικών) αποδόσεων, δεδομένης της περιόδου του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθόδοξων, κατά τις οποίες μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η άμβλυνση των ανησυχιών για τον διεθνή τραπεζικό τομέα, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poor’s έδωσαν το έναυσμα για τους αγοραστές.

Επιπλέον, την Τρίτη, μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου, ανακοινώθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος χρήσης 2022 της Motor Oil, τα οποία ήταν θετικότερα από αυτά του 2021. Ειδικότερα, ο τζίρος ανήλθε στα € 16.630,8 εκατ. (ενισχυμένος κατά 61,99%), τα E.B.I.T.D.A. στα € 1.692.920 χιλ. (αυξημένα κατά 245,79%), τα κέρδη προ φόρων στα € 1.557.452 χιλ. (αύξηση κατά 503,19%) και τα κέρδη μετά φόρων στα € 967.209 χιλ. (αύξηση κατά 377,96%). Παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 2,32%, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου (κατά το έτος χρήσης), ανέβασαν σημαντικά την κερδοφορία του Ομίλου, όπως, επίσης, και η μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη των υπηρεσιών που παρέχει. Τέλος, η διοίκηση έχει προτείνει μέρισμα € 1,60 ανά μετοχή, εκ του οποίου έχουν διανεμηθεί ήδη τα € 0,40 ανά μετοχή ως προμέρισμα.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Ικανοποιητικά ήταν τα εταιρικά αποτελέσματα του 2022 και για τη Jumbo, τα οποία ήταν βελτιωμένα από το 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος της ανήλθε στα € 949,38 εκατ. (αύξηση κατά 14,12%), τα E.B.I.T.D.A. στα € 336,75 εκατ. (αύξηση κατά 10%) και τα καθαρά κέρδη στα € 248,60 εκατ. (αύξηση κατά 14,78%).

Στα σημαντικά της ημέρας ήταν και η αναβάθμιση του μακροχρόνιου αξιόχρεου της Μυτιληναίος από τη Fitch σε BB+, διατηρώντας το outlook σταθερό.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν, την Τρίτη, και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να φτάνει στα υψηλά του μήνα, με τα ημερήσια κέρδη να ανέρχονται στα 0,6%. Αξιοσημείωτη άνοδο είχαν και οι βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, χωρίς, ωστόσο, να ξεπεράσουν το 1%. Η κύρια στήριξη της αγοράς προήλθε από τον κλάδο των μεταλλευμάτων, λόγω της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ, και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ώθηση στους αγοραστές έδωσε το επίπεδο των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο, το οποίο, αν και υποχώρησε κατά 3%, η πτώση ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Επίσης, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix, βελτίωση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην αγορά, σε σχέση με τη διολίσθηση του Μαρτίου.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,75% στις 1.092,75 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.093,29 μονάδων και 1.080,31 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,77% στις 2.643,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,74%, ανεβαίνοντας στις 794,07 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στα € 105,57 εκατ. και ο όγκος στα 34,44 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αλματώδης ήταν η άνοδος για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα και της Aegean ύψους του 7,05% και 6,47%, αντίστοιχα. Ισχυρή ήταν, επίσης, η άνοδος άνω του 3% για τις Ελλάκτωρ (κοντά στο 4%) και Ο.Τ.Ε. Αξιοσημείωτα κέρδη άνω του 2% παρουσίασαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Εθνική Τράπεζα και με άνω του +1% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Το ευρύτερο θετικό κλίμα της ελληνικής αγοράς συντήρησε τα επίπεδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κοντά στις 1.100, την Τετάρτη, συνεχίζοντας αδιάκοπα την ανοδική πορεία. Ο τζίρος παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι μεταβολές ήταν σχετικά ήπιες, αλλά όχι αμελητέες.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει σημαντική φθορά στις επιδόσεις του το επόμενο διάστημα.

Την Τετάρτη, επίσης, πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της Motor Oil με τους αναλυτές, στην οποία η διοίκηση εμφανίστηκε επιφυλακτική για το 2023, παρά τα ιστορικά υψηλά σε πολλά οικονομικά μεγέθη της κατά το 2022, καθώς την ευνόησαν σημαντικά και οι συγκυρίες.

Τέλος, αισθητά βελτιωμένα ήταν και τα (ενοποιημένα) οικονομικά μεγέθη για το 2022, σε σχέση με το 2021, της Α.Δ.Μ.Η.Ε., με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα € 292,3 εκατ. (αύξηση κατά 2,5%), τα E.B.I.T.D.A. στα € 195,2 εκατ. (αύξηση κατά 2,8%) και τα καθαρά κέρδη στα € 58,2 εκατ. (μείωση κατά 16,1%).

Με οριακή άνοδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να μεταβάλετε θετικά κατά 0,14%. Στο «πράσινο» έκλεισαν, επίσης, και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών. Σημαντικό να ειπωθεί πως ο δείκτης Stoxx 50, με τις ευρωπαϊκές εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έφτασε σε υψηλά 22 ετών, χωρίς, βέβαια, να καταφέρει να διατηρήσει μέχρι το κλείσιμο.

Θετικά ήταν, ως έναν βαθμό, τα στοιχεία για τον (ετησιοποιημένο) πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας, ο οποίος, τον Μάρτιο, αποκλιμακώθηκε στο 5%, από 6% τον Φεβρουάριο, φτάνοντας χαμηλότερα από τις προβλέψεις, που ήταν 5,2%. Επίσης, ο Δ.Τ.Κ. αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% τον Μάρτιο, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για 0,2% άνοδο. Ωστόσο, η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού για τον Μάρτιο ανήλθε στο 0,4%, με τον δείκτη σε ετήσια βάση, για τον περασμένο μήνα, να ανέρχεται στο 5,6%, από 5,5% τον Φεβρουάριο, δείχνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να εντείνονται.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 1.095,91 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.101,19 μονάδων και 1.094,48 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 2.650,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,72%, ανεβαίνοντας στις 799,82 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στα € 102,57 εκατ. και ο όγκος στα 25,41 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος για την Autohellas ύψους 5,08%, όπως και για τη Jumbo ύψους 4,07%. Σημαντική ήταν, επίσης, η άνοδος άνω του 2% για τις Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο και άνω του 1% για τις Τράπεζα Πειραιώς και ΕΛΧΑ. Αντιθέτως, μεγάλες ήταν οι απώλειες για τη Motor Oil, οι οποίες ξεπέρασαν το 3%, καθώς και για τον Σαράντη (άνω του 2%) και για τις Quest και Ελληνικά Πετρέλαια (άνω του 1%).

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις, την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας 10 σερί ανοδικές συνεδριάσεις, με την αγορά να δείχνει πως έχει, πλέον, ομαλοποιηθεί. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει αμβλυνθεί αισθητά, ενώ τα σενάρια για αναβάθμιση στις 21 Απριλίου ωθούν ανοδικά την ελληνική αγορά.

Ανοδικά έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ενσωματώσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας.

Τα κέρδη για τον Stoxx Europe 600 διαμορφώθηκαν στα 0,39% και με ήπιες και θετικές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και οι περισσότερες επιμέρους ανεπτυγμένες αγορές. Εξαίρεση αποτέλεσε ο CAC 40, ο οποίος έκλεισε με κέρδη άνω του 1%, καθώς και ο ισπανικός IBEX 35, που σημείωση οριακή πτώση. Βασική στήριξη δόθηκαν από τον κλάδο αγαθών νοικοκυριών, που κέρδισε 2,3%. Αντιθέτως, τα κέρδη περιορίστηκαν σημαντικά από τον τομέα της κοινής ωφέλειας, ο οποίος είχε πτώση 1%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 1.102,79 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.103,65 μονάδων και 1.097,53 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 2.665,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,90%, κλείνοντας στις 807,02 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 94,63 εκατ. και ο όγκος στα 29,97 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 2% για τις Jumbo και Lamda, όπως, επίσης, και για τις Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Eurobank, Ο.Λ.Π., Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Ο.Τ.Ε., Τέρνα Ενεργειακή και Ε.ΥΔ.Α.Π., που έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Αντιθέτως, σημαντική ήταν οι πτώση άνω του 2% για τις Motor Oil και Aegean και άνω του 1% για τον Ο.Π.Α.Π.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,68%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,62%, ο δείκτης FTSE Mid Cap έκλεισε με άνοδο 3,29% στις 1.575,56 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,40%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 466,91 μονάδες (+2,31%).

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Profile (14,00%), Entersoft (13,21%), ΓΕΚ Τέρνα (9,76%), Jumbo (8,81%) και Αβαξ (7,32%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Αλουμίλ (3,90%), Motor Oil (3,62%), Πλαστικά Κρήτης (2,98%), Ικτίνος (2,23%) και Loulis Food Ingredients (1,16%).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.