17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤο σκάνδαλο του Henrik Hololei και τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από το...

Το σκάνδαλο του Henrik Hololei και τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από το Κατάρ


Της Ασπασίας Οικονομοπούλου,

Το σκάνδαλο του “Qatargate” απασχόλησε αρκετά την κοινή γνώμη, οδήγησε σε συλλήψεις και γνωστά ονόματα βγήκαν στη δημοσιότητα και συνδέθηκαν με το σκάνδαλο διαφθοράς του κρατιδίου του Περσικού Κόλπου. Πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής του τμήματος μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Henrik Hololei, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί, μετά από έρευνα που αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση του Κατάρ του παρείχε δωρεάν πτήσεις.

Το γεγονός να λαμβάνουν μέλη της Επιτροπής δώρα από ξένες κυβερνήσεις δεν είναι ούτε ασυνήθιστο, αλλά ούτε εν γένει παράνομο, αν, φυσικά, η αξία του δώρου δεν ξεπερνά το προκαθορισμένο όριο, αναλόγως τη φύση του. Στην περίπτωση του Henrik Hololei, εννέα αεροπορικά εισιτήρια του δόθηκαν ως δώρο από την Κυβέρνηση του Κατάρ την περίοδο 2015 – 2021, η οποία συμπίπτει με το διάστημα που οι συνέταιροί του διαπραγματευόντουσαν περί μιας μεγάλης αεροπορικής συμφωνίας με την αεροπορική εταιρεία του Κατάρ. Όμως, δύσκολα θα μιλούσαμε για απλή σύμπτωση, ειδικά μετά από όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, γι’ αυτό και το εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από την Επιτροπή να της παράσχει μία λεπτομερή αναφορά σχετικά με τα επαγγελματικά ταξίδια των ανώτερων στελεχών, αλλά και τα ποσά που έχουν πληρωθεί εν μέρει από τρίτους το διάστημα 2021 και έπειτα.

Πηγή Εικόνας: IMAGO, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Wolfgang Simlinger

Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Η έκπληξη δεν είναι ότι βρέθηκε ακόμη ένας που δωροδοκήθηκε από την Κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά το γεγονός ότι παραιτήθηκε από τη θέση του και αμέσως αιτήθηκε να διοριστεί σε άλλη θέση εντός της Επιτροπής! Το Κολλέγιο των Επιτρόπων δέχτηκε το αίτημα του και μάλιστα τον διόρισε ως σύμβουλο στη Γενική Διεύθυνση για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις. Είναι παράλογο να τον εμπιστεύονται σε μία τόσο υπεύθυνη θέση, όταν ο ίδιος ενέκρινε τις δικές του δωρεάν πτήσεις.

Πώς μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι δωρεάν πτήσεις που ενέκρινε ήταν στο πλαίσιο των αποστόλων υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Από τη στιγμή που δεν υπήρχε δευτερεύων έλεγχος δεν μπορούν να είναι σίγουροι, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν υποψίες και γίνονται έρευνες εις βάρος του. Σίγουρα η οικειοθελής παραίτησή του δε μοιάζει και πολύ αθώα, αν όντως τα δώρα που λάμβανε ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό, τότε δεν θα είχε κανένα λόγο να παραιτηθεί και να αιτηθεί τη μετάθεσή του σε διαφορετικό αξίωμα.

Πηγή Εικόνας: AFP via Getty Images, Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Kenzo Tribouillard

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση των Επιτρόπων να αποδεχτούν την παραμονή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο αφελής. Ύστερα από το σκάνδαλο και τους ενδελεχείς ελέγχους που έγιναν, δύσκολα θα χαρακτηριζόταν ως αφέλεια. Ίσως, αυτοί οι έλεγχοι να μην έγιναν σωστά είτε δεν έγιναν ποτέ και απλά ο Henrik Hololei να είναι η απόδειξη μιας αποτυχίας. Με την παραμονή του ίσως προσπαθούν να κάνουν τις υποψίες απλές φήμες. Ουσιαστικά η Επιτροπή προσπαθεί να καλύψει τα δικά της λάθη.

Αν αυτές υποψίες εν τέλει ισχύουν, τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχτεί ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της, όχι μόνο επειδή δεν αντιμετώπισε τα εσωτερικά της προβλήματα περί του σκανδάλου “Qatargate”, αλλά προσπάθησε και να το συγκαλύψει. Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί τις αρχές που υποτίθεται πως προάγει προκειμένου να διατηρήσει την άψογη εικόνα που προβάλλει με τόσο κόπο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντής της Κομισιόν λόγω Κατάρ, Euronews.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασπασία Οικονομοπούλου
Ασπασία Οικονομοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πόρο. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και ισπανικά, ενώ μελλοντικά θέλει να μάθει ρωσικά και αραβικά. Είναι λάτρης των βιβλίων μυστηρίου, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη γυμναστική και το σκύλο της.