19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣτο «πράσινο» οι αγορές: Έριξαν τους συναλλακτικούς ρυθμούς τα χρηματιστήρια

Στο «πράσινο» οι αγορές: Έριξαν τους συναλλακτικούς ρυθμούς τα χρηματιστήρια


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Έριξαν τους συναλλακτικούς ρυθμούς την περασμένη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι αγορές διεθνώς, λόγω του καθολικού Πάσχα και της αργίας της Παρασκευής. Οι μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μικρές, με τους επενδυτές, σε γενικές γραμμές, να παρατηρούνται επιφυλακτικοί, εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ε.Κ.Τ., Philip Lane, σε ομιλία του ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς για πιθανή εκ νέου αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς δείχνει ανθεκτικό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, όπως και ευρύτερα η οικονομία της. Αντιθέτως, η αμερικανική αγορά παρουσίασε δείγματα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο η αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ, παράλληλα, ο P.M.I. καταγράφει διολίσθηση.

Στην ελληνική αγορά, οι επενδυτές άρχισαν να ξανά προεξοφλούν το σενάριο της αναβάθμισης, καθώς το κλίμα έχει γίνει πιο αισιόδοξο, αν και ο πολιτικός κίνδυνος συνεχίζει να μην είναι ακόμη ξεκάθαρος, δείχνοντας συντηρητισμό στη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, τα επιχειρηματικά deal, τα εταιρικά αποτελέσματα, οι υποτιμημένοι τίτλοι και οι μακροοικονομικές επιδόσεις προσελκύουν τους επενδυτές για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, υποστηρικτικό είναι και το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ελληνικού αξιόγραφου από την S&P, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Γενικότερα, σύμφωνα με ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής, η αστάθεια σε προεκλογικές περιόδους είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως μεσοπρόθεσμα οι εκλογές δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Lamda παρουσιάζει μια τεράστια «κοιλιά», καταγράφοντας από τις μεγαλύτερες απώλειες, την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος είναι η αβεβαιότητα που έχει επικρατήσει για την ομαλή συνέχεια του έργου στο Ελληνικό. Εμπόδια δείχνουν να αποτελούν οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, το υψηλό κόστος δανεισμού, αλλά και κάποιες δυσλειτουργίες της ίδια της εταιρείας.

Ανάκαμψη καταγράφει η μετοχή της Motor Oil, από τα ισχυρότερα «χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου, έπειτα από κάποιες περιόδους αδράνειάς της. Την εντυπωσιακή άνοδο συνεχίζει και η μετοχή του Μυτιληναίου, με τις αποδόσεις του, από την αρχή του έτους, να ξεχωρίζουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Με ισχυρή άνοδο ακολουθεί και ο Τιτάν, ο οποίος εμφανίζει πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης, αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στην πορεία της μετοχής του, κατά την πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Με θετικό πρόσημο και σημαντικά κέρδη ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις, τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για 4η σερί συνεδρίαση, αλλά σημειώνοντας χαμηλό τζίρο. Στα ημερήσια κέρδη, ξεχώρισαν οι τραπεζικές μετοχές, όπως και αυτές του ενεργειακού κλάδου, οι οποίες πήραν ώθηση, έπειτα από την ανακοίνωση του OPEC για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, με σκοπό να στηριχθούν οι τιμές του εμπορεύματος.

Στον αντίποδα, οριακές έως μικρές ήταν οι μεταβολές στους περισσότερους δείκτες των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, παρουσιάζοντας μεικτά πρόσημα, λόγω των αντίρροπων τάσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση του OPEC. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα κέρδη 0,5% του βρετανικού FTSE 100, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά από την άνοδο των πετρελαϊκών μετοχών (BP, Shell κ.ά.)

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 κινήθηκε οριακά σε αρνητικά εδάφη, διολισθαίνοντας κατά 0,03%. Οι απώλειες, προφανώς, περιορίστηκαν από τις πετρελαϊκές εισηγμένες, καθώς ο δείκτης Stoxx Europe 600 Oil & Gas πρόσθεσε 4%, αφότου οι τιμές πετρελαίου έκαναν άλμα 5%.

Τέλος, στα σημαντικά της ημέρας ήταν και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του P.M.I. μεταποίησης Μαρτίου για την Ευρωζώνη. Ειδικότερα, παρουσίασε πτώση στις 47,3 μονάδες από 48,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την οικονομική συρρίκνωση. Ωστόσο, ανήλθε σε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, οι οποίες ήταν στις 47,1 μονάδες.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 1.068,24 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.070,85 μονάδων και 1.056,90 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 2.584,76 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,92%, ανεβαίνοντας στις 782,07 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά στα € 65,77 εκατ. και ο όγκος στα 23,74 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αλματώδης ήταν η άνοδος 5,91% για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως, επίσης, για την Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 4,53%. Ακολούθησαν με ισχυρή άνοδο άνω του 3% η Ε.ΥΔ.Α.Π., με άνω του 2% οι ΕΛΧΑ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια και με άνω του 1% οι Ο.Λ.Π., Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Quest, Σαράντης και Δ.Ε.Η. Αντίθετα, με απώλειες άνω του 1% ολοκλήρωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή και η Aegean.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Με ήπια άνοδο έκλεισε, την Τρίτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας αντιστάσεις στη ζώνη των 1.070 με 1.080 μονάδων. Έπειτα από την εκ νέου ανάκτηση κάποιων επιπέδων, υπήρξε από πολλούς επενδυτές κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί, γεγονός που περιόρισε σημαντικά και τα ημερήσια κέρδη. Παρόλα αυτά, ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ στο ταμπλό σημειώθηκαν μεικτά πρόσημα.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως η μετοχή της Coca Cola HBC, η οποία μεταβλήθηκε για 5η συνεχόμενη φορά ανοδικά μαζί με τον Γ.Δ., έχει κλείσει 4 φορές σε υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ επηρεάστηκε ελαφρώς από τις αναταράξεις του Μαρτίου. Είναι από τους τίτλους που είχε δεχθεί ισχυρές απώλειες, λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ενώ, το τελευταίο διάστημα, ανακάμπτει σημαντικά, παρουσιάζοντας διψήφιο νούμερο θετικής απόδοσης από την αρχή του έτους.

Όσον αφορά την εξαγορά του Άκτωρ από την Intrakat, το τοπίο εντοπίζεται «θολό», καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου, Αντιπρόεδρου του Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου της Intrakat, την Τρίτη, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα συγχωνευθούν οι δύο εταιρείες. Επίσης, ως απόρροια της συνέντευξής του είναι ότι δεν έχει διεξαχθεί μελέτη ακόμη για τις διεθνείς δραστηριότητες του Άκτωρ. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε πως για την απόκτησή του δεν θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από προηγούμενη αύξηση και από δανεισμό, αν χρειαστεί. Τέλος, σχετικά με το deal, στις 24 Απριλίου θα γίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για τις τελικές αποφάσεις της συνένωσης.

Στον αντίποδα, στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να κλείνει στο -0,1%. Στους επιμέρους βασικούς δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, οι μεταβολές ήταν επίσης μικρές και τα πρόσημα μεικτά.

Ισχυρές πιέσεις προκλήθηκαν από τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αναθερμάνθηκαν οι φόβοι για γενικευμένη ύφεση, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για αυτά τα εμπορεύματα. Επιπλέον, η J.P. Morgan παρουσιάζεται επιφυλακτική και ολίγον απαισιόδοξη για την πορεία της αγοράς μετοχών, συμβουλεύοντας το επενδυτικό κοινό να μειώσει την έκθεσή του, κρατώντας μια “underweight” θέση.

Τέλος, στα μακροοικονομικά της ημέρας, περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού, τον Φεβρουάριο, στο 13,2% (ετησίως), ενώ οι προβλέψεις ήταν στο 13,5%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,10% στις 1.069,32 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.079,82 μονάδων και 1.068,46 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 2.589,68 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,90%, ανεβαίνοντας στις 789,14 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 86,61 εκατ. και ο όγκος στα 30,55 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος άνω του 2% για την Autohellas, όπως, επίσης, και των Eurobank, Motor Oil, Μυτιληναίου και Τράπεζας Πειραιώς, που ξεπέρασε το 1%. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις ΕΛΧΑ και Lamda και άνω του 1% για τις Δ.Ε.Η., ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Aegean, Βιοχάλκο και Ο.Τ.Ε.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με οριακά κέρδη έκλεισε, την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς, όσο πλησιάζουμε στην περίοδο του Πάσχα και σε ημέρες αργιών, το επενδυτικό ενδιαφέρον αμβλύνεται. Παράλληλα, παρατηρούνται και αντίρροπες τάσεις, κυρίως, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον, διότι πραγματοποιούνται διορθώσεις μετά το προηγούμενο ανοδικό σερί. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία υπεραπέδωσε στην αγορά (+0,23).

Επίσης, με το πέρας της συνεδρίασης, ανακοινώθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα της Quest για το έτος χρήσης 2022. Ειδικότερα, παρουσίασε τζίρο ρεκόρ € 1,032 δις (αύξηση κατά 12,7% από το 2021). Τα E.B.I.T.D.A. ανήλθαν στα € 72 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων στα € 42 εκατ. (μείωση κατά 67%). Επιπλέον, η διοίκηση πρόκειται να προτείνει μέρισμα € 0,20 (μεικτό) ανά μετοχή.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να χάνει 0,25%. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι περισσότεροι βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, αλλά με απώλειες κάτω του 1%. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο βρετανικός FTSE 100 και ο ισπανικός IBEX 35.

Τα πρόσημα στους κλάδους ήταν μεικτά, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (+1,8%) και της υγείας (+1,7%) να αποτελούν τα βασικά στηρίγματα. Στον αντίποδα, τα βαρίδια των ημερήσιων διαπραγματεύσεων ήταν ο κλάδος των κατασκευών (-2,6%) και της τεχνολογίας (-1,8%).

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, η S&P Global δημοσίευσε τον σύνθετο P.M.I. Μαρτίου για την Ευρωζώνη, ο οποίος υπολογίστηκε ενισχυμένος στις 53,7 μονάδες (υψηλό 10 μηνών), αλλά χαμηλότερος των προβλέψεων (54,1). Επιπρόσθετα, ο P.M.I. υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 55 μονάδες (αρκετά αυξημένος από τον προηγούμενο μήνα). Αντίθετα με τον τομέα της μεταποίησης, ο κλάδος των υπηρεσιών και, συνολικά, η αγορά παρουσιάζει οικονομική μεγέθυνση.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 1.069,73 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.071,32 μονάδων και 1.063,65 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,05% στις 2.588,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,54%, πέφτοντας στις 784,84 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 58,73 εκατ. και ο όγκος στα 28,53 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό με αξιοσημείωτα κέρδη άνω του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Ο.Π.Α.Π. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Autohellas, Lamda και Τράπεζα Πειραιώς.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Μικρή άνοδο σημείωσε, την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ συνεχίστηκε η πτώση στη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω των επερχόμενων αργιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε αντίθετα στην αγορά, έπειτα από τις υπεραποδόσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ αρκετές ήταν και οι διορθώσεις για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς, ωστόσο, να χάνει το θετικό πρόσημο. Αντιθέτως, αρκετές ήταν οι τοποθετήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία δεν είχε παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προηγούμενες ημέρες, με τον δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,33%.

Στα σημαντικά της ήταν η απόφαση των μετόχων της Attica Bank για την είσοδο της Thrivest στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Η συμφωνία πάρθηκε με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,35%, με όλους τους επιμέρους βασικούς δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών να κλείνουν στο «πράσινο». Στηρίγματα των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων αποτέλεσαν ο τραπεζικός κλάδος (+1,8%) και ο ταξιδιωτικός (+1,4%). Βαρίδια των συνεδριάσεων ήταν ο κλάδος ειδών νοικοκυριού (-1,3%) και αυτός των λιανικών πωλήσεων (-0,5%).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,40% στις 1.074,00 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.077,03 μονάδων και 1.069,61 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 2.597,68 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,55%, κλείνοντας στις 780,52 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 46,35 εκατ. και ο όγκος στα 14,81 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος 2,52% για τη Δ.Ε.Η., ακολουθώντας με κέρδη άνω του 1% για τις Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και Ο.Τ.Ε. Αντίθετα, σημαντική ήταν η πτώση 2,72% για την Quest, όπως, επίσης, και οι απώλειες άνω του 1% για τις Eurobank και Ε.ΥΔ.Α.Π.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,84%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,91%, ο FTSE Mid Cap έκλεισε με κέρδη 2,47% στις 1.537,65 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,71%.

Επίσης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 458,94 μονάδες, με άνοδο 0,83%.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι ΕΚΤΕΡ (17,48%), Fourlis (6,92%), Μοτοδυναμική (6,71%), Αλουμύλ (6,70%) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (6,37%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Κέροψ (6,37%), Lamda (3,95%), Aegean (2,37%), Entersoft (2,37%) και Jumbo (1,03%).


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.