21.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“The Hunger Games” (2023): Η Επιστροφή

“The Hunger Games” (2023): Η Επιστροφή


Του Αλέξανδρου Βωβίδη, 

The Hunger Games είναι μια σειρά ταινιών που βασίζονται στα βιβλία της Suzanne Collins. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή της Katniss Everdeen, μιας νεαρής κοπέλας που ζει σε έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι υποβάλλονται σε έναν αγώνα επιβίωσης, ο οποίος διοργανώνεται από την κυβέρνηση των πλουσίων, γνωστή και ως “Capitol”. Σκοπός του εν λόγω άρθρου, που είναι αφιερωμένο σε μία σειρά ταινιών που μας πάνε μερικά χρόνια πίσω, φυσικά δεν είναι μία απλή περίληψη. Ο πραγματικός λόγος στον οποίο έγκειται αυτό το throwback είναι η καινούργια ταινία The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, που βγαίνει τον Νοέμβριο του 2023 ως prequel της ήδη υπάρχουσας σειράς. Πρώτα, όμως, ας θυμηθούμε λίγες πληροφορίες για τα 4 μέρη.

Το πρώτο μέρος της σειράς ακολουθεί την Katniss και τον Peeta Mellark, δύο νεαρούς αγαπημένους που καλούνται να συμμετάσχουν στα “The Hunger Games”, έναν αγώνα επιβίωσης, στο πλαίσιο του οποίου μια ομάδα νέων αναγκάζεται να πολεμήσει για τη ζωή της σε μία ειδικά φτιαγμένη “arena”. Η Katniss και ο Peeta καταφέρνουν να επιζήσουν, αλλά η κατάσταση στο district τους επιδεινώνεται. Το δεύτερο μέρος της σειράς ακολουθεί την Katniss, καθώς αγωνίζεται να επαναφέρει την ειρήνη στο district της, με την εξέγερση να εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα της Panem. Η ίδια αγωνίζεται, αλλά, ταυτόχρονα, προσπαθεί να προσαρμοστεί και στις αλλαγές της δικής της ζωής, καθώς γίνεται σύμβολο ελπίδας και εξέγερσης εναντίον της καταπιεστικής κυβέρνησης.

Οι Gale Hawthorne, Commander Paylor και Katniss Everdeen στο “The Hunger Games: Mockingjay—Part 1”. Πηγή Εικόνας: wired.com

Στο τρίτο μέρος της σειράς, Mockingjay – Part 1, η Katniss εντάσσεται στον αγώνα των εξεγερμένων και γίνεται το Mockingjay, ένα σύμβολο του αγώνα τους εναντίον του Καπιτωλίου. Η ταινία εξερευνά, επίσης, τον ρόλο της προπαγάνδας στη σύγκρουση και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται για να επηρεάσει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Στο τέταρτο και τελικό μέρος της σειράς, Mockingjay – Part 2, η Katniss και η ομάδα της εκτοξεύουν μια τελική επίθεση στο Καπιτώλιο, ελπίζοντας να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Snow και να τερματίσουν τα Hunger Games μια για πάντα. Η ταινία αποκαλύπτει την αγριότητα του πολέμου, υπογραμμίζοντας το τίμημα που πληρώνουν οι συμμετέχοντες, καθώς και τους προσωπικούς αγώνες των χαρακτήρων.

Συνολικά, οι ταινίες The Hunger Games αποτελούν μια συναρπαστική και συναισθηματική περιπέτεια, που εξερευνά θέματα όπως η αγάπη, η επιβίωση, αλλά και η εξέγερση ενάντια σε μία καταπιεστική κυβέρνηση. Η σειρά διαθέτει ένα δυνατό cast, με την Jennifer Lawrence να προσφέρει μια ιδιαίτερα ισχυρή ερμηνεία ως Katniss Everdeen. Οι ταινίες διαθέτουν, επίσης, εντυπωσιακή οπτική αισθητική και έντονες σκηνές δράσης, που κρατούν το κοινό αμείωτα απασχολημένο κατά τη διάρκεια της προβολής.

Η Jennifer Lawrence ως Katniss Everdeen στο “The Hunger Games: Catching Fire”. Πηγή Εικόνας: exploregeorgia.com

Σχετικά με την καινούργια ταινία, η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των δέκατων ετησίων «Παιχνιδιών της Πείνας». Ο Coriolanus, παρά τη βαριά του καρδιά, επιλέγεται να είναι μέντορας της Lucy Gray Baird, μιας νεαρής κοπέλας από τη φτωχειούπολη της Περιφέρειας 12. Ωστόσο, μετά το ανυπότακτο τραγούδι της Lucy Gray κατά τη διάρκεια τελετής της ανάδειξης, που τραβά όλη την προσοχή του Πανέμ, ο Snow νομίζει ότι ίσως μπορέσει να αντιστρέψει τις πιθανότητες προς όφελός τους. Ενώνοντας το ένστικτό τους για θεαματικότητα και τη νεοαποκτηθείσα πολιτική τους ευφυΐα, ο Snow και η Lucy θα αγωνιστούν ενάντια στον χρόνο για να επιβιώσουν. Τελικά, θα αποκαλύψουν ποιος είναι το πουλί του τραγουδιού και ποιος είναι το φίδι.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Everything we know so far about Hunger Games prequel The Ballad of Songbirds and Snakes, ew.com, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Βωβίδης
Αλέξανδρος Βωβίδης
Αρχικά ξεκίνησε για σπουδές στην Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας – Deree. Μετά από 4 χρόνια, τον κέρδισαν τα Social Media και το Marketing, καθώς και η φωτογραφία και το βίντεο. Τον ερχόμενο χρόνο θα βρεθεί για σπουδές στην σχολή του Ant1 Media Lab για να ασχοληθεί με την εικονοληψία και το blogging. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τα podcasts θίγοντας ποίκιλα θέματα. Είναι γενικότερα ανήσυχο πνεύμα όπου του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και να ενημερώνετε πάντα για όλη την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα.