18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΑνάκαμψη για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Αβέβαιο το κλίμα με σημαντικές διακυμάνσεις στις...

Ανάκαμψη για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Αβέβαιο το κλίμα με σημαντικές διακυμάνσεις στις αγορές


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Η ελληνική αγορά φαίνεται πως ξεπέρασε τόσο τη διεθνή χρηματοπιστωτική αστάθεια όσο και την πολιτική αβεβαιότητα, αν και μπορεί αυτό το γεγονός να είναι προσωρινό. Εξασφάλισε τα τετραψήφια επίπεδα, αλλά χωρίς να ανακτήσει τα επίπεδα του τζίρου που σημείωνε τους προηγούμενους μήνες. Προς το παρόν, οι διεθνείς εξελίξεις και οι προβλέψεις για τις επερχόμενες εκλογές συνεχίζουν να επισκιάζουν τα εγχώρια deal και τις ανακοινώσεις των ετήσιων εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, χωρίς, βέβαια, να περνούν απαρατήρητα από τους επενδυτές.

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας αποτέλεσε η είσοδος του Ευάγγελου Μαρινάκη με ποσοστό 6% στην Τέρνα Ενεργειακή, έπειτα από διαδοχικές αγορές πακέτων.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε δύο όψεις, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα για το αποτέλεσμα. Η θετική πλευρά ήταν ότι κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά, φτάνοντας σε επίπεδα αρκετά μακριά από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων (πάνω από τις 1.035 μονάδες). Η αρνητική, όμως, πλευρά ήταν η αποκαρδιωτικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς ο ημερήσιος τζίρος δεν ξεπέρασε τα € 50 εκατ.

Η αγορά βρήκε επιμέρους τίτλους, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε ελκυστικές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις. Ωστόσο, η αστάθεια στη διεθνή τραπεζική αγορά –με τους επενδυτές να ψάχνουν την επόμενη προβληματική τράπεζα–, σε συνδυασμό με το εκ νέου αναδυόμενο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, περιόρισε τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Επίσης, τη Δευτέρα, μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημοσιεύθηκαν και τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ (Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών) για τη χρήση του 2022. Ειδικότερα, ο τζίρος ανήλθε στα € 37,85 εκατ., ενώ η χρήση του 2021 ήταν € 36,13 εκατ. (αύξηση 4,8%), με τα € 20,9 εκατ. των εσόδων (55%) να πηγάζουν από τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (επαυξημένα κατά 6,3%, από το 2021). Τα E.B.I.T.D.A διαμορφώθηκαν στα € 12,48 εκατ., ενώ, την προηγούμενη χρονιά, ανήλθαν στα € 13,08 εκατ. (μείωση κατά 4,6%) και σημειώθηκαν καθαρά κέρδη € 8,21 εκατ., παραμένοντας αμετάβλητα από το 2021. Τέλος, το προτεινόμενο μέρισμα για διανομή στους μετόχους θα είναι ίδιο με το 2021, δηλαδή, στα € 0,15 ανά μετοχή.

Ανάκαμψη παρουσιάστηκε στις ξένες αγορές, η οποία, προφανώς, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της εγχώριας ανοδικής κίνησης, καθώς μειώθηκαν οι φόβοι στον τραπεζικό κλάδο. Η συμφωνία εξαγοράς του ενεργητικού της Silicon Valley Bank από τη First Citizens BancShares, την οποία γνωστοποίησε η F.D.I.C., καθώς και η αισιοδοξία που επικράτησε για τη First Republic Bank, σε συνδυασμό με τις κατευναστικές δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο για την ασφάλεια, ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο, παρακίνησαν σε άνοδο τις αγορές.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%, καθοδηγούμενος, κυρίως, από τις τράπεζες, καθώς ο δείκτης Stoxx Europe 600 Banks πρόσθεσε 1,4%, και από τον υγειονομικό κλάδο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,9%. Οι βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μεταβολή γύρω από το 1%, με την οριακά ισχυρότερη να σημειώνεται από αυτούς των περιφερειακών αγορών (Ιταλία, Ισπανία).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,43% στις 1.035,72 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.037,22 μονάδων και 1.025,01 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,56% στις 2.503,00 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,59%, ανεβαίνοντας στις 755,28 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά στα € 48,78 εκατ. και ο όγκος στα 17,51 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος για τις Aegean (+3,83%) και Τράπεζα Πειραιώς (+3,72%). Με αξιοσημείωτα κέρδη άνω του 2% ολοκλήρωσαν τις ημερήσιες συναλλαγές, επίσης, οι Eurobank, Jumbo, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα και με υψηλότερα του 1% οι Μυτιληναίος, Quest, Coca Cola, Σαράντης, Εθνική Τράπεζα, Ο.Π.Α.Π. και Motor Oil. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες, οριακά άνω του 1%, για τη Δ.Ε.Η.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πρωινές ανοδικές πιέσεις, τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας –σχεδόν– «φαγώθηκαν» στη συνεδρίαση της Τρίτης, στον απόηχο της πολιτικής αβεβαιότητας. Συγκεκριμένα, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης γνωστοποιήθηκε η καταληκτική (πρώτη) ημερομηνία των εκλογών, την Κυριακή 21 Μαΐου. Ωστόσο, η καθοδική κίνηση κρίθηκε ως ανορθολογική, καθώς δεν ήταν ένα γεγονός που εξέπληξε την αγορά. Περισσότερο, βέβαια, αποτέλεσε αφορμή για την ευρύτερη αποτίμηση του πολιτικού ρίσκου, το οποίο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

Στόχος της εγχώριας αγοράς παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόγραφο, με τους οίκους αξιολόγησης να «απαιτούν», πρώτα απ’ όλα, να εξασφαλιστεί μια σταθερή Κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει στην ίδια γενική γραμμή το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει τεθεί, ώστε να ομαλοποιηθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας.

Θετικό της ημερήσιας συνεδρίασης αποτέλεσε η ενίσχυση του τζίρου, αν και δε βρέθηκε στα επίπεδα που κατέγραφε το τελευταίο διάστημα (άνω των € 100 εκατ.). Σύμφωνα με πληροφορίες χρηματιστηριακών γραφείων, οι ημερήσιοι πωλητές ήταν τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτανε στο τέλος του.

Από τις ισχυρότερες και, ίσως, αδικαιολόγητες αρνητικές μεταβολές της ημέρας στο ταμπλό, ήταν αυτή του τίτλου της Δ.Ε.Η. Με το κράτος να κατέχει σημαντικό ποσοστό ακόμη στο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Η., παρουσιάζεται από την αγορά τίτλος με υψηλότερη ευαισθησία στο πολιτικό ρίσκο. Ο φόβος οφείλεται, ουσιαστικά, στο γεγονός πως αν δεν υπάρξει σχετικά άμεση ομαλοποίηση στο πολιτικό πεδίο της χώρας, πιθανόν να εμφανιστούν εμπόδια στην επιχειρηματική επέκταση της Δ.Ε.Η. και, κατ’ επέκταση, στην ανάπτυξή της. Αυτή η συλλογιστική ισχύει για όλες τις εταιρείες που συμμετέχει το Δημόσιο (Ε.Υ.Α.Θ., Ε.ΥΔ.Α.Π., Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ.).

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή είναι από τις μετοχές που ξεχώρισε μέσα στη μέρα, κλείνοντας με θετικό πρόσημο. Κινητήριος μοχλός της ανοδικής κίνησης της μετοχής αποτελεί το κυοφορούμενο deal, το οποίο φημολογείται πως θα πραγματοποιηθεί πριν τις εθνικές εκλογές, γεγονός που προεξοφλείται θετικά από το επενδυτικό κοινό.

Άνοδο σημείωσε και η μετοχή του Σαράντη, καθώς μέσα στη μέρα δημοσιεύθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα € 445,07 εκατ. από € 406,26 εκατ., το 2021 (αύξηση κατά 9,55%), με την άνοδο να οφείλεται τόσο στην αύξηση των τιμών όσο και στην ενίσχυση του όγκου των πωλήσεων. Τα Ε.Β.I.T.D.A. διαμορφώθηκαν στα € 45,53 εκατ. από € 47,86 εκατ. (μείωση κατά 4,9%). Τέλος, τα καθαρά κέρδη ήταν € 26,27 εκατ. από € 31,01 εκατ., το 2021 (μείωση κατά 15,29%). Οι μειώσεις προκλήθηκαν, κυρίως, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων (στα λειτουργικά κόστη).

Επιπλέον, αξιοσημείωτο γεγονός είναι η εντολή που δόθηκε από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς (ανάδοχοι), για την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, με ημερομηνία ωρίμανσης τις 15 Ιουνίου, το 2028.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι δείκτες κινήθηκαν αντίθετα και πιο ήπια από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς φαίνεται πως οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη και Η.Π.Α. αποκλιμακώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Μάλιστα, τις πρωινές ώρες, σημείωναν σημαντικά κέρδη, τα οποία, όμως, στη συνέχεια, μειώθηκαν, έπειτα από δημοσιεύματα για διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σε τράπεζες στη Γαλλία (Natixis, Exane και HSBC), για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος (σκάνδαλο “Cum-Ex”). Ο οικονομικός εισαγγελέας, μάλιστα, ανέφερε πως τα πρόστιμα, ενδεχομένως, να ανέλθουν σε πάνω από € 1 δις.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 είχε ήπια πτώση της τάξεως του 0,06%, ενώ, αντιθέτως, οι βασικοί δείκτες στις ανεπτυγμένες αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, χωρίς, όμως, η μεταβολή να ξεπερνά το 0,5%. Συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά τις ημερήσιες μεταβολές οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,19% στις 1.023,44 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.041,64 μονάδων και 1.019,70 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,08% στις 2.476,09 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,43%, πέφτοντας στις 744,50 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 72,30 εκατ. και ο όγκος στα 24,72 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η πτώση –άνω του 3%– για τη μετοχή της Alpha Bank, όπως, επίσης, και των Δ.Ε.Η., Autohellas, Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο, που ξεπέρασε το 2%. Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν και οι τίτλοι των Coca Cola, Ε.ΥΔ.Α.Π., ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Motor Οil, Ο.Τ.Ε., Εθνική Τράπεζα και Aegean. Αντίθετα, σημαντική ήταν η άνοδος για τον Σαράντη (κοντά στο +2%) και την Τέρνα Ενεργειακή (άνω του +1,50%).

Η διακύμανση του FTSE 25 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Με θετικό πρόσημο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας ισχυρές διακυμάνσεις με εναλλαγές προσήμων, και με τον τζίρο να σταθεροποιείται λίγο πάνω από τα € 70 εκατ. Συνέχισε να επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά, η οποία αντισταθμίστηκε από τις εκθέσεις των οίκων Moody’s και Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, η Moodys διατήρησε θετικό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τις διεθνείς αναταραχές στον κλάδο, αναφέροντας πως διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς, επίσης, φαίνεται πως οι καταθέσεις αυξήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, εκτιμά πως θα συνεχίσει και την ανοδική πορεία στην κερδοφορία τους, το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αναμένεται για την ελληνική οικονομία συνέχεια της βελτίωσης, με αρκετά πιθανή την αναβάθμιση στις 21 Απριλίου από τη S&P. Επίσης, στην έκθεσή της ανέφερε πως το πιο πιθανό είναι να διεξαχθούν και δεύτερες εκλογές για να επιτευχθεί σχηματισμός Κυβέρνησης.

Στην ημερήσια συνεδρίαση, ξεχώρισε το άλμα του Ο.Τ.Ε., καθώς φαίνεται να χάνεται το σενάριο πώλησής τους από τον γερμανικό όμιλο. Ωστόσο, αναμένεται πως τα οικονομικά του μεγέθη θα παρουσιαστούν αποδυναμωμένα, λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που μειώνει το μερίδιό του στην αγορά.

Στον αντίποδα, από τις ισχυρότερες πτωτικές πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δέχθηκε ο τίτλος της Motor Oil, ο οποίος καταγράφει συνεχώς απώλειες, έπειτα από το ιστορικό υψηλό, την 1η Μαρτίου, στα € 25,70. Γενικά, είναι από τους τίτλους με τις σημαντικότερες αποδόσεις, μετά τα χαμηλά του Οκτωβρίου, που, όμως, το τελευταίο διάστημα επηρεάζεται αρνητικά από τις διεθνείς εξελίξεις, λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

Την Τετάρτη, επίσης, δημοσιεύθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα για τις Ernesoft και τη Μοτοδυναμική. Ειδικότερα, η Ernesoft παρουσίασε για τη χρήση 2022 έσοδα € 24 εκατ. (αυξημένα κατά 45% από το 2021). Τα E.B.T.D.A. ανήλθαν στα € 8,9 εκατ. (αύξηση κατά 53%). Σημαντική ήταν η ανάπτυξη το 2022 και για τη Μοτοδυναμική, της οποίας τα E.B.I.T.D.A διαμορφώθηκαν στα € 25,2 εκατ. (αύξηση κατά 78% από το 2021).

Επιπρόσθετα, σημαντική παρουσιάστηκε η ζήτηση για το ελληνικό 5ετές ομόλογο, με τις προσφορές να φθάνουν τα € 15,9 δις και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,92% (χαμηλότερο των εκτιμήσεων).

Η ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται πως αρχίζει να συνέρχεται και να ομαλοποιείται από την αναταραχή των τραπεζών. Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε +1,3%, στηριζόμενος, κυρίως, στα κέρδη του τεχνολογικού (+2,7%) και του χρηματοοικονομικού κλάδου (+1,8%). Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις, επίσης, όλοι οι βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων, ξεπερνώντας το +1%.

Τέλος, την Τετάρτη δημοσιεύθηκαν μακροοικονομικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με την GfK, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, τον Απρίλιο, σημείωσε ήπια βελτίωση, αλλά παραμένει ακόμη σε βαθιά αρνητικά επίπεδα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,70% στις 1.030,65 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.031,97 μονάδων και 1.014,84 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 2.496,07 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,68%, ανεβαίνοντας στις 749,53 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα στα € 73,85 εκατ. και ο όγκος στα 32,06 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τον Ο.Τ.Ε. και την Τέρνα Ενεργειακή, ακολουθώντας η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο μεγαλύτερη του 2%. Επίσης, με κέρδη υψηλότερα του 1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, Autohellas, Δ.Ε.Η. και Εθνική Τράπεζα. Αντιθέτως, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Motor Oil και Σαράντη, όπως, επίσης, και για τις Ελλάκτωρ και Eurobank, που ολοκλήρωσαν με πτώση μεγαλύτερη του 1%.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Τα χθεσινά γεγονότα και ανακοινώσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, έφεραν ισχυρή άνοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη. Στήριγμα αποτελέσαν κατά κύριο λόγο μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αυτές του ενεργειακού κλάδου να ξεχωρίζουν, όπως είναι και λογικό.

Ενισχυτικά λειτούργησε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το 4ο τρίμηνο του 2022, στην οποία φαίνεται πως το προηγούμενο έτος παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η μετοχή της Motor Oil ξεχώρισε ιδιαίτερα στην ημερήσια άνοδο της αγοράς, καθώς, έπειτα από τις πτωτικές πιέσεις του Μαρτίου, έφτασε σε αρκετά υποτιμημένα επίπεδα. Επίσης, η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης και την απόφαση για τη μερισματική πολιτική της, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς. Γενικά, η ανοδική τροπή του χρηματιστηρίου την Πέμπτη ήταν αφορμή για είσοδο σε αρκετές μετοχές –ειδικά της υψηλής κεφαλαιοποίησης– με ελκυστικές αποτιμήσεις.

Ολίγον έκπληξη προκάλεσε η πτώση 1,27% της Intrakat, καθώς από μερίδα επενδυτών προβλεπόταν πως θα υπάρξει ανοδικό ξέσπασμα μετά την εξαγορά της Άκτωρ. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν πρώτα να παρουσιαστεί αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο από την Άκτωρ, ώστε να αποτιμηθούν τα οφέλη του deal για την εταιρεία.

Επίσης, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα για τη MIG. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 7,1 εκατ. (μείωση κατά 42,74% από το 2021), τα E.B.I.T.D.A. ανήλθαν στα σε ζημιές € 0,7 εκατ. (μείωση ζημιών κατά 74,07%). Τα αποτελέσματα μετά φόρων για το 2022 ήταν ζημιές € 22 εκατ.

Με ισχυρή άνοδο κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, στηριζόμενες από τα κέρδη 1,6% και 2,5% του τραπεζικού και τεχνολογικού κλάδου αντίστοιχα. Όλοι βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (+0,75%). Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%.

Ο πληθωρισμός ήταν το main γεγονός που οδήγησε σε ακόμα μια ισχυρή άνοδο τις ευρωπαϊκής αγορές, καθώς ο πληθωρισμός Μαρτίου στη Γερμανία επιβραδύνθηκε στο 7,4% από 8,7% και στην Ισπανία στο 3,3% από 6%. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μάρτιο το οικονομικό κλίμα χειροτέρευσε και οι πληθωριστικές προβλέψεις επιδεινώθηκαν.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,47% στις 1.045,84 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.046,60 μονάδων και 1.039,22 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,48% στις 2.532,97 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,39%, ανεβαίνοντας στις 759,92 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 68,01 εκατ. και ο όγκος στα 27,90 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, αλματώδης ήταν η άνοδος για τη μετοχή της Motor Oil, της τάξεως του 7,27%. Ισχυρά ήταν τα κέρδη άνω του 4% και για τις ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Σαράντης, όπως, επίσης, και για τις Aegean και Alpha Bank, που έκλεισαν πάνω από το 3%. Ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Ελληνικά Πετρέλαια, Δ.Ε.Η., Τιτάν και Μυτιληναίος και με άνω του 1% οι Quest, Autohellas, Coca Cola, Lamda και Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τη ΓΕΚ Τέρνα.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας; marketwatch.com

Σε θετικά εδάφη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, την Παρασκευή. Ωθούμενο από τις ξένες αγορές, η ελληνική αγορά δείχνει να ανακάμπτει και να απορροφά την πολιτική αβεβαιότητα, η οποία πηγάζει κυρίως από εγχώριους επενδυτές. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα, αν και υψηλότερη την Παρασκευή, δεν βρέθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Τη «σκυτάλη» της ανόδου αυτή τη φορά δεν την είχαν οι τράπεζες, γεγονός που δεν είναι σύνηθες στην ελληνική αγορά. Παρόλα αυτά, ο Γ.Δ. κατάφερε να ανακτήσει τη ζώνη των 1.050 μονάδων, κινούμενος πλέον σε απόσταση ασφαλείας από το τετραψήφιο όριο.

Επίσης, την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων Premia Properties και Space Hellas για το έτος χρήσης 2022.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι βασικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών κινήθηκαν για ακόμα μια συνεδρίαση ανοδικά, αλλά κάτω από το 1%. Τα κέρδη στις αγορές της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας καταγράφηκαν πιο περιορισμένα, σε σχέση με αυτά των χωρών του πυρήνα. Επίσης, ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,66%. Βασικά στηρίγματα αποτέλεσαν ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων (+1,7%) και ο χρηματοπιστωτικός τομέας (1,2%).

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, διαμορφώνοντας ανάμεικτα συναισθήματα. Συγκεκριμένα, πληθωρισμός τον Μάρτιο έπεσε στο 6,9% από το 8,5%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 1.054,59 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.056,24 μονάδων και 1.044,80 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 2.548,89 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε στάσιμος στις 759,91 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 91,11 εκατ. και ο όγκος στα 27,09 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, ισχυρά ήταν τα κέρδη 3,09% για τη Lamda, όπως, επίσης, και για τις Motor Oil, Δ.Ε.Η., Τράπεζα Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεπέρασαν το 2%. Με άνοδο μεγαλύτερη του 1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Ο.Λ.Π. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες για τον Ο.Π.Α.Π., που ξεπέρασαν το 1%.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,27%, ενώ σε επίπεδο μήνα σημειώθηκε πτώση 6,61% και στο περασμένο τρίμηνο είχε κέρδη 13,42%. Επίσης, παρά τις απώλειες του Μαρτίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν με άνοδο 7,05% στο περασμένο τρίμηνο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.