13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι δύο πιο γκουρμέ συνταγές με μπακαλιάρο

Οι δύο πιο γκουρμέ συνταγές με μπακαλιάρο


Της Σταματίας Κουιμτζή, 

Ο μπακαλιάρος αποτελεί ένα από τα γνωστότερα, προσφιλέστερα μα και πιο συνηθισμένα ψάρια. Δεν διακρίνεται για το μέγεθός του, συναντάται βέβαια στη βορειοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνταγές, μάλιστα, που μπορούμε να δημιουργήσουμε με το ψάρι αυτό είναι άπειρες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δημοφιλέστερη «συντροφιά» του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά. Με την 25η Μαρτίου, την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο, να πλησιάζει είναι εύλογο να αναζητούμε συνταγές λίγο διαφορετικές από τα συνηθισμένα. Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, η πρότασή μας είναι να πειραματιστείτε με μια από τις παρακάτω συνταγές και να «ξεχωρίσετε».

Μπακαλιάρος με «πατζαροσκορδαλιά». Πηγή Εικόνας: funkycook.gr

1.Μπακαλιάρος με «πατζαροσκορδαλιά»

Η πρώτη πρόταση είναι ο μπακαλιάρος με «πατζαροσκορδαλιά», κάτι απολύτως θρεπτικό τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Για να δημιουργήσει κανείς την πατζαροσκορδαλιά πρέπει να χτυπήσει την καρυδόψιχα στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, να τεμαχίσει τα παντζάρια και την πατάτα και να τα λιώσει με το πιρούνι. Στη συνέχεια, πρέπει να τα τοποθετήσει στο μπλέντερ, ρίχνοντας μαζί με το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντάς τα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Παράλληλα, πρέπει να προστεθεί λίγο-λίγο το ελαιόλαδο μέχρι τα 2/3 και να δοκιμαστεί, ώστε να γίνει αντιληπτό το αν χρειάζεται και άλλο ελαιόλαδο. Τέλος, μία πρόταση είναι να σερβίρουμε μαζί με τον τηγανητό μπακαλιάρο και λίγο μαϊντανό.

Μπακαλιάρος με σαφράν και λευκό κρασί. Πηγή Εικόνας: clickatlife.gr

2.Μπακαλιάρος με σαφράν και λευκό κρασί

Η δεύτερη πρόταση είναι να μαγειρέψει κανείς μπακαλιάρο με σαφράν και λευκό κρασί. Για την εν λόγω συνταγή πρέπει να κοπεί το ψάρι σε μερίδες και να μείνει στο νερό για 24 ώρες, μέχρι να ξαρμυρίσει, αφού τοποθετηθεί πρώτα σε μικρή σχάρα για να μην ακουμπά το αλάτι που βρίσκεται στο βάθος του πιάτου. Στη συνέχεια, απαραίτητο είναι να σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο, να προσθέσουμε το σαφράν και τον μπακαλιάρο και να σβήσουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί με το κρασί και τα υγρά του. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με κάποιο συνοδευτικό. Η δική μας πρόταση είναι ο πουρές ντομάτας.

Συνοψίζοντας, πρέπει να υπογραμμίσουμε πως όποια συνταγή κι αν φτιάξετε, είναι σημαντικό να θυμηθείτε να σερβίρετε νόστιμα ορεκτικά, κατάλληλα και για τα παιδιά, με συνοδευτικές σαλάτες και για το τέλος νηστίσιμα γλυκίσματα. Παράλληλα, φροντίστε τη διακόσμηση του τραπεζιού σας, στρώνοντας ένα όμορφο τραπεζομάντηλο, αλλά και την ατμόσφαιρα, επιλέγοντας ωραία επετειακά τραγούδια. Να θυμόσαστε να αισιοδοξείτε για ένα «αύριο» με ειρήνη και ομόνοια!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Μπακαλιάρος, el.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ
  • Μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες, gourmed.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταματία Κουιμτζή
Σταματία Κουιμτζή
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Είναι προπτυχιακή πρωτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, το θέατρο και το κινηματογράφο. Ενδιαφέρεται για την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία και απώτερος σκοπός της είναι να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της στις επόμενες γενιές μαθητών.