20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου» της Μαρίας...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου» της Μαρίας Δήμου


Της Ακριβής Ρακιντζή,

Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου είναι το νέο βιβλίο της εκπαιδευτικού Μαρίας Δήμου, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει τις εμπειρίες της στην Πόλη, ως μετακλητή εκπαιδευτικός. Ένα βιβλίο το οποίο, μέσω των προσωπικών βιωμάτων της συγγραφέως, καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη.

Πηγή εικόνας: xronos.gr

Η Μαρία Δήμου, μέσα από την καταγραφή των εμπειριών της και των αναμνήσεών της, περιγράφει εικόνες της Πόλης, πλούσιες σε γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Εικόνες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων και της ίδιας της συγγραφέως, αφού η ίδια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του καλοκαιριού του 2009 και έφυγε στα μέσα του καλοκαιριού το 2012. Το βιβλίο κατακλύζεται από μια μαγική ατμόσφαιρα της πόλης αυτής, η οποία είναι γεμάτη από ευχάριστες αντιθέσεις, με τις γειτονιές της ευρωπαϊκής και της ασιατικής πλευράς, τους πολύβουους και γεμάτους κίνηση δρόμους, την κουλτούρα και τη μακρά ιστορία της ανά τους αιώνες. Ούσα εκπαιδευτικός, η συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο της και την εμπειρία της από τα σχολεία της Πόλης. Γίνονται αναφορές στα ρωμαίικα σχολεία στις γειτονιές του Βοσπόρου, όπως η Αστική Σχολή Μεγάλου Ρεύματος, όπου και δίδαξε στα δύο μοναδικά παιδιά δημοτικού που φοιτούσαν εκεί. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη χρονιά της απόσπασής της, η Μαρία Δήμου υπηρέτησε στο Ζάππειο, ένα σχολείο που, όπως αναφέρει και η ίδια, αποτελεί κοιτίδα της ελληνορθόδοξης εκπαίδευσης στην  Πόλη.

Το βιβλίο, επίσης, μαζί με τις αφηγήσεις της Μαρίας Δήμου συνοδεύεται από φωτογραφίες της Πόλης, τις οποίες έχει τραβήξει η ίδια. Το φωτογραφικό υλικό από την προσωπική συλλογή της συγγραφέως περιλαμβάνει εικόνες από τη γειτονιά όπου διέμενε, από αξιοθέατα, από μαγαζιά και υπαίθριες αγορές, από διάφορα σοκάκια και δρόμους της Πόλης, αλλά και από τα σχολεία στα οποία δίδαξε. Οι ζωντανές περιγραφές της συγγραφέως, σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες που διατίθενται μέσα στο βιβλίο, ταξιδεύουν τον αναγνώστη και του προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Κωνσταντινούπολης.

Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως μοιάζει αρκετά με καταγραφή γεγονότων και συναισθημάτων σε ημερολόγιο. Εκτός από την περιγραφή των καθημερινών στιγμών της, η συγγραφέας φροντίζει να δίνει και ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τα μέρη τα οποία επισκέφθηκε, είτε από ιστορικής πλευράς είτε δίνοντας πληροφορίες σχετικές με τα ήθη και τα έθιμα της τουρκικής κουλτούρας. Ενδιαφέρουσα είναι, επίσης, η ενασχόληση της συγγραφέως με το θέατρο, κατά τη διαμονή της στην Κωνσταντινούπολη. Η ίδια μαζί με άλλους συναδέλφους της ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις σε σκηνές της Πόλης, γεγονός που εκτός από τον ενθουσιασμό που ένιωθαν οι ίδιοι, αναζωπύρωναν και τη θεατρική παράδοση των Ρωμιών στην Πόλη.

Πηγή εικόνας: dw.com, Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: M. Becker/dpa

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, στο σημείο όπου πρέπει να αναχωρήσει από την Πόλη για να επιστρέψει στην Ελλάδα, η δυσκολία της συγγραφέως στο να αποχωριστεί αυτήν την πόλη είναι εμφανής. Χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια πως ακόμη και σήμερα νομίζει πως δεν έχει φύγει οριστικά. Ο δεσμός ανάμεσα στη συγγραφέα και την Κωνσταντινούπολη είναι ισχυρός και το οριστικό «αντίο» δεν ειπώθηκε ποτέ. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη, η οποία έχει χαραχτεί για πάντα στην καρδιά της συγγραφέως. Διαβάζοντας το βιβλίο της Μαρίας Δήμου, όσοι έχουν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη θα την αναπολήσουν και ίσως επιθυμήσουν να την επισκεφθούν ξανά.

Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου είναι ένα βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Πόλη. Ένα βιβλίο, που χάρη στο νοσταλγικό ύφος της συγγραφέως, θα ταξιδέψει τον αναγνώστη σε αυτήν τη  μαγευτική και πανέμορφη πόλη.  


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακριβή Ρακιντζή
Ακριβή Ρακιντζή
Γεννήθηκε το 1997 στην Πάτρα, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές» του ΕΑΠ. Αγαπά τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις σειρές και οτιδήποτε σχετικό με την Ιστορία και τις Τέχνες. Στον ελεύθερο της χρόνο βλέπει ταινίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με το σκύλο της.