18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Rookie" (2018): Αστυνομικός εν δράσει

“The Rookie” (2018): Αστυνομικός εν δράσει


Του Αλέξανδρου Βωβίδη,

Στην αρχή του νέου αστυνομικού δράματος του ABC The Rookie, ο χαρακτήρας του Nathan Fillion, John Nolan, περνάει από τη διαδικασία ενός διαζυγίου και βρίσκεται σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης μετά τα 40. Αναρωτιέται «Ποιος είμαι;» σε μία διευθύντρια τράπεζας που τυγχάνει να είναι φίλη του. Εκείνη απαντά, «Το ερώτημα είναι: ποιος θέλεις να γίνεις;». Αυτή η ανταλλαγή θα πρέπει να θέσει τα θεμέλια για ένα αστυνομικό δράμα που πλημμυρίζει από μεσήλικα υπαρξισμό, αλλά αντ’ αυτού, το πρώτο επεισόδιο είναι ένα ωριαίο αστείο που κατακλύζει και μειώνει την αυτοεκτίμηση του John.

Πηγή εικόνας: deadline.com

Σε σενάριο του εκτελεστικού παραγωγού Alexi Hawley και σκηνοθεσία της Liz Friedlander, το πρώτο επεισόδιο διαπραγματεύεται τον John να μπαίνει στο σώμα της αστυνομίας μετά από μια ληστεία τράπεζας που θέτει τη ζωή του σε προοπτική. Ωστόσο, ως 45χρονος που κυνηγά το όνειρό του να γίνει αστυνομικός περιβάλλεται από νεότερους νεοσύλλεκτους που μπορούν να κάνουν κύκλους γύρω του, για να μην αναφέρουμε τον Sgt. Wade Grey (Richard T. Jones), ο οποίος βασικά του είπε ότι δεν τον θέλει κοντά του επειδή είναι μεγάλος και αντιμετωπίζει «κρίση μέσης ηλικίας».

Ο John προσπαθεί να επιμείνει μέσα από τη σκληρή αγάπη που του έδωσε η Trainor Officer του Bishop (Afton Williamson) σε συνδυασμό με τα βλέμματα και τις προσβολές από άλλους T.Os, όπως η σκληροπυρηνική Lopez (Alyssa Diaz) και ο οριακός μεγαλομανής Bradford (Eric Winter). Βρίσκει παρηγοριά και υποστήριξη από τους συναδέλφους του πρωτάρηδες, συμπεριλαμβανομένου του κληρονομητού στρατηλάτη Jackson (Titus Makin Jr.) και της Lucy (Melissa O’Neil), που τελικά φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από φίλη. Υπάρχει, επίσης, η Mercedes Mason (Zoe Andersen), η οποία υποδύεται την αρχηγό του αστυνομικού τμήματος και της οποίας η παρουσία στο επεισόδιο δεν γίνεται σχεδόν αισθητή. Κάτι που βλέπουμε στα επόμενα επεισόδια να μην συνεχίζεται, καθώς ανακαλύπτουμε ότι έχει βασικό ρόλο στην πλοκή αλλά και στην ενσωμάτωση του Nolan να μπει στο πρόγραμμα-τμήμα.

Υποτίθεται ότι βλέπουμε τον Nolan με συμπαθητικά γυαλιά, γιατί είναι ένας μεσήλικας που έχει φτάσει σε ένα σημείο της ζωής του που θέλει να κάνει αλλαγές προς το καλύτερο. Γνωρίζει ότι ο νέος του δρόμος είναι δύσκολος και έχει μία «ανηφόρα» να ανέβει, αλλά οι γύρω του το κάνουν πιο δύσκολο από όσο χρειάζεται. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανάγκη να προκληθεί σύγκρουση για να αναπτυχθεί ο χαρακτήρας του Fillion και να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του, αλλά στο πιλοτικό επεισόδιο, πρακτικά εκφοβίζεται και ντρέπεται, σαν να είναι κάτι που να μπορούμε να ελέγξουμε την ηλικία μας. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παιχνιδιάρικο στις προσβολές, και αντί να αφηγηθεί μια ιστορία για έναν άντρα που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, ο πρωτάρης τείνει να εστιάζει περισσότερο στο πώς μια νεότερη γενιά περιφρονεί τους ηλικιωμένους, επειδή ακριβώς κυνηγούν τα όνειρά τους.

Μπορεί, επίσης, να υπάρχει μια ανατρεπτική γωνία σε όλα αυτά. Είτε σκόπιμα είτε όχι, αυτός μπορεί να είναι ένας λεπτός τρόπος για τους λευκούς, straight, μεσήλικες άνδρες να αισθάνονται συμπόνια για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Το αν ο John όντως περιθωριοποιείται είναι ένα εντελώς άλλο κουτάκι σκουληκιών, αλλά σίγουρα του φέρονται άδικα ή ίσως αυτή η «καυτή» λήψη σκάβει πολύ βαθιά σε έναν «ρηχό» λάκκο.

Πηγή εικόνας: precincttv.com

Ο John Nolan είναι σίγουρα ο τύπος του χαρακτήρα που ταιριάζει στον Fillion — έναν ώριμο, στοχαστικό άντρα με αποσκευές που προσπαθεί να ζήσει μια νέα ζωή μετά το διαζύγιο. Καθώς μπαίνει στο αστυνομικό τμήμα, βλέπουμε τις εμπειρίες του, να ανταποκρίνεται δηλαδή  σε κλήσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης και να κυνηγάει έναν αμελή πατέρα. Ως πρωτάρης, δέχεται υπερκριτική για τη δουλειά του — και το καταλαβαίνουμε. Ως ένα από τα νέα παιδιά στο τετράγωνο, πρέπει να υποστεί πολλά για να μάθει και να αφήσει την οποιαδήποτε εγωπάθεια μακριά του, καθώς υπηρετεί την πολιτεία και τους πολίτες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Rookie, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Βωβίδης
Αλέξανδρος Βωβίδης
Αρχικά ξεκίνησε για σπουδές στην Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας – Deree. Μετά από 4 χρόνια, τον κέρδισαν τα Social Media και το Marketing, καθώς και η φωτογραφία και το βίντεο. Τον ερχόμενο χρόνο θα βρεθεί για σπουδές στην σχολή του Ant1 Media Lab για να ασχοληθεί με την εικονοληψία και το blogging. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τα podcasts θίγοντας ποίκιλα θέματα. Είναι γενικότερα ανήσυχο πνεύμα όπου του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και να ενημερώνετε πάντα για όλη την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα.