23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Promising Young Woman" (2020): Μιλώντας για δικαιοσύνη και εκδίκηση

“Promising Young Woman” (2020): Μιλώντας για δικαιοσύνη και εκδίκηση


Του Αλέξανδρου Βωβίδη,

Καθώς ο μήνας Μάρτιος μπήκε και σιγά σιγά πλησιάζουμε στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που είναι στις 8 Μαρτίου, θα ήθελα σήμερα να γράψω για μία ταινία που είχα δει πριν κάτι χρόνια και μου έκανε πραγματικά μεγάλη αίσθηση, από τη σκηνοθεσία μέχρι το σενάριο και τους ηθοποιούς. Η ταινία έλαβε μεικτές κριτικές, αν και κατά τη γνώμη μου κακώς, καθώς είναι μία πολύ καλογραμμένη και με σωστή αναπαράσταση για τα δεδομένα του τώρα και ειδικότερα στον κόσμο που ζούμε, που είναι σίγουρα πατριαρχικός και προωθείται συνεχώς το toxic masculinity.

Πηγή εικόνας: nextbestpicture.com

Η ταινία Promising Young Woman είναι μια σκοτεινή κοινωνική κωμωδία που αναδεικνύει την κουλτούρα της σεξουαλικής κακοποίησης και της απόπειρας να καταπνίξει τις φωνές των θυμάτων. Στην ταινία, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Emerald Fennell, πρωταγωνιστεί η Carey Mulligan στον ρόλο της Cassie, μιας γυναίκας που έχει αποφασίσει να εκδικηθεί όλους τους άντρες που έχουν σεξουαλικά κακοποιήσει γυναίκες και δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Cassie είναι μια νεαρή γυναίκα που έχει εγκαταλείψει τη σχολή της Νομικής και εργάζεται σε ένα καφέ. Το βράδυ, όμως, γίνεται ένας άλλος άνθρωπος: παίρνει μια φανταστική ταυτότητα και πηγαίνει σε μπαρ, όπου θα βρει άντρες που θα προσπαθήσουν να την καλέσουν στο σπίτι τους για σεξ. Όταν τους αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα, τους στέλνει σε ένα ταξί, τους βάζει να φωνάξουν το όνομά τους στην κάμερα και τους απειλεί να κάνει τα βίντεο που γυρίζει δημόσια αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο, που η πρωταγωνίστρια έχασε τη φίλη της από σεξουαλική κακοποίηση σε ένα frat πάρτι. Κι αν δεν ξέρετε τι είναι αυτά, μπορώ να σας εξηγήσω πολύ γρήγορα! Γενικότερα, στα πανεπιστήμια της Αμερικής υπάρχουν διάφορες αδελφότητες — έτσι όπως τις αποκαλούν. Τώρα, το τι γίνεται μέσα σε αυτές τις αδελφότητες, δεν περιγράφεται, δεν είναι και η στιγμή βέβαια να το αναλύσουμε…

Το σημαντικό εδώ είναι ότι η ίδια νιώθει ότι πρέπει να πάρει εκδίκηση γι’ αυτό το γεγονός, καθώς βλέπει ανθρώπους που βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις να συγκαλύπτουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ασέλγησαν πάνω στη φίλη της και το αποκάλεσαν απλώς ένα ατύχημα ή απλώς μία στιγμή κατά την οποία παραφέρθηκαν, ενώ στην πραγματικότητα την κακοποίησαν σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να τη σκοτώσουν.

Πηγή εικόνας: filmaffinity.com

Στο τέλος, βέβαια, η ταινία έχει ένα ειρωνικό τέλος, το οποίο δείχνει τι γίνεται στις περιπτώσεις της εκδίκησης. Η πρωταγωνίστρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πηγαίνει σε ένα bachelorette πάρτι, όπου μαθαίνει ότι εκεί πέρα βρίσκεται και ένας από τους συμφοιτητές της, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που κακοποίησε την κοπέλα. Φυσικά η ίδια δεν πήγαινε εκεί πέρα για να περάσει καλά, αλλά για να τον σκοτώσει. Στην προσπάθειά της να το κάνει, κι ενώ παλεύει κυριολεκτικά, φαίνεται ότι τη σκοτώνει εκείνος. Όμως, η ίδια είχε προνοήσει και ήξερε ότι αυτό θα ήταν το τέλος της, καθώς στην επόμενη σκηνή που βλέπουμε, ο συμφοιτητής της παντρεύεται και κάποια στιγμή λαμβάνει ένα μήνυμα από την ίδια την Cassie. Η ίδια φαίνεται πως πριν εξαφανιστεί και πάει για το τελειωτικό χτύπημα, δηλαδή την εκδίκηση του συμφοιτητή της, είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι αν χαθεί, θα πρέπει να πάνε να ψάξουν ακριβώς τον χώρο εκείνον που πήγε για το bachelorette πάρτι. Η αστυνομία όχι μόνο ανακαλύπτει το πτώμα της –το οποίο προσπάθησε να κάψει ο συμφοιτητής της– αλλά βρίσκει και ένα κολιέ, το οποίο φορούσε η ίδια και είχε τα γράμματα της φίλης της. Και κάπως έτσι, αποδεικνύεται ότι τελικά αυτός σκότωσε και την ίδια, αλλά και τη φίλη της και καταλήγει στη φυλακή την ημέρα του γάμου του.

Ο επίλογος του Promising Young Woman χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει ένα άτομο, ακόμη και ενόψει των συντριπτικών πιθανοτήτων. Η ιστορία της Cassie είναι ένα κάλεσμα για δράση, ενθαρρύνοντας τους άλλους να υπερασπιστούν το σωστό, ακόμα και μπροστά στην αδικία και τις αντιξοότητες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Promising Young Woman (2020), imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Βωβίδης
Αλέξανδρος Βωβίδης
Αρχικά ξεκίνησε για σπουδές στην Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας – Deree. Μετά από 4 χρόνια, τον κέρδισαν τα Social Media και το Marketing, καθώς και η φωτογραφία και το βίντεο. Τον ερχόμενο χρόνο θα βρεθεί για σπουδές στην σχολή του Ant1 Media Lab για να ασχοληθεί με την εικονοληψία και το blogging. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τα podcasts θίγοντας ποίκιλα θέματα. Είναι γενικότερα ανήσυχο πνεύμα όπου του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και να ενημερώνετε πάντα για όλη την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα.