22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣαν να ηχούν «πράσινες» καμπάνες

Σαν να ηχούν «πράσινες» καμπάνες


Του Βασίλη Ανέστη,

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται το ελληνικό κράτος, μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειες (Α.Π.Ε.) και με τον τρόπο που πραγματοποιείται η «πράσινη» μετάβαση στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων κοντά ή μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (Natura2000). Το εν λόγω ζήτημα έχει αφετηρία από το 2014, όταν και έγιναν οι πρώτες συστάσεις για την μη τήρηση του ενωσιακού δίκαιου του περιβάλλοντος της Ε.Ε., με συνέχεια τις καταγγελίες ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταρχάς, δάσος Natura 2000 χαρακτηρίζεται ένα οικολογικό «σύστημα» προστατευμένων περιοχών στην Ευρώπη με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, με σπάνια είδη (χλωρίδα και πανίδα) που βρίσκονται σε καθεστώς απειλής ή εξάλειψης. Οπότε έχει κριθεί αναγκαία η συλλογική προστασία των οικοτόπων αυτών, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών προς σε αυτών. Εδώ εμφανίζεται, όμως, ως αδύναμός κρίκος το ελληνικό δημόσιο (ξανά). Το ζήτημα της χωροθέτησης κατέχει σημαντικό ρολό, από την όχληση στους πλησιέστερους οικισμούς, έως την καταστροφή πλουσίων οικοσυστημάτων.

Πηγή εικόνας: el.m.wikipedia.org

Η πολιτική της Ελληνικής Δημοκρατίας, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί αδικαιολόγητη. Πως είναι εφικτό να εκδίδονται άδειες από το Υπουργείο Ενέργειας εντός προστατευμένων περιοχών, μέσα από τον χωροταξικό χάρτη που παρουσίαζε στη Βουλή; Πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επέτρεπε την έκδοση τέτοιων προκλητικών αδειών, τη στιγμή που ο ρόλος της, ως ανεξάρτητη αρχή, είναι ο έλεγχος και η ακεραιότητα του ελληνικού κράτους; Και φυσικά, το όλο ζήτημα έχει τη δική του συνέχεια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει απορρίψει παλαιότερες καταγγελίες από πλευράς συλλογών, ενώ πολλές περιφέρειες αποσιωπούν (π.χ. Στέρεας Ελλάδας). Ασκώντας κάνεις κριτική σε αυτό, θα μπορούσε να βασιστεί σε ύπαρξη γραφειοκρατίας, ανικανότητας του κράτους ή διακανονισμένες οικονομικές συμβάσεις μεταξύ πολιτικών και μη προσώπων, φαντάζοντας κάθε σενάριο όλο και πιο πιθανό ως πραγματικό συμβάν. Όμως, πέρα από τις λαϊκίστικου τύπου σκέψεις, η ύπαρξη ενός τέτοιου ντροπιαστικού φαινομένου, εντός συνόρων, μόνο προβληματισμό θα πρέπει να εγείρει και σιγουρά απαιτούνται ριζικές αλλαγές.

Υπάρχουν, φυσικά, πληθώρα παραδειγμάτων με ατασθαλίες του ελληνικού δημοσίου εις βάρος των πολίτων. Ειδικότερα, στην Εύβοια, όπου το μισό νότιο τμήμα της έχει «βομβαρδιστεί» από ανεμογεννήτριες, που υπερβαίνουν των αριθμό των 350, χωρίς μελέτη, προκαλώντας προβλήματα στους ντόπιους, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκμετάλλευση και αθέτηση των αρχικών διάλογων, ενώ στη βόρειο-κεντρική πλευρά, μήνες πριν καεί μεγάλο τμήμα της, ήρθε αντιμέτωπη με άδειες ανεμογεννητριών, εκ των οποίων ορισμένες ήταν προδιαγεγραμμένες για τοποθέτησή εντός παρθένου δάσους και προστατευόμενων περιοχών (λ.χ. δάσος Στενής Δίρφυς). Παρόμοιες καταστάσεις συναντά κάνεις και στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, φυσικά υπό καθεστώς Natura2000 επίσης…

Η σύσταση της Ε.Ε. δεν είναι μια απλή προειδοποιητική βολή. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει βαρύ ιστορικό στα περιβαλλοντικού τύπου ζητήματα, με αρνητικές συνέπειες, με την πιο αναμενόμενη  να είναι η επιβολή υψηλών προστίμων, χωρίς σταματημό κιόλας (!). Η περίπτωση αυτή αφορά τους περιβαλλοντικούς ρύπους, την ύπαρξη υπέρογκων σκουπιδιών σε σκουπιδότοπους ή παράνομων χωματερών, καθώς και την ανυπαρξία επεξεργασίας τους. Μάλιστα, το ύψος των προστίμων, μόνο, από το 2015 μέχρι σήμερα, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Από τις αρχές του 2020 είχαν συσσωρευθεί πολλές «πράσινες» καμπάνες από Ε.Ε. και Μ.Κ.Ο., απόρροια της μη συμμόρφωσης της χωράς με τη διαχείριση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος, παρά την πολύ διαφημιζόμενη «πράσινη» μετάβαση, που τελικά στοίχησε ακριβά στον λαό στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πάντως, η χωρά είναι πρώτη στο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τις Κυβερνήσεις διαρκώς είτε να «περνούν» στα ψηλά γράμματα την «πράσινη» ευαισθητοποίηση ή να μην δίνουν άμεσα και μακροπρόθεσμες λύσεις στο εγχείρημα αυτό. Εξού και το εσπευσμένο και άτακτο κλείσιμο των παράνομων χωματερών, ώστε να συνεχιστεί η μείωση των οικονομικών ποινών, κυνηγώντας να προλάβει το ΥΠ.ΕΝ., το τιμωρητέο 2024.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ισχυρή προειδοποίηση ΕΕ για αλόγιστη χωροθέτηση Αιολικών Σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, ornithologiki.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ανέστης
Βασίλης Ανέστης
Γεννήθηκε το 2003 και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και λίγα Ιταλικά, ενώ προσδοκεί την «μητροποίηση» τους. Επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν άμεσα είναι η ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής, η δημόσια συγκριτική πολιτική και η πολιτική ιστορία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, ακούει μουσική και είναι πραγματικός σινεφίλ.