19.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ σεισμός και η ανθρωπιά μας

Ο σεισμός και η ανθρωπιά μας


Της Ρένας Δανατζή,

Όλοι μας σοκαριστήκαμε με τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Όλοι παρακολουθούμε μουδιασμένοι τις εξελίξεις. Νιώθουμε την αγωνία των ανθρώπων, θαυμάζουμε τον αγώνα τους. Όλοι μας κινητοποιηθήκαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Άλλοι έστειλαν είδη πρώτης ανάγκης, άλλοι ταξίδεψαν εκεί για να βοηθήσουν στην πρώτη γραμμή, και η Ελλάδα μας, για την οποία αυτές τις ημέρες είμαι και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι, έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο, σπεύδοντας ως μια από τις πρώτες χώρες να βοηθήσουν ουσιαστικά τους γείτονες. Ο Νίκος Δένδιας, για μία ακόμα φορά, στάθηκε θεωρώ στο ύψος και το κύρος των περιστάσεων, κερδίζοντας τον αμέριστο σεβασμό μας.

Οι συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία δείχνουν, κατά τη γνώμη μου, δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι ο Ερντογάν κορόιδεψε τον λαό του, υποσχόμενος νέα κτίρια τα οποία τηρούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, προέκυψαν μάλλον απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Καταχράστηκε χρήμα και εξαπάτησε τον λαό του. Το δεύτερο βασικό πρόβλημα είναι πως η Τουρκία φάνηκε εκτεθειμένη. Ήρθε πολιτικά σε πολύ δύσκολη θέση, όταν στα ασταμάτητα παραληρήματα μίσους κατά της Ελλάδας και τις άσκοπες επιθετικές τοποθετήσεις και απειλές, η χώρα μας της άπλωσε το χέρι και τη βοήθησε χωρίς ναι μεν και αλλά. Αυτό μπορεί να ονομαστεί, εκτός από πολιτική ανωτερότητα, και ανθρωπιά.

Πηγή εικόνας: directus.gr

Οι Έλληνες είναι αλληλέγγυοι, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά από ξεριζωμούς και καταστροφές. Και όλες αυτές οι καταστάσεις τούς έχουν κάνει, πρώτα απ’ όλα, ανθρώπους. Θεωρώ πως αυτές οι καταστάσεις είναι πραγματικά παραδείγματα προς μίμηση και πως καλό θα ήταν η Τουρκία και όλες οι χώρες να δείχνουν το αλληλέγγυο πρόσωπό τους κάποιες φορές, χωρίς απαραίτητα να χρειάζονται ανταλλάγματα. Οι κινήσεις αυτές σπέρνουν τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

Να πούμε, βέβαια, πως περιμέναμε αντίστοιχη και πιο ηχηρή βοήθεια από ισχυρότερες χώρες. Περιμέναμε ιατροφαρμακευτική στήριξη, οικονομική ενίσχυση και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τους πληγέντες. Οι μέρες περνούν και μόλις ο εφιάλτης τελειώσει, θα περιμένουμε τα δεδομένα από τους ηθικούς αυτουργούς. Κατά την άποψή μου, ο Ερντογάν πρέπει να παραιτηθεί και η Τουρκία οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο Ο.Η.Ε. και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι που υποφέρουν δεν έχουν χρώμα, φυλή, θρησκεία και πολιτικές πεποιθήσεις. Είναι μόνο άνθρωποι που υποφέρουν. Και εμείς, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει απλά να βοηθάμε. Να βοηθάμε χωρίς αλλά.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.