18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤι αναμένεται για την πορεία του Bitcoin το 2023;

Τι αναμένεται για την πορεία του Bitcoin το 2023;


Του Αναστάση Αναστασόπουλου,

Εδώ και περίπου έναν χρόνο το bitcoin – ο πρωταγωνιστής των κρυπτονομισμάτων – έχει χάσει περίπου το 45% της αξίας του, παρουσιάζοντας, παράλληλα, ισχυρές διακυμάνσεις στην τιμή του. Παραμένει, όμως, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς παρά τις απώλειες που έχει σημειώσει, καταγράφει απόδοση περίπου 162% τα τελευταία 5 χρόνια. Μάλιστα, από την αρχή του έτους έχει παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη, της τάξεως του 33% περίπου, ακολουθώντας την ανοδική τάση των αγορών.

Μέχρι τώρα, κύριος παράγοντας στην επίδραση της τιμής του ήταν η ψυχολογία των επενδυτών, αλλά και η ευρύτερη τάση της αγοράς, διότι ακόμη δεν έχει κάποια ευδιάκριτη θεμελιώδη αξία. Ουσιαστικά, μόνο για τις μελλοντικές προοπτικές του μπορεί να αποτιμηθεί, οι οποίες θεωρούνται αρκετά αβέβαιες για πολλούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολο –έως αδύνατο– να αποτιμηθεί αξιόπιστα. Συνεπώς, ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν και θα μεταβάλλουν την τιμή του το 2023;

Αρχικά, το επόμενο διάστημα, μια βασική παράμετρος που θα μεταβάλει την αξία του είναι οι αποφάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων από κεντρικές αρχές. Οι κυβερνητικοί κανονισμοί και οι περιορισμοί που πιθανώς να τεθούν στα κρυπτονομίσματα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή του Bitcoin. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική ή εχθρική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις και να μειώσει τη ζήτηση για το Bitcoin, οδηγώντας σε πτώση της τιμής του.

Επιπλέον, καθώς δημιουργούνται και αναπτύσσονται νέα κρυπτονομίσματα, τα οποία μπορεί να προσφέρουν βελτιωμένη τεχνολογία, ταχύτερες συναλλαγές ή χαμηλότερες χρεώσεις, θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους χρήστες και τους επενδυτές, εκτοπίζοντας το Bitcoin από την κυρίαρχη θέση του στην αγορά.

Η διακύμανση της τιμής του Bitocoin από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Προφανώς, οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, όπως ύφεση, χρηματοπιστωτικές κρίσεις ή πολιτικές αναταραχές, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αξία του Bitcoin, διότι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο υψηλού κινδύνου και παρουσιάζει σημαντική προκυκλικότητα στις διακυμάνσεις του. Εάν, δηλαδή, οι επενδυτές κυριευθούν από αβεβαιότητα σχετικά με τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να επιλέξουν να πουλήσουν το Bitcoin, όπως συμβαίνει κιόλας σε πολλά περιουσιακά στοιχεία του τεχνολογικού κλάδου.

Επιπρόσθετα, σημαντικός παράγοντας είναι και η ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων, η οποία αποτελεί μείζονα ανησυχία των επενδυτών, αφού τυχόν παραβιάσεις ασφαλείας ή πειρατεία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πτωτικές πιέσεις στην τιμή του. Όπως με κάθε επένδυση, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε την αγορά κρυπτονομισμάτων με προσοχή και να υπάρχει επίγνωση των κινδύνων που εκτίθεστε.

Στον αντίποδα, το Bitocoin, όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, μπορεί να παρέχει κάποιες χρησιμότητες στους επενδυτές, που μέχρι τώρα τις κατείχε το δολάριο των Η.Π.Α., προκαλώντας ανοδικές πιέσεις στην τιμή του, αν αξιοποιηθεί κατά αυτούς τους τρόπους. Πρώτον, το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση απέναντι στον πληθωρισμό. Εάν ο πληθωρισμός επιμείνει σε μεγάλο βαθμό και το 2023, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να στραφούν προς αυτό για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Δεύτερον, μην ξεχνάμε πως τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να αποτελούν τάση στην αγορά, με πολλές επιχειρήσεις να τα δέχονται ως μέσο συναλλαγής.

Συνοψίζοντας, για να μπορεί να επιτύχει το Bitocoin μια διαρκή άνοδο και να συνεισφέρει εμπράκτως στη μελλοντική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, θα πρέπει η αγορά των κρυπτονομισμάτων να ρυθμιστεί καταλλήλως, ώστε να εξαλειφθούν οι ακραίες διακυμάνσεις που παρουσιάζονται. Η πρόκληση των ρυθμιστικών αρχών, όμως, είναι αυτό να το επιτύχουν χωρίς να απωθήσουν τους επενδυτές από την αγορά, αλλά και χωρίς να διαβρώσουν πλήρως τον αρχικό λόγο δημιουργίας τους, δηλαδή να αποτελεί ένα αποκεντρωμένο νόμισμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιατί το bitcoin ανεβαίνει τόσο το 2023;, insider.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστάσης Αναστασόπουλος
Αναστάσης Αναστασόπουλος
Γεννήθηκε το 2000 στην Κόρινθο. Είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Τον ενδιαφέρει η Χρηματοοικονομική και ασχολείται αρκετές ώρες με αυτή μέσα στη μέρα. Γνωρίζει Αγγλικά και στα ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται η πολιτική, η οικονομία, το χρηματιστήριο και οι ταινίες.