21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Το κλαμπ των 5 π.μ.» του Robin Sharma

«Το κλαμπ των 5 π.μ.» του Robin Sharma


Της Κατερίνας Αγγελοπούλου,

Αν και μαθήτρια του 20, ποτέ δεν είχα άμεση σχέση με τα λογοτεχνικά βιβλία. Όχι ότι για εμένα αυτά τα δυο αποτελούν στοιχεία αλληλένδετα, αλλά σίγουρα για τους περισσότερους τα βιβλία είναι το παν! Αναπτύσσουν το πνεύμα και οξύνουν τη σκέψη. Σου επιτρέπουν να δεις την πραγματικότητα μέσα από μια νέα οπτική, λίγο πιο ανάλαφρη. Εξασφαλίζουν νέα διδάγματα και νέες αντιλήψεις που μέχρι πριν ίσως και να μην είχες σκεφτεί. Τελικά, κατάλαβα ότι είχαν δίκιο.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Κάπου ανάμεσα στην Ποινική και την Πολιτική Δικονομία, κάτι με ώθησε, σαν αλλαγή, να διαβάσω λογοτεχνία. Σηκώθηκα, λοιπόν, πήγα στη βιβλιοθήκη μου και προς έκπληξή μου ανακάλυψα ένα βιβλίο που κατά τύχη βρέθηκε στα χέρια μου τότε: Το κλαμπ των 5 π.μ. του Robin Sharma. Γενικά, από πάντα είχα αρκετά λογοτεχνικά βιβλία στη βιβλιοθήκη μου και ήταν όλα δώρα από γενέθλια, γιορτές, επιτυχίες… Το συγκεκριμένο, βέβαια, ήταν ένα ξεχωριστό δώρο. Και αυτό γιατί ήταν δώρο από έναν άγνωστο, ο οποίος ουδεμία υποχρέωση είχε να μου «ευχηθεί» ή να με «συγχαρεί».

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2021, καθώς δούλευα σε ένα ξενοδοχείο στη Σκύρο, με προσέγγισε ένας κύριος με τη γυναίκα του. Εν συντομία, μιας που είχα λίγο χρόνο εκείνη τη στιγμή, ξεκινήσαμε να αναλύουμε την αλληγορία του σπηλαίου και να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο εκεί όπου ο Πλατών εστίαζε. Όση ώρα μιλούσαμε, κράταγε στα χέρια του το εν λόγω βιβλίο. Αν και δεν είμαι τόσο παρατηρητική όταν δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, η πορτοκαλί λεπτομέρεια μου τράβηξε την προσοχή. Έκτοτε, κάθε μέρα της διαμονής του και για συγκεκριμένη ώρα, το ζευγάρι ερχόταν να διαβάσει, πίνοντας τον ελληνικό καφέ τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν το διάβαζαν απλώς. Το σημείωναν, το ανέλυαν, το αφηγούνταν ο ένας στον άλλον και εν τέλει έβγαζαν δικά τους συμπεράσματα, συνδέοντάς το με τη ζωή. Ήταν μια σκηνή βγαλμένη από άλλη εποχή, μια σκηνή που δεν θα δεις εύκολα σήμερα και σίγουρα αν τη δεις, πρέπει να αισθάνεσαι τυχερός (όπως και εγώ άλλωστε). Λίγες μέρες αργότερα, το ζευγάρι έφυγε χωρίς να προλάβω να το χαιρετήσω. Κι όμως, εκείνοι μερίμνησαν για εμένα, αφού στο πόστο μου με περίμενε ένα –πορτοκαλί– βιβλίο!

Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και ψυχολογίας, παρουσιάζεται όμως από τον Sharma ως ένα μυθιστόρημα, στο οποίο ξετυλίγεται ένας μακροσκελής διάλογος μεταξύ των πρωταγωνιστών. Πιο συγκεκριμένα, μία επιχειρηματίας κι ένας καλλιτέχνης γνωρίζονται σε ένα συνέδριο ενός μεγάλου γκουρού αυτοβελτίωσης με την επωνυμία Γητευτής. Εκεί, τους προσεγγίζει ένας αλλόκοτος τύπος που μοιάζει με άστεγο (στην πραγματικότητα είναι πλούσιος) και τους μιλάει για τη θεωρία του κλαμπ των 5 π.μ. Σε τι αναφέρεται, όμως, αυτή η θεωρία; Φυσικά, στο να αδράζεις τη μέρα από νωρίς το πρωί, ώστε να πετύχεις τους στόχους σου και να βρεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! Κερδίζεις ένα έξτρα 60λεπτο όταν ξυπνάς 1 ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος (ο Sharma προφανώς θεωρεί ότι ο μέσος άνθρωπος ξυπνάει στις 6 π.μ.). Αυτή τη μία παραπάνω ώρα την εκμεταλλεύεσαι, χωρίζοντάς την στα εξής μέρη: 20 λεπτά σωματική άσκηση, 20 λεπτά journaling και καταγραφή στόχων και ονείρων και 20 λεπτά προσωπική βελτίωση, δηλαδή διάβασμα ή εκπαιδεύσεις.

Πηγή εικόνας: lexiconshop.gr

«Στις επιχειρήσεις μου ανέχομαι μόνον κορυφαίους παίκτες, επειδή δεν μπορείς να έχεις εταιρεία πρώτης γραμμής με συντελεστές τρίτης διαλογής.». Να ένα απόσπασμα που με άγγιξε. Σε μια κοινωνία άκρως τοξική, στην οποία ο καθένας κοιτάει να ικανοποιήσει το «εγώ» του και να βλάψει τρόπον τινά τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αφήνεις ανθρώπους τρίτης διαλογής να μένουν στη ζωή σου, όταν δεν είναι του επιπέδου σου και δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν. Όπως αναφέρεται και παρακάτω: «Η ζωή είναι υπερβολικά πολύτιμη για να κάνεις παρέα με ανθρώπους που δεν σε καταλαβαίνουν. Που απλώς δεν συντονίζονται μαζί σου. Που έχουν διαφορετικές αξίες και χαμηλότερες προδιαγραφές από τις δικές σου…». Ο Sharma μας προτρέπει να πάρουμε τη ζωή επιτέλους στα χέρια μας, να καθορίζουμε το παρόν και να μην εξαρτόμαστε από τρίτους, οι οποίοι δεν μας ταιριάζουν και δεν ανταποκρίνονται στα standards και τις προσδοκίες μας. Και το πετυχαίνει!

Ο συγγραφέας μέσα από αυτό το λογοτεχνικό δημιούργημα θα σου πει όλα όσα χρειάζεται να ακούσεις, γεμίζοντάς σε με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Ο ίδιος απέσπασε πλήθος κριτικών (θετικών και αρνητικών). Προσωπικά, θεωρώ ότι αξίζει μια ευκαιρία και το προτείνω ανεπιφύλακτα, ιδίως σε αυτούς που ψάχνουν ένα κίνητρο για να ξεκινήσουν τη μέρα τους λίγο πιο δημιουργικά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Sharma, Robin, Το κλαμπ των 5 π.μ., Εκδόσεις Διόπτρα, 2019

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Αγγελοπούλου
Κατερίνα Αγγελοπούλου
Γεννήθηκε το 2002 στην Πάτρα και είναι φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Της αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η λογοτεχνία, η μουσική και ο αθλητισμός. Διαθέτει πτυχία αγγλικών και γαλλικών. Η αρθρογραφία για εκείνη είναι μια δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητα.