18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜια πρόβα «τζενεράλε» για τις εκλογές

Μια πρόβα «τζενεράλε» για τις εκλογές


Του Βασίλη Ανέστη,

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους έκλεισε με μια πρόταση δυσπιστίας, την τρίτη κατά σειρά που έχει καταθέσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ. στο σύνολο. Στις 25 του μήνα κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας στον Πρόεδρο της Βουλής από τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, που τον πλαισίωσαν και 87 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 84, παράγραφο 4 του Συντάγματος, τελικώς, όπως θα περίμενε κάνεις, ολοκληρώθηκε με την καταψήφισή της. Ολόκληρη η απαρτία της Ν.Δ. ψήφισε κατά (156 ψήφοι), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υπέρ (143 ψήφοι).

Η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στην Κουμουνδούρου πορευτήκαν με την, γνωστή πλέον, συνταγή, των υποκλοπών, της ακρίβειας, και της κρίσης των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών. Κρίνεται εύλογα αντιληπτό πως στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Π.Σ. ήταν πασιφανές πως η πρόταση δυσπιστίας δεν θα «περνούσε», αλλά, αντιθέτως, θα έφερνε ξανά στο προσκήνιο τα τρωτά σημεία της Ν.Δ. Γενικότερα, η τάση του κόμματος να προσεγγίσει την ψήφο του λαού μέσα από το μονοπάτι της προβολής των προβλημάτων και της ανικανότητας, κατά την ίδια, που δημιουργεί και προκαλεί η γαλάζια παράταξη, αποτελεί μια αμφιλεγόμενη κίνηση.

Ο φάκελος του Χρήστου Ράμμου (Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε.) περιλαμβάνει μια λίστα παρακολούθησης ονομάτων, η οποία αποτέλεσε το όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε απαράδεκτο το καθεστώς ενός παρακράτους, που έχει δημιουργήσει η Ν.Δ., με υπονόμευση των συνταγματικών θεσμών και όλα αυτά εν γνώση του Πρωθυπουργού, όσο και εάν εκείνος προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί. Σαφώς, ο στόχος είναι να πλήξει το κυβερνών κόμμα, ασκώντας πίεση σε Βουλευτές και κυβερνητικά μέλη του. Όμως, ορισμένες ενέργειες, ίσως, γυρίσουν ως boomerang (για λόγους που θα αναλυθούν περαιτέρω) στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η θέση των υπόλοιπων κομμάτων

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο βρίσκεται σε μια περίοδο αναμπουμπούλας, προσπαθεί να ουδετεροποιήσει τη θέση του, καταφέρνοντας όμως να εκτεθεί, καθώς η θέση του είναι κάπως αντιφατική. Ενώ ήταν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, δεν ζητάει άμεσα εκλογές, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξή του στο κανάλι OPEN. Αναλυτικότερα, η πράσινη παράταξη επισήμανε την ύπαρξη ενός ρυπαρού δικτύου, με υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, δίνοντας έμφαση στην παράνομη παρακολούθηση του Ανδρουλάκη.

Το Κ.Κ.Ε. στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα των υποκλοπών, των παράνομων παρακολουθήσεων και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ζητώντας άμεσα και ευθύς εξηγήσεις και ανάληψη ευθυνών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επίσης, επισήμανε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα του, με το πάγωμα της υπόθεσης της παρακολούθησής του από το 2016, έχοντας απευθυνθεί ουκ ολίγες φορές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – μάλιστα και εν καιρώ Ν.Δ. (2020 και 2022) –, καταλήγοντας σε αδιέξοδο ή εσκεμμένες ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε.

Το ΜεΡΑ 25 τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής, με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος απουσίαζε από τη Βουλή λόγω της επίσημης επίσκεψής του στην Κούβα, να κάνει λόγο για «ολιγαρχική παρακρατική εξουσία», με παρακρατικές πολιτικές και μεθοδεύσεις που έρχονται έναντι των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Σε παρόμοια οδό κατευθύνθηκε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, κάνοντας λόγο για ύπαρξη  κομμάτων καρτέλ, που δε συνάδουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων, και με την τελική απάντηση να αναμένεται στη μάχη της επερχόμενης κάλπης.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Στην Πειραιώς θεωρούν πως η έκβαση της διαδικασίας έρχεται σύμφωνη με τη θετική πλευρά, δηλαδή πως βγήκαν αλώβητη, επιβεβαιώνοντας ορισμένες ανησυχίες Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Π.Σ. Δυο ερμηνείες μπορούν να αποδοθούν από τη γαλάζια παράταξη μετά το πέρας της διαδικασία της πρότασης μομφής: α) Κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης πέρα από τα επίκαιρα προβλήματα, καθώς η έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των παρακολουθήσεων β) Το αφήγημα ότι η δεύτερη δύναμη της Βουλής παρουσιάζει μια ματαιόδοξη προσπάθεια «ψαλιδισμού» της εκλογικής ποσοστιαίας διαφοράς, χωρίς βάσιμα επιχειρήματα.

Στο βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός ανταπέδωσε τα πυρά με πληθώρα τρόπων. Η αναθεώρηση της λειτουργίας της Ε.Υ.Π. και η ανάληψη ευθηνών για λανθασμένες παρακολουθήσεις (παρακολούθηση Ανδρουλάκη), όπως παραδέχτηκε ο Μητσοτάκης, αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, την πολιτική υπευθυνότητα της παράταξής του. Σχετικά με τον φάκελο Ράμμου, όπως υποστηρίζουν στη Ν.Δ., υπήρξαν συνδέσεις από την Ε.Υ.Π. και την Α.Δ.Α.Ε. μεταξύ προσώπων για λογαριασμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τα οποία παρέδιναν απόρρητες πληροφορίες. Εξού και η απορία του Πρωθυπουργού «Πού τα βρήκε αυτά τα ονόματα ο κ. Τσίπρας; Ποιος του τα έδωσε;», καταλήγοντας στο ότι είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Η επίθεση συνεχίστηκε με την υπόθεση Καλογρίτσα και τις σχέσεις με τον Ν. Παππά, για τις σακούλες χρημάτων, τη χρηματοδότηση του κόμματος και, επίσης, για το ζήτημα της υποτιθέμενης νεκρής Μαρίας στον Έβρο (Αύγουστος 2022), όπως απέδειξε η Ε.Υ.Π., κάνοντας λόγο για επίκληση σε fake news, τα οποία βαρύνουν το κλίμα στην αριστερή δύναμη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πρόταση δυσπιστίας – Live blog: Λεπτό προς λεπτό η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ανέστης
Βασίλης Ανέστης
Γεννήθηκε το 2003 και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και λίγα Ιταλικά, ενώ προσδοκεί την «μητροποίηση» τους. Επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν άμεσα είναι η ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής, η δημόσια συγκριτική πολιτική και η πολιτική ιστορία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, ακούει μουσική και είναι πραγματικός σινεφίλ.