16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και Προτείνουμε: “Esiste Ancora al Mondo la Belezza?” του Βασίλη Αθαν....

Διαβάσαμε και Προτείνουμε: “Esiste Ancora al Mondo la Belezza?” του Βασίλη Αθαν. Καλαντζή


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

«Όταν ακούς την απάντηση

αντιλαμβάνεσαι το μάταιο

της ερώτησης»

Brescia, Italia 20.08.2017

Η Τέχνη γενικότερα και εν προκειμένω η Ποίηση δεν σταματά ποτέ να ρέει, συνεχίζει αδιάκοπα το ταξίδι της και τέρπει τους αναγνώστες ανά τους αιώνες. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι αμφιβάλλουν για το πόσο σπουδαία είναι η λογοτεχνική παραγωγή την εποχή μας, η ίδια η Τέχνη και οι δημιουργοί της έρχονται να τους διαψεύσουν κατηγορηματικά. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή που θα παρουσιαστεί ακολούθως.

Ο λόγος σήμερα για την ποιητική συλλογή Esiste Ancora al Mondo la Belezza? του Βασίλη Αθαν. Καλαντζή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρουσία. Ο Βασίλης Καλαντζής γεννήθηκε στο Μπολάτι Κορινθίας, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με το οποίο κάνει την επίσημη εμφάνισή του στο ελληνικό ποιητικό γίγνεσθαι και μέσω του οποίου αποκαλύπτεται το ταλέντο του. Την υπογραφή του φέρει, ακόμη, το πόνημα Valori Bollati: Αποσπάσματα Κορινθιακού Τύπου του 20ού Αιώνα για την Κατανόηση των Αξιών μιας Εποχής.

Τα πορτραίτα του ποιητή δια χειρός του κορυφαίου ζωγράφου Αχιλλέα Χρηστίδη, από την προσωπική του έκθεση στο ΑΓΚΑΘΙ το 1997. Πηγή εικόνας: achilleaschristidis.com/GR_frameset.html

Όταν ξεκινήσει κανείς να διαβάζει τα διαρθρωμένα σε ενότητες ποιήματα και να διεισδύει στον κόσμο τους, το βέβαιο είναι ότι, πέρα από την αναγνωστική απόλαυση, διακρίνει και το ποιητικό κάλλος. Οι σκέψεις που προκαλεί το βιβλίο στο αναγνωστικό κοινό είναι μια αναμενόμενη κατάληξη, καθώς οι στίχοι του Καλαντζή είναι άριστοι σε γλωσσικό, νοηματικό και αισθητικό επίπεδο. Τα ποιήματα προσλαμβάνονται αβίαστα από τον αναγνώστη. Η γραφή του είναι απλή και κατανοητή, διατυπώνει με αμεσότητα αυτά για τα οποία επιλέγει να μιλήσει, καλωσορίζοντας έτσι το κοινό στον ποιητικό κόσμο του. Κάθε ποίημα, κάθε στίχος αναδεικνύει τη μεστότητα του δημιουργού, με αποτέλεσμα να αγγίζει τις καρδιές όλων μας.

Η όποια «αναρχία» των μεγεθών, καθώς μεταβαίνουμε από μικρά σε έκταση ποιήματα σε κάποια μεγαλύτερα και ενίοτε σε κάποια απολύτως πεζά, δίνει τη δική της, ξεχωριστή νότα στην αναγνωστική διαδικασία. Ειδικότερα, τα ολιγόστιχα, από τη μία πλευρά, κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση, καθώς μεταφέρουν άμεσα και συμπυκνωμένα μια εμπειρία που αφορά τον έρωτα, τον θάνατο ή στιγμές της καθημερινότητας. Μα και τα μεγαλύτερα σε έκταση διαβάζονται ευχάριστα, διότι μέσω του ελεύθερου στίχου και της λιτότητας της έκφρασης ξετυλίγονται με εξαιρετικό τρόπο οι ιστορίες που θέλει ο δημιουργός να μας μεταφέρει.

Μπορεί να πρόκειται για την πρώτη ποιητική απόπειρα του Καλαντζή, θα μπορούσαμε, όμως, να χαρακτηρίσουμε το έργο του ως ένα ποιητικό «χρονικό κολλάζ», διότι τα ποιήματα καλύπτουν ένα χρονικό άνυσμα 10 ετών, από το 2010 έως το 2020. Αντιπροσωπεύει διάφορα χρονικά επίπεδα και στάδια από τη ζωή ενός ανθρώπου και απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας, καθώς ανακινεί μέσα τους δικά τους προσωπικά βιώματα και αγγίζει διαφορετικές χορδές κάθε φορά. Πρόκειται για ένα έργο που γοητεύει πολλούς ανθρώπους, ειδικά στη σημερινή εποχή κατά την οποία έχουμε ανάγκη την Ποίηση για να μοιραστούμε συναισθήματα.

Ο Βασίλης Καλαντζής ό,τι κι αν προσπάθησε να μεταδώσει μέσω του πρώτου βιβλίου του, το κατάφερε αναμφισβήτητα και, μάλιστα, με τον πιο άμεσο τρόπο, χωρίς πομπώδες ύφος ή περίπλοκες διατυπώσεις. Μας προσφέρει απλόχερα το ταλέντο του και με την πένα του μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα, προ(σ)καλώντας μας να «βουτήξουμε» στα βάθη της ποίησής του!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.