18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΜυθολογιαΗ γυναίκα που έπεσε από τον ουρανό

Η γυναίκα που έπεσε από τον ουρανό


Της Κυριακής Γκουργκούλη,

Η ιστορία της Γυναίκας που έπεσε από τον ουρανό, πρόκειται για μύθο της δημιουργίας των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής και πιθανολογείται ότι προέρχεται από τους ανθρώπους των Βορειανατολικών Δασών (Northeast Woodlands), ενώ τον συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Οι Wyandot την αποκαλούν “Ataensic” και “SenecaIagentci. Πολλά χρόνια πριν, νερό κάλυπτε τη γη και η κατοικία των ανθρώπων ήταν ο ουρανός. Μια μέρα, η κόρη του αρχηγού των ανθρώπων αρρώστησε βαριά και κανένας θεραπευτής δεν κατάφερε να την συνεφέρει. Το ίδιο βράδυ, ένας φίλος και σύμβουλος του αρχηγού, ονειρεύτηκε τη θεραπεία για την κόρη και την αφηγήθηκε στον αρχηγό που αποφάσισε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

Στο όνειρο ο άντρας έμαθε πως η κοπέλα θα έπρεπε να τοποθετηθεί δίπλα στο μεγάλο δέντρο, όπου παραγόταν το καλαμπόκι του χωριού, τη βασική πηγή τροφής τους. Παρόλα αυτά το όνειρο «απαιτούσε» την καταστροφή του δένδρου, γι’ αυτό και οι κάτοικοι το έσκαψαν από τις ρίζες του. Όταν το είδε αυτός ένας περαστικός νεαρός, θορυβήθηκε και τους καταδίκασε την πράξη αυτή. Τελικά, έσπρωξε το κορίτσι με το πόδι του και εκείνη έπεσε στην τρύπα που είχε δημιουργηθεί με την απομάκρυνση του ιερού δένδρου. Καθώς η γυναίκα έπεφτε από τον ουρανό δύο πουλιά την είδαν, πέταξαν κοντά της και τη σήκωσαν στις πλάτες τους. Όταν αυτά κουράστηκαν, αναρωτήθηκαν τι να κάνουν με αυτή και τότε προσφέρθηκε να τη φροντίσει εθελοντικά η Χελώνα. Γρήγορα, όμως, κουράστηκε και εκείνη και ζήτησε νέο εθελοντή. Τα ζώα και τα πουλιά που ζούσαν στο νερό που κάλυπτε τη γη, όμως, αποφάσισαν πως η γυναίκα χρειαζόταν μια μόνιμη κατοικία.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Ataensic. Πηγή εικόνας: convergenceus.org

Έτσι, τα ζώα μετακίνησαν λάσπη από τον πυθμένα της θάλασσας και την άπλωσαν στην πλάτη της Χελώνας, τόσο ώστε να επεκταθεί όσο χρειαζόταν για να συντηρηθεί η γυναίκα, η βλάστηση και τα πλάσματα που δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο. Γρήγορα τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τη γυναίκα, η οποία έχτισε το πρώτο της καταφύγιο. Εκεί, έδωσε ζωή σε μία κόρη και το παιδί μεγάλωσε γρήγορα. Όταν η κόρη ήταν αρκετά μεγάλη για να σκάβει μόνη της για τροφή, η μητέρα της την προειδοποίησε να κοιτάζει πάντα τη δύση, καθώς θα ψάχνει για ρίζες. Η κόρη δεν την άκουσε, όμως, και με τον καιρό έδειξε σημάδια εγκυμοσύνης, πράγμα που εξόργισε τη μητέρα της. Ο δυτικός άνεμος είχε φυσήξει κάτω από τη φούστα της κόρης, ενώ εκείνη κοιτούσε προς τα ανατολικά και την είχε κάνει να συλλάβει δίδυμα.

Λίγο πριν γεννηθούν, οι δύο γιοι της μάλωναν για το ποιος θα γεννηθεί πρώτος και για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει. Ο πρώτος γεννήθηκε όπως γεννιούνται τα παιδιά σήμερα ο δεύτερος βγήκε από τη μασχάλη της κοπέλας, η οποία και πέθανε ακαριαία. Η μητέρα της την έθαψε και από το σώμα της φύτρωσε η πρώτη τροφή μίσχοι καλαμποκιού από το στήθος, φασόλια από τα χέρια και τα πόδια, αμπέλια κολοκυθιού από την κοιλιά της.

Ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής αναπαύονται δίπλα σε ποταμό. Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Η Γυναίκα που έπεσε από τον ουρανό, μεγάλωσε τα δύο εγγόνια της και τα ονόμασε Sapling και Flint αντίστοιχα. Η γυναίκα ευνοούσε πάντα τον πρώτο της εγγονό και περιφρονούσε τον Flint, γιατί είχε προκαλέσει τον θάνατο της κόρης της. Μια μέρα, κουρασμένη από τις αταξίες του τον έβγαλε στο δάσος και τον άφησε στον κούφιο κορμό ενός δένδρου. Στη συνέχεια, μεγάλωσε τον Sapling, του έμαθε να κυνηγά και να ψαρεύει. Συχνά, το αγόρι πήγαινε στο δάσος για κυνήγι και επέστρεφε χωρίς το τόξο και τα βέλη του –η Γυναίκα που έπεσε από τον ουρανό, έπρεπε να του φτιάχνει συνεχώς νέα. Τελικά, τον ρώτησε για αυτό και το αγόρι παραδέχτηκε ότι τα όπλα του τα έκλεβε το αγόρι που ζούσε στο δάσος. Η γυναίκα είπε στον εγγονό της να την οδηγήσει στο αγόρι αυτό και τελικά ο Flint επέστρεψε στο σπίτι τους.

Τα δύο αδέρφια μεγάλωσαν για να γίνουν δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Ο Sapling έγινε ένας καλός άνδρας που καλλιεργούσε τα χωράφια, δημιούργησε ρυάκια και λίμνες και ψάρια και θηράματα και έκανε την γη κατοικήσιμη για όλους τους ανθρώπους. Αντίθετα, ο αδερφός του Flint είχε την πιο καταστροφική φύση– προκαλούσε τις συνθήκες κρύου και πάγου, έδωσε ζωή στα ζιζάνια τα φίδια και τα έντομα. Τα δύο αδέρφια μάλωναν διαρκώς και τελικά μονομάχησαν. Στη μάχη αυτή, ο Flint σκοτώθηκε μα ήταν πια αργά, καθώς το κακό που είχε δημιουργηθεί δεν μπορούσε πια να αναιρεθεί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Bastian, E., Dawn, Mitchell, Judy, (2004), Handbook of Native American Mythology, United Kingdom: Oxford University Press.
  • native-languages.org, Native American Legends: Sky Woman (Ataensic, Atahensic, Ataentsic), Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Γκουργκούλη
Κυριακή Γκουργκούλη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 2004 και φοιτεί στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Ενδιαφέρεται κυρίως για την Κοινωνική Ανθρωπολογία και ειδικότερα τις Σπουδές Φύλου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά (και μη) βιβλία, χορεύει, παίζει βιολί και γράφει.