19.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαO ρωσοπολωνικός πόλεμος του 1654-1667 (Γ΄ Μέρος)

O ρωσοπολωνικός πόλεμος του 1654-1667 (Γ΄ Μέρος)


Του Βασίλη Καρατσιώλη,

Το έτος 1660 αποτέλεσε σημείο καμπής στον Ρωσο-πολωνικό πόλεμο. Από αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι χάνουν τη στρατηγική πρωτοβουλία των κινήσεων, η οποία σταδιακά περνάει στην Πολωνο-Λιθουανική πλευρά.

Στο βόρειο τμήμα των στρατιωτικών ενεργειών, η εκστρατεία του 1660 ήταν, αρχικά, επιτυχής για τους Ρώσους. Έτσι, τα στρατεύματα του Βοεβόδα Ivan Khovansky κατέλαβαν το ισχυρό φρούριο του Μπρεστ και το απόσπασμα του Semen νίκησε τους Πολωνούς στο Slutsk. Σύντομα, όμως, η κατάσταση άλλαξε. Την άνοιξη του 1660, η Πολωνία υπέγραψε την Συνθήκη Ειρήνης της Ολίβας με τη Σουηδία. Πλέον, η πολωνική διοίκηση ήταν σε θέση να ρίξει όλες τις δυνάμεις της εναντίον των Ρώσων και να ξεκινήσει μια αντεπίθεση στη Λευκορωσία. Κατά τη διάρκεια των μαχών, ο πολωνικός στρατός απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα από τη Λιθουανία (εκτός από τη Βίλνα) και το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και κεντρικής Λευκορωσίας. Το φθινόπωρο του 1660, η πολωνική επίθεση ανακόπηκε προσωρινά στη μάχη του Gubarevo (κοντά στο Μογκίλεφ).

Ο Ivan Khovansky. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Τον Σεπτέμβριο, μεταξύ 24-26, στο χωριό Gubarevo έλαβε χώρα μάχη των μεικτών πολωνικών δυνάμεων υπό τη διοίκηση των χετμάνων Sapieha, Czarnecki, Polubenski με τον ρωσικό στρατό υπό τη διοίκηση του Δούκα Yuri Dolgorukiy (25 χιλιάδες άνδρες). Οι Πολωνοί επιτέθηκαν στις ρωσικές θέσεις από δύο πλευρές. Το ρωσικό ιππικό ήταν το πρώτο που υποχώρησε, αλλά το πεζικό, που βρισκόταν στο δάσος, απέκρουσε την πολωνική επίθεση και αποκατέστησε την ισορροπία. Η επίμονη μάχη διήρκεσε τρεις ημέρες και δεν έδωσε την τελική νίκη σε καμία από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η πολωνική επίθεση ανακόπηκε. Τον Οκτώβριο, ένα απόσπασμα 12 χιλιάδων ανδρών, του πρίγκιπα Khovanski ξεκίνησε από το Πόλοτσκ για να βοηθήσει τον Dolgorukiy, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τα αποσπάσματα των Sapieha και Czernetsky. Εκεί νίκησαν τον στρατό του Khovanski, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει. Μετά από αυτό ο στρατός του Dolgorukiy, μη έχοντας λάβει ενισχύσεις, υποχώρησε προς το Μογκίλεφ.

Παράλληλα, στο νότιο θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων συνέβησαν δραματικά γεγονότα. Το τέλος των ταραχών στην Ουκρανία επέτρεψε τελικά στις ρωσικές και ουκρανικές διοικήσεις να συνεχίσουν την κοινή τους προέλαση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1660, ο ρωσικός στρατός του βοεβόδα Vasily Sheremetev (30 χιλιάδες άνδρες) και ο κοζάκικος στρατός του Yuri Khmelnytsky (25 χιλιάδες άνδρες) βάδισαν προς το Λβοφ από δύο συγκλίνουσες οδούς. Στις 5 Σεπτεμβρίου, τα στρατεύματα του Sheremetev αναχαιτίστηκαν από τον πολωνοκριμαϊκό στρατό υπό τη διοίκηση των χετμάνων Potocki και Lubomirski (30 χιλιάδες Πολωνοί και 60 χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας). Μετά από μια διήμερη μάχη οι Ρώσοι ηττήθηκαν.

Ο στρατός του Sheremetev οχυρώθηκε από τα πλάγια και καλυπτόμενος πίσω από τις άμαξες, αμύνθηκε πεισματικά μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, άρχισε να υποχωρεί προς το Chudniv (μια πόλη στον ποταμό Tetere). Πλησιάζοντας το Chudniv, τα στρατεύματα του Sheremetev είχαν μια πολύ εκτεθειμένη θέση στα πεδινά. Ωστόσο, ο Ρώσος διοικητής θεώρησε τη μειονεκτική θέση προσωρινή, καθώς περίμενε από ώρα σε ώρα την προσέγγιση του συμμαχικού στρατού του Khmelnytsky. Όταν ο Sheremetev έμαθε για την προσέγγιση των Κοζάκων, προσπάθησε να τους πλησιάσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Khmelnytsky δεν ήρθε να τον βοηθήσει. Φοβούμενος την ήττα, ο Ουκρανός χετμάνος υπέγραψε ειρήνη και συμμαχία με τους Πολωνούς. Μετά από αυτό οι Ρώσοι περικυκλώθηκαν από έναν στενό δακτύλιο και τελικά απώλεσαν κάθε ελπίδα για βοήθεια από το εξωτερικό. Έχασαν το ένα τρίτο των δυνάμεών τους από μάχες, πείνα και ασθένειες. Ως αποτέλεσμα στις 23 Οκτωβρίου, ο Sheremetev συνθηκολόγησε.

Ο Yuri Khmelnytsky. Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Σύμφωνα με τους όρους της παράδοσης, ανέλαβε να αποσύρει όλα τα στρατεύματα της Μόσχας από την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, οι Πολωνοί έπρεπε να αφήσουν τον στρατό του να επιστρέψει στην πατρίδα του, χωρίς λάβαρα και όπλα. Αντ’ αυτού, παρέδωσαν τους αιχμαλώτους στους συμμάχους τους, τους Τατάρους. Ο Sheremetev στάλθηκε στην Κριμαία (επέστρεψε από εκεί 21 χρόνια αργότερα). Μετά τη νίκη τους, οι Πολωνοί απαίτησαν από τον Βοεβόδα Yuri Bortnyansky, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο Κίεβο, να εκπληρώσει τη Συνθήκη του Chudniv. Αλλά ο τελευταίος τους απάντησε με την ιστορική φράση: «Υπακούω στις διαταγές του τσάρου μου, όχι του Sheremetev! Υπάρχουν πολλοί Sheremetev στη Μόσχα». Οι Πολωνοί δεν τόλμησαν να εισβάλουν στο Κίεβο και αποσύρθηκαν. Σύντομα άρχισαν αναταραχές στον στρατό τους, λόγω της μη καταβολής των μισθών. Εξαιτίας αυτού, το μεγαλύτερο μέρος του αρνήθηκε να συμμετάσχει σε περαιτέρω εχθροπραξίες. Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του Bortnyansky και των παραπάνω προβλημάτων, η πολωνική πλευρά έχασε την κατάλληλη στιγμή για μια μεγάλη επίθεση στην αριστερή πλευρά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η ήττα στο Chudniv είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τους Ρώσους. Μετά από αυτό υπήρξε διάσπαση της Ουκρανίας. Η αριστερή πλευρά παρέμεινε πιστή στη Μόσχα, ενώ στη δεξιά όχθη του Δνείπερου επιλέχθηκε νέος χετμάνος. Αυτό προκάλεσε πολυετή εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Η ρωσική αναταραχή και η απώλεια ενός ολόκληρου στρατού στέρησε εντελώς από τους Ρώσους μια ευκαιρία επιθετικής πρωτοβουλίας στο νότιο θέατρο του πολέμου. Στο εξής, ο ρωσικός στρατός περιορίστηκε στην άμυνα της αριστερής όχθης του ποταμού. Επιπλέον, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση η Ρωσία έπρεπε να αποδεχθεί την ειρήνη του Κάρντις με τη Σουηδία (1661) και να παραιτηθεί από τις κτήσεις της στη Βαλτική. Η μάχη του Chudniv ήταν μια από τις μεγαλύτερες ήττες του ρωσικού στρατού κατά τον 17ο αιώνα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Frost, Robert (2000), The Northern Wars: War, State and Society in Northeastern Europe, 1558–1721, Routledge.
  • Gordon, Linda (1983), Cossack Rebellions. Social Turmoil in the Sixteenth Century Ukraine, Albany: State University of New York Press.
  • O’Rourke, Shane (2007), The Cossacks, Manchester University Press.
  • Stone, Daniel (2001), The Polish-Lithuanian State, 1386–1795, University of Washington Press.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Καρατσιώλης
Βασίλης Καρατσιώλης
Γεννήθηκε το 1999 στην Νάουσα του νόμου Ημαθίας και είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Το πάθος του είναι είναι η Ρωσική και η Σοβιετική στρατιωτική Ιστορία. Μέσω της αρθρογραφίας θέλει να προσφέρει τις γνώσεις του πάνω σε θέματα που τον ενδιαφέρουν.