25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣτο «πράσινο» οι αγορές διεθνώς: Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε το Χ.Α. σε...

Στο «πράσινο» οι αγορές διεθνώς: Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε το Χ.Α. σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Κοντά στο υψηλό 8 ετών έχει βρεθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων, με τις ανόδους βέβαια να παρουσιάζονται πιο υποτονικές σε σχέση με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα φάνηκε αρκετά ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ, παράλληλα, όποια διόρθωση παρουσιάστηκε επικαλύφθηκε από τις ισχυρές ανόδους εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα επιχειρηματικά deals που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα έχουν βοηθήσει σημαντικά στην ανοδική τάση της ελληνικής αγοράς, η οποία αν καταφέρει να διατηρήσει τον τζίρο άνω των €80 εκατ., ενδεχομένως να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα, πέρα από την ανοδική ώθηση και την εισροή κεφαλαίων που θα προσφέρει, ίσως προσελκύσει και νέες εταιρείες που θα θελήσουν να εισαχθούν σε αυτό, καθώς θα τους προσφέρει φθηνά κεφάλαια σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Πηγή εικόνας: ot.gr

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Goldman Sachs αναθεώρησε τη στάση της για την οικονομία της Ευρωζώνης, βλέποντας έναν ευνοϊκό έως τώρα χειμώνα για τη Γηραιά Ήπειρο, με τις τιμές ενέργειας να έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά, παρασύροντας και τον ρυθμό πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οικονομία δε θα συρρικνωθεί το 2023, χωρίς, βέβαια, να προβλέπεται κάποια ισχυρή ανάπτυξη.

Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παραμένει, επίσης, θετικό, με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα να παραμένουν αρκετά έντονοι, λόγω των εθνικών εκλογών και των διεθνών εξελίξεων. Ωστόσο, οι εγχώριοι τίτλοι είναι αρκετά ελκυστικοί, καθώς οι χρηματοοικονομικοί τους δείκτες τις εμφανίζουν υποτιμημένες. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει ακυβερνησία, αν η ελληνική οικονομία σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% με 2%, αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, γίνουν σωστά οι μεταρρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0 και διατηρηθεί το φιλοεπενδυτικό κλίμα (όλα αυτά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα), είναι βέβαιο πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη με ανάκτηση των χαμένων χρόνων.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα κατάφερε να ξεπεράσει το επίπεδο των 960 μονάδων με κύριο «οδηγό» τις τράπεζες, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά υψηλό τζίρο. Ωστόσο, ο λόγος της ανεβασμένης συναλλακτικής δραστηριότητας κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση αφορούσε τη συμφωνία αγοράς 2,7 εκατ. κομματιών της μετοχής του Μυτιλιναίος στην αξία των €18,50 το κομμάτι από τη Fairfax, η οποία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Μάλιστα, η συναλλαγή αποτέλεσε τα €50 εκατ. του συνολικού ημερήσιου τζίρου. Το συγκεκριμένο deal είχε γνωστοποιηθεί από τις 13/12/2022 και εμπεριέχει, επίσης, δικαίωμα διάρκειας 2 ετών για απόκτηση ακόμα 2,5 εκατ. μετοχών στην τιμή των €20.

Στη γενικότερη ανοδική πίεση της ημέρας συνέβαλε σημαντικά και το θετικό κλείσιμο των διεθνών αγορών την Παρασκευή, που το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω αργίας (γιορτή Θεοφανίων), καθώς και η συνέχεια του θετικού momentum που σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Σχετικά με τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα (δηλαδή στο 6,5%) και για τον μήνα Νοέμβριο, όπως κιόλας αναμενόταν σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,2% στις 962,84 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 963,13 μονάδων και 953,59 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 2.340,56 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,54%, ανεβαίνοντας στις 701,75 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε πολύ υψηλή για τα μέχρι τώρα δεδομένα του Χ.Α., στα €142,95 εκατ. και ο όγκος στα 47,28 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό σημειώθηκε «ράλι» στη μετοχή της Alpha Bank, κλείνοντας με κέρδη 7,01%, καθώς, επίσης, με άλμα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές η Τράπεζα Πειραιώς (+4,07%) και η Βιοχάλκο (+3,54%). Ακολούθησαν με άνοδο μεγαλύτερη του 2% οι Δ.Ε.Η., Titan, Aegean και Εθνική Τράπεζα, καθώς και με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% οι Motor Oil, Eurobank και Σαράντης. Αντίθετα, οι Ε.ΥΔ.Α.Π. και Μυτιλιναίος είχαν απώλειες άνω του 1%.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Την Τρίτη, μια ήπια διόρθωση –σε μετοχές που έχουν καταγράψει υπεραποδόσεις τις τελευταίες ημέρες– ανέκοψε το ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις περισσότερες πωλήσεις να έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών και το τελικό πρόσημο να καθορίζεται στις τελικές δημοπρασίες.

Λιγότερο συγκρατημένο ήταν το profit taking στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις διορθώσεις των πωλητών να προκαλούν ελεγχόμενες απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 1%, αλλά υψηλότερες σε σχέση με την ελληνική αγορά. Αυτή η αντίδραση των επενδυτών οφείλεται στις εν αναμονή ανακοινώσεις της Πέμπτης για τα στοιχεία του πληθωρισμού στις Η.Π.Α.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση 0,06% στις 962,22 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 964,03 μονάδων και 956,85 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,27% στις 2.334,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε οριακή πτώση 0,01% στις 701,68 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €83,26 εκατ. και ο όγκος στα 35,33 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό με άλμα στην τιμή της μετοχής του έκλεισε ο Τιτάνας ύψους 4,54%, καθώς, επίσης, σημαντικά ήταν τα κέρδη και για την Τράπεζα Πειραιώς (3,46%) και για τον Σαράντη (2,05%). Επιπλέον, μεγαλύτερη του 1% ήταν η άνοδος για τις Quest και Ελλάκτωρ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες για τη Βιοχάλκο (2,51%) αλλά και τις Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Ο.Π.Α.Π., ΕΛΧΑ και Autohellas, η οποία ξεπέρασε το 1%.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Την Τετάρτη, για ακόμα μία συνεδρίαση οι τελικές δημοπρασίες όρισαν το ημερήσιο πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά αυτή τη φορά ήταν θετικό. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν μικρά, διατηρώντας τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 960 μονάδες. Από τη μία, υποστηρίχθηκε πως, παρά τις ανοδικές πιέσεις από την Ευρώπη, τα κέρδη περιορίστηκαν σημαντικά στην ελληνική αγορά, ίσως εξαιτίας των αντίθετων απόψεων σχετικά με το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικές Σταθερότητας από τις τράπεζες, καθώς και το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές μέσα στο επόμενο διάστημα. Από την άλλη, πιο προφανή αφορμή αποτέλεσε το profit taking των πολύ υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών πολλών τίτλων.

Στην έκθεσή της, η HSBC διατήρησε τις εκτιμήσεις της για υπεραποδόσεις των ελληνικών μετοχών σε σχέση με αυτών των ξένων, ενώ ισχυρίζεται πως οι επιδόσεις των τραπεζών θα συνεχίζουν να ξεχωρίζουν στην εγχώρια αγορά. Επιπλέον, ανέφερε πως οι ενδεχόμενες αυξήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το μακροοικονομικό κλίμα, καθώς τα θεμελιώδη της Ελλάδας δείχνουν ανθεκτικά. Αισιόδοξη παραμένει και η πρόβλεψη της Wood, η οποία υποστηρίζει πως θα επέλθει η επενδυτική αναβάθμιση εντός του 2023 και θα συνεχίσει να αποτελεί μια αγορά που ξεχωρίζει μέσα στις ανησυχίες των διεθνών εξελίξεων.

Στο «πράσινο» βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά με σημαντικότερα κέρδη. Καθοριστικός παράγοντας αποδείχθηκε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, ο οποίος πρόσθεσε 2% και υπεραντιστάθμισε τις απώλειες από τον ασφαλιστικό τομέα (-1,1%).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατάγραψε άνοδο 0,15% στις 963,70 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 966,75 μονάδων και 958,68 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 2.340,96 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,17%, κλείνοντας στις 700,52 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στα €80,57 εκατ. και ο όγκος στα 30,48 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό με αλματώδη άνοδο έκλεισε η Jumbo –λόγω των πολύ υψηλών της πωλήσεων– (4,17%), η Ελλάκτωρ (3,74%) και ο Τιτάν (2,99%). Ακολούθησαν με άνοδο μεγαλύτερη του 1% οι Autohellas, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, με βουτιά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Ελληνικά Πετρέλαια –λόγω της αποκοπής μερίσματος– (3,24%), Σαράντης (3,01%) και Τράπεζα Πειραιώς (2,35%). Σημαντικές ήταν και οι απώλειες της Alpha Bank, οι οποίες ξεπέρασαν το 1%.

Η διακύμανση του δείκτη Stoxx Europe 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Οριακή άνοδος, μεικτά πρόσημα και στενό εύρος διακύμανσης σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, παρά τα θετικά νέα για τον πληθωρισμό (μειωμένος στο 7,2% στην Ελλάδα για τον προηγούμενο μήνα), δείχνοντας ισχυρές αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 960 μονάδων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, για ακόμα μια συνεδρίαση, τα κέρδη ήταν αξιοσημείωτα (κυρίως στον κλάδο της λιανικής), με κύρια παράμετρο ανόδου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. Ειδικότερα, για 6ο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αποκλιμακώθηκε, καθώς τον Δεκέμβριο εκτιμήθηκε στο 6,5%. Ουσιαστικά, η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε μια επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των αναλυτών ενισχύοντας το θετικό κλίμα, χωρίς να προκαλέσει πολύ ισχυρές ανόδους, καθώς σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη προεξοφληθεί το γεγονός. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού δίνει περιθώρια στη Fed για μικρή χαλάρωση της νομισματικής της «σύσφιξης», η οποία θα δώσει μια «ανάσα» στις αγορές.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 964,26 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 966,08 μονάδων και 960,96 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,03% στις 2.340,25 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,32%, κλείνοντας στις 702,73 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €75,24 εκατ. και ο όγκος στα 28,03 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αλματώδης ήταν η άνοδος των μετοχών των Ελλάκτωρ (4,37%) και η ΓΕΚ Τέρνα (4,18%), καθώς και της Jumboη οποία έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 1%. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες για την Aegean, ύψους 1,04%.

Η διακύμανση του δείκτη Euro Stoxx 50 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Στο «πράσινο» βρέθηκαν και την Παρασκευή Χρηματιστήριο Αθηνών και ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας να επικρατεί η αισιοδοξία συνολικά στις αγορές, με τα βλέμματα των επενδυτών να βρίσκονται στον πληθωρισμό και τις Κεντρικές Τράπεζες. Τραπεζικός, κατασκευαστικός, ενεργειακός και λιανικός τομέας είναι από αυτοί που ξεχωρίζουν, βάζοντας μάλιστα και νέους τίτλους στα ισχυρά στηρίγματα των χρηματιστηρίων, οι οποίοι είχαν μείνει «πίσω» το προηγούμενο διάστημα και θεωρούνται υποτιμημένοι.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 968,38 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 969,80 μονάδων και 962,51 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 2.346,22 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,43%, ανεβαίνοντας στις 705,73 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα €87,98 εκατ. και ο όγκος στα 29,98 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό με άλμα έκλεισαν οι Σαράντης (4,92%), Ελλάκτωρ (4,40%), Quest (3,6%) και Motor Oil (3,6%). Υψηλότερα του 1% ήταν τα κέρδη για τις μετοχές των εισηγμένων Aegean, Μυτιληναίος, Ο.Λ.Π. και Alpha Bank. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες για την Jumbo (2,16%), καθώς και των Βιοχάλκο και Ο.Τ.Ε. που ξεπέρασαν το 1%.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, στην ελληνική αγορά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο ύψους 1,77%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,55% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,12%. Στην ευρωπαϊκή αγορά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 452,65 μονάδες (+1,8%), ο γερμανικός Dax στις 15.086,52 μονάδες (+2,97%), ο γαλλικός CAC 40 στις 7.023,50 μονάδες (+2,36%) και ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.844,07 (+1,88%).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.