20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕσύ δεν έχεις βάλει ακόμη τον αθλητισμό στους στόχους σου για τη...

Εσύ δεν έχεις βάλει ακόμη τον αθλητισμό στους στόχους σου για τη νέα χρονιά;


Της Ιόλης Βολτή,

Αθλητισμός: ένας θεσμός, για κάποιους ένα επάγγελμα, για άλλους ένα ευχάριστο, ευεργετικό χόμπι. Ό,τι και να είναι, όμως, ο αθλητισμός για τον καθένα μας, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι τυχαία τόσο διαδεδομένος. Ο αθλητισμός έχει πολλά να προσφέρει στον άνθρωπο, όχι μόνο στο προφανές, στη σωματική δηλαδή υγεία, αλλά και στην ψυχική, και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του. Ας δούμε αναλυτικά μερικά από τα οφέλη του.

Κατ’ αρχάς, η διαρκής κίνηση μας βοηθάει να διατηρούμε ένα σταθερό σωματικό βάρος εντός των ορίων που βασίζονται στο φύλο και το ύψος μας, μειώνει τη χοληστερίνη, διατηρεί τα οστά και τις αρθρώσεις υγιή, δυναμώνει τους μύες μας, και, βεβαίως, την καρδιά, και οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Όπως, όμως, είπαμε και πριν, δεν παρουσιάζει μόνο οφέλη για το σώμα.

Πηγή εικόνας: atlassportswear.gr

Ο αθλητισμός διδάσκει, πρωτίστως, την ευγενή άμιλλα, εξαιρετικά σημαντική στην ατομιστική εποχή που ζούμε. Μαθαίνει, ακόμη, στους ανθρώπους την υπακοή στους κανόνες και τη συνεργατικότητα, αλλά, παράλληλα, προωθεί και τον υγιή ανταγωνισμό, αφού αυτός και η συνεργασία δεν είναι έννοιες αντίθετες. Είναι εξίσου απαραίτητες.

Ποιες είναι, όμως, οι επιδράσεις του αθλητισμού στον ψυχισμό του ανθρώπου; Πρώτον, η απόφαση του ατόμου να ασκηθεί φανερώνει πως αυτό αρχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και παίρνει πρωτοβουλίες, θέτοντας στόχους που θα βελτιώσουν τη ζωή του. Δεύτερον, μέσω του αθλητισμού μπορεί κανείς να βιώσει μικρές καθημερινές επιτυχίες, αν αυτός είναι το χόμπι του, ή να εκπληρώσει στόχους ζωής, αν πρόκειται για το επάγγελμά του. Από κάθε επιτυχία, πάντως, η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ατόμου αυξάνονται σημαντικά. Τρίτον, για τους ανθρώπους που συχνά έχουν νεύρα, ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος να ξεσπάσουν και να ηρεμήσουν, διοχετεύοντας κάπου την ενέργειά τους. Ήπιες δραστηριότητες, όπως η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας, ενώ άλλες, όπως ο χορός, δρουν περισσότερο απελευθερωτικά.

Πηγή εικόνας: irunmag.gr

Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να παραλείψουμε το γεγονός, ότι μέσω της άσκησης μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας, και, κατά συνέπεια, να προσέχουμε περισσότερο την υγεία μας. Μαθαίνουμε πώς να το ακούμε, και, άρα, να γνωρίζουμε τι χρειάζεται, ποιες είναι οι δυνατότητές του και ποιες οι μεγαλύτερες αδυναμίες του.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του αθλητισμού στη βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Μέσω αυτού –ειδικά μέσω των ομαδικών αθλημάτων– αυξάνεται η κοινωνικότητα και η ομαδικότητά μας. Εκτός από το είδος γυμναστικής, όμως, μεγάλο ρόλο παίζει και το μέρος που αθλούμαστε, όπως και οι συναθλητές μας. Έχει δειχθεί πως η άθληση σε ομαδικό επίπεδο, όπως και η άθληση σε εξωτερικούς χώρους, στον καθαρό αέρα, δρουν ακόμα πιο ευεργετικά για την ψυχή μας.

Ακόμη, λοιπόν, δεν έχετε προσθέσει τον αθλητισμό στους στόχους σας για τη νέα χρονιά;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η αξία του αθλητισμού και της κίνησης στην ψυχική μας διάθεση!, irunmag.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιόλη Βολτή
Ιόλη Βολτή
Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σπουδές πάνω στη Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα. Έχει ολοκληρώσει την πρακτική της σε μία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, αρμοδιότητες της ήταν να προσεγγίζει κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ακόμα, έχει συμμετάσχει και σε εθελοντικό πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου κύρια αρμοδιότητα της ήταν η εξυπηρέτηση πελατών (καθοδήγηση και ενημέρωση για τα προγράμματα τα οποία διεξάγει το ίδρυμα).