20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 3 Ιανουαρίου

Σαν Σήμερα – 3 Ιανουαρίου


Της Βασιλικής Παπαδοπούλου,

1496: Ο Leonardo Da Vinci προσπαθεί ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.

1521: Ο Martin Luther αφορίζεται από τον πνευματικό ηγέτη των καθολικών, Πάπα Leone X, σύμφωνα με την παπική βούλα Decet Romanum Pontificem.

1777: Ο στρατηγός George Washington νικά τις βρετανικές δυνάμεις στη μάχη του Princeton, στο New Jersey.

1833: Η Βρετανία παίρνει τον έλεγχο των νήσων Falkland στα Νότια του Ατλαντικού.

1911: Πεθαίνει ο ποιητής Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σε ηλικία 59 ετών.

Πηγή εικόνας: britannica.com.com

1925: Ο Benito Mussolini, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ιταλική Βουλή, διεκδικεί το δικαίωμά του στην εξουσία και γίνεται δικτάτορας της Ιταλίας. Όπως και στην περίπτωση του Hitler, ο αρχηγός του Ιταλικού φασιστικού κόμματος, Mussolini, δεν έγινε δικτάτορας του απολυταρχικού καθεστώτος μέσα σε μια νύχτα. Για αρκετά χρόνια, αυτός και οι σύμμαχοί του δουλεύουν λίγο πολύ εντός των ορίων του Ιταλικού Συντάγματος, προκειμένου να αυξήσουν τη δύναμή τους, διαβρώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς μέχρι να απαλλαγούν από αυτούς τελείως.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

1945: Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα, μετά τη διάλυση της κυβέρνησης του Γεώργιου Παπανδρέου λόγω των Δεκεμβριανών. Ο στρατηγός Πλαστήρας κλήθηκε ως πρόσωπο ευρείας αποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, που μόλις είχε διοριστεί. Η κυβέρνηση αυτή, παρόλο που διήρκησε 4 μήνες περίπου, συμμετείχε στη Μάχη της Αθήνας αλλά και πέτυχε την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας.

1947: Μεταδίδονται τηλεοπτικά για πρώτη φορά οι εργασίες του Αμερικανικού Κογκρέσου.

1959: Ο Πρόεδρος Eisenhower υπογράφει μια ειδική διακήρυξη με την οποία αναγνωρίζει την περιοχή της Αλάσκα ως την 49η πολιτεία των Η.Π.Α.

1961: Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις της Κούβας με τις Η.Π.Α.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

1962: Ανοίγει το πλήρως ανακαινισμένο γήπεδο της ΑΕΚ από τον πρόεδρο Νίκο Γκούμα. Η ομάδα αποφασίζει να το εγκαινιάσει με ένα φιλικό ματς απέναντι στη Barcelona (0-6). Τον αγώνα παρακολουθούν πάνω από 30 χιλιάδες θεατές, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ισπανός διάδοχος του θρόνου Juan Carlos. Η φιλοξενία και η αποζημίωση της Barcelona φτάνει τις 700 χιλιάδες δραχμές, ενώ οι εισπράξεις του αγώνα τις 1.418.000 δραχμές. Ωστόσο, 41 χρόνια αργότερα το γήπεδο κατεδαφίζεται μετά από σημαντικές ζημιές λόγω σεισμού.

2001: H Hillary Clinton ορκίζεται ως γερουσιαστής των Η.Π.Α. από τη Νέα Υόρκη, έχοντας γίνει η πρώτη κυρία στην ιστορία των Η.Π.Α. που λαμβάνει αιρετό αξίωμα.

2009: Κυκλοφορεί το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Η ΑΕΚ εγκαινίασε το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια με φιλικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα mixanitouxronou.gr εδώ.
  • Alaska admitted into Union history.com εδώ.
  • Benito Mussolini declares himself dictator of Italy history.com εδώ.
  • Κυβέρνηση 1945 Νικολάου Πλαστήρα gr εδώ.
  • Σαν Σήμερα 3 Ιανουαρίου sansimera.gr εδώ.
  • On this Day January 3 onthisday.com εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλική Παπαδοπούλου
Βασιλική Παπαδοπούλου
Προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με κατεύθυνση την Ιστορία και η περίοδος που την ενδιαφέρει είναι η Νεότερη Ευρωπαϊκή. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 2001. Στον ελεύθερο χρόνο της προτιμά να διαβάζει λογοτεχνικά αλλά και ιστορικά βιβλία, να επισκέπτεται μουσεία και να παρευρίσκεται σε πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ενώ πρόσφατα ξεκίνηςε και τον εθελοντισμό. Στο μέλλον, θα ήθελε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την συγγραφή βιβλίων.