20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η Πτώση» της T. J. Newman

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η Πτώση» της T. J. Newman


Της Μιχαέλας Αθηνιώτη,

Η T. J. Newman, πρώην βιβλιοπώλης και στη συνέχεια αεροσυνοδός στις αεροπορικές εταιρείες Virgin America και Alaska Airlines, μεταξύ του 2011 και του 2021, έγραψε μεγάλο μέρος του βιβλίου της Η Πτώση κατά τη διάρκεια των πτήσεών της εκτός χώρας στα τριάντα πέντε χιλιάδες πόδια, ενώ οι επιβάτες κοιμούνταν.

Η Πτώση, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Κάκτος, αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα, με την πορεία του έργου της μέχρι την έκδοσή του να είναι εντυπωσιακή. Η Newman απορρίφθηκε σαράντα μία φορές από εκδοτικούς οίκους, μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο και να κυκλοφορήσει το 2021.

Η συγγραφέας T. J. Newman. Πηγή εικόνας: vanityfair.com

Η έμπνευσή της ήρθε όταν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της συνειδητοποίησε ότι όλοι –το πλήρωμα και οι επιβάτες– εμπιστεύονταν τη ζωή τους στα χέρια του πιλότου τους. Όταν, μάλιστα, ρώτησε τον πιλότο, μετά την πτήση, τι θα έκανε αν βρισκόταν αντιμέτωπος με το δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένειά του και στους επιβάτες του αεροπλάνου και δεν έλαβε καμία απάντηση, η ιδέα δεν έφευγε από το μυαλό της, και έτσι, άρχισε να γράφει.

Το συναρπαστικό θρίλερ ακολουθεί την πτήση 416 προς Νέα Υόρκη, στην οποία ο πιλότος Bill Hoffman λίγο πριν από την αναχώρηση ενημερώθηκε ότι έχουν απαγάγει την οικογένειά του και ο μόνος τρόπος για να τη σώσει είναι να ρίξει το αεροπλάνο και να σκοτώσει τους 149 επιβαίνοντες. Έρχεται, λοιπόν, αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα. Και τι θα γίνει αν εκείνος δεν επιλέξει; Στην ιστορία παρακολουθούμε τις αντιδράσεις όλων των επιβατών και του προσωπικού ενώ βρίσκονται στον αέρα, καθώς και τις δράσεις του FBI και της οικογένειας που βρίσκεται στο έδαφος.

Το βιβλίο αποτελεί ένα γρήγορο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Χωρίς περιττά στοιχεία, αλλά με την απαραίτητη περιγραφή και λεπτομέρεια όπου χρειάζεται, μεταφέρει όλα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών αυτούσια.

Η ιστορία ξετυλίγεται κυρίως σε πραγματικό χρόνο, χωρισμένη σε τρεις χρονικές ζώνες, ώστε να παρουσιάζεται η οπτική όλων των πρωταγωνιστών. Παράλληλα, είναι εμπλουτισμένη από αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων, με σκοπό να τους γνωρίσουμε κι έτσι να αποκτήσουν «σάρκα και οστά», με αποτέλεσμα να γίνουν πιο συμπαθητικοί σε εμάς. Όμως, δεν είναι ο καθένας αυτό που φαίνεται από την αρχή, κι έτσι, αρχίζουν τα παιχνίδια μεταξύ τους, ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς, κάτι που δείχνει στο τέλος τα πραγματικά πρόσωπα των ανθρώπων αυτών, που μπορεί να είναι άλλα από αυτά που φαίνονταν στην αρχή. Μια ιστορία πλούσια σε ανατροπές. Ξεκινώντας από το πρωί, η δύσκολη μέρα αποδεικνύεται όλο και δυσκολότερη.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ιστορία έχει πολλά να πει και πολλά να διδάξει. Μέσα από την εξέλιξη της πλοκής, τονίζει τις ανισότητες του κόσμου, την αδράνεια και την απελπισία που υπάρχει, την υποκρισία και την αδιαφορία που κυριαρχεί προς τους συνανθρώπους μας. Παρουσιάζει τους διάφορους ψυχισμούς και την ευθραυστότητα των ανθρώπων και όλα αυτά μέσα από την περιγραφή των ανθρώπινων σχέσεων των πρωταγωνιστών του βιβλίου και των αδυναμιών τους. Επίσης, αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας δεν είναι μηχανικές, δεν προέρχονται από αντικείμενα, αλλά από τους ανθρώπους γύρω μας, όσο και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πηγή εικόνας: Simon & Schuster Australia

Καθόλου κουραστικό, αντιθέτως πολύ ευχάριστο –το έργο της Newman αποπνέει αυθεντικότητα. Και αν τύχει και διαβάσεις το βιβλίο, όσο σχεδιάζεις να ταξιδέψεις με αεροπλάνο, μάλλον θα θες να αναθεωρήσεις την απόφασή σου.

Το βιβλίο έχει κερδίσει μεγάλη αποδοχή από το κοινό, και μάλιστα, λόγω της επιτυχίας του, έχει προταθεί στο μέλλον να μεταφερθεί η ιστορία σε σενάριο και να γυριστεί ταινία με βάση την πλοκή του. Και όπως η ταινία Miracle of the Hudson, με τον Tom Hanks, έτσι και Η Πτώση σίγουρα προορίζεται να γίνει υπερπαραγωγή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχαέλα Αθηνιώτη
Μιχαέλα Αθηνιώτη
Γεννήθηκε το 2002 στον Πειραιά. Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειώνοντας τις σπουδές της, επιθυμεί να ασχοληθεί με το marketing. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και σκοπεύει να μάθει όσες πιο πολλές μπορεί, ενώ ήδη γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και μαθαίνει Ισπανικά και Ιταλικά, παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι εθελόντρια σε ζωοφιλικές εταιρίες και περνάει τον ελεύθερό της χρόνο με τα σκυλιά της ή διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία.