14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο ιδεώδες της ακαταμάχητης γυναίκας

Το ιδεώδες της ακαταμάχητης γυναίκας


Της Ευανθίας Τσαγγάρη,

Ποια είναι η ακαταμάχητη γυναίκα; Η ακαταμάχητη γυναίκα είναι αυτή που, βλέποντάς τη, βιώνεις το ίδιο δέος που ένιωθε ο κάθε άντρας καθώς η Μόνικα Μπελούτσι ως Μαλένα διέσχιζε τον δρόμο. Η ακαταμάχητη γυναίκα είναι αυτή η αψεγάδιαστη γυναίκα που όλοι σιωπηλά ποθούν. Είναι απρόσιτη, ανέγγιχτη, κάτι το άπιαστο. Συνήθως λιγομίλητη και μυστήρια, ίσως γιατί έτσι τη θέλει η κοινωνία. Γιατί μία γυναίκα με ισχυρή άποψη είναι μεν άξια θαυμασμού, αλλά σπανίως αντικείμενο πόθου.

Η ακαταμάχητη γυναίκα ενσαρκώνει την έννοια της τελειότητας. Αυτή δεν ρουθουνίζει καθώς γελάει, δεν φωνάζει όταν νευριάζει, είναι διακριτική και μετρημένη. Είναι μία γυναίκα πάντοτε περιποιημένη, προσεγμένη και κομψή. Είναι μία γυναίκα δίχως ατέλεια, βγαλμένη από ταινία με άντρα σκηνοθέτη. Η ακαταμάχητη γυναίκα απλά δεν υπάρχει. Πολλές, όμως, πασχίζουν να γίνουν αυτή, διψώντας για το ανδρικό βλέμμα.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Δυστυχώς, πάντοτε κυνηγάμε να γίνουμε κάτι το οποίο δεν είμαστε. Ψυχαναγκαστικά πιέζουμε τον εαυτό μας να υποκριθεί κι έστω να μοιάσει σε αυτό που η κοινωνία θεωρεί ιδανικό. Μία γυναίκα, για να θεωρηθεί ελκυστική, πρέπει να ανταποκρίνεται στα καθιερωμένα στερεότυπα, τα οποία καλά κρατούν και είναι ίσως πιο σκληρά από ποτέ. Το ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης φαίνεται να είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο από τίποτα άλλο το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού, με τον ψυχαναγκασμό περί γυναικείας ομορφιάς να εξυψώνεται κατακόρυφα. Είναι, πράγματι, πέρα από χρονοβόρο, άκρως ψυχοφθόρο να αγκομαχείς για να είσαι τέλεια.

Σκέψου τον χρόνο και την ενέργεια που κατά μέσο όρο μία γυναίκα σπαταλά για να φαίνεται «κλασικά» όμορφη. Οι κύριες έννοιες περί ομορφιάς της μέσης γυναίκας είναι τι χρώμα θα βάψει τα νύχια της, τι χτένισμα θα κάνει στο κομμωτήριο και αν το συνολάκι της είναι ταιριαστό. Φυσικά, υπάρχει κι η όμορφη όψη αυτής της διαδικασίας: η περιποίηση και το self-care. Τι γίνεται, όμως, όταν η εμμονή με την εξωτερική εμφάνιση γίνεται τοξική;

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Δεν μπορείς να φας δίχως τύψεις το κέικ σοκολάτας που σου προσέφερε η Μαρία στο γραφείο. Δεν μπορείς να απολαύσεις την μπύρα σου στο κυριακάτικο τραπέζι, γιατί «θα κάνεις μπυροκοίλι». Δεν μπορείς να ξεσαλώσεις στο night-out με τις φίλες σου, διότι πρέπει να υπομείνεις το τσούξιμο της δεκαπεντάποντής σου γόβας. Περικλείεσαι από χιλιάδες περιορισμούς και δεν μπορείς να αφεθείς και να απολαύσεις την κάθε στιγμή. Παράλληλα, όλη σου η αυτοεκτίμηση και το self-image εξαρτάται από το πόσο σικάτη θα είσαι στην εκάστοτε έξοδο ή στο πόσα κοπλιμέντα θα λάβεις. Όλα αυτά αποτελούν έναν φαύλο κύκλο «κόλασης», όπου προκειμένου να νιώσεις όμορφα, να υποβάλλεις τον εαυτό σου διαρκώς σε μία διαδικασία στέρησης. Στερείσαι τον αυθορμητισμό, την ξεγνοιασιά, ακόμα και την καλοπέραση και εν τέλει, οι ανασφάλειές σου απλώς πληθαίνουν.

Δεν είναι, όμως, άτοπο να αναλώνεσαι σε κάτι τόσο επιφανειακό;

Πόσο καλλιεργημένη και χαρισματική θα μπορούσε να είναι μία γυναίκα, αν αφιέρωνε τον ίδιο χρόνο που αφιερώνει στην εξωτερική της εμφάνιση για να μορφωθεί; Θυμάμαι διαβάζοντας ένα βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε το εξής απόφθεγμα: «Η γυναίκα αυτή είναι όμορφη και έξυπνη: αχ, πόσο εξυπνότερη θα είχε γίνει αν δεν ήταν όμορφη». Πράγματι, απλοϊκά διαχωρίζοντας τις γυναίκες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, η όμορφη γυναίκα είναι δέσμια της ομορφιάς της. Δεν έχει κάποιον άσσο στο μανίκι, ούτε κάποια άλλη αρετή. Όλα όσα έχει είναι η ομορφιά της, η οποία εν τέλει την ορίζει. Το μόνο μέσο επίτευξης οποιουδήποτέ της στόχου είναι η ομορφιά. Θα κάνει τα γλυκά μάτια στον εφοριακό ή θα παντρευτεί κάποιον ευκατάστατο για να αποκτήσει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Αντιθέτως, η έξυπνη γυναίκα είναι μία γυναίκα ελεύθερη, καθώς έχει ελευθερία επιλογών και σκαρφίζεται έναν σωρό τρόπους για να πετύχει αυτό που θέλει. Η έξυπνη γυναίκα δεν κρέμεται από τα χείλη των άλλων, ορίζει η ίδια ποια θέλει να είναι. Η έξυπνη γυναίκα δεν έχει περιορισμούς. Η έξυπνη γυναίκα ξέρει να περνάει καλά. Η έξυπνη γυναίκα θα φορέσει σνίκερς στο κλαμπ, γιατί ξέρει ότι μία γόβα δεν θα την καθορίσει… Η έξυπνη γυναίκα θα κακαρίζει στο γέλιο, ίσως να έχει ένα άβολο black humor ή να περπατάει άτσαλα, αλλά δεν τη νοιάζει, γιατί έχει την ελευθερία να μην είναι τέλεια. Ξέρει ότι έχει να δείξει πολλά περισσότερα από ένα εντυπωσιακό μακιγιάζ ή ένα cute outfit. Ας επιλέξουμε, λοιπόν, να γίνουμε αυτή η έξυπνη γυναίκα, παρά αιώνια αιχμάλωτες της ομορφιάς μας. Να μάθουμε να εμφανιζόμαστε με φλατ στο κλαμπ κι ας μην είναι της μόδας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ο Ψυχαναγκασμός της Γυναικείας Ομορφιάς, vice.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευανθία Τσαγγάρη
Ευανθία Τσαγγάρη
Γεννημένη το 2000 με καταγωγή από τη Ρόδο. Προπτυχιακή Φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο μέλλον, αποσκοπεί να ασχοληθεί με την κειμενογραφία, ενώ πάθος της αποτελεί η αυτοβελτίωση. Έχει ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως οι επιχειρήσεις, η ιστορία και η μουσική καθώς είναι και λάτρης των βιβλίων. Κατά την άποψη της, την διακρίνει η ενσυνείδηση και η πνευματικότητά της.