21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΧριστουγεννιάτικες συνταγές από όλο τον κόσμο: Ένα ταξίδι στον κόσμο της παγκόσμιας...

Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλο τον κόσμο: Ένα ταξίδι στον κόσμο της παγκόσμιας γαστρονομίας


Της Δήμητρας Κούβελα,

Η γιορτή των Χριστουγέννων συνιστά μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται σε ένα κλίμα εορταστικό, γεμάτο δημιουργικότητα. Τα έθιμα, ανά τον κόσμο, που σχετίζονται με την εποχή των Χριστουγέννων είναι ποικίλα, ενώ, όπως είναι φυσικό, έχουν κατορθώσει να ασκήσουν τη δική τους επιρροή στην κουζίνα του εκάστοτε λαού. Οι δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες συνταγές είναι πολυάριθμες, με τη γαστρονομία της κάθε χώρας να διαμορφώνεται με βάση την κουλτούρα της και να κατακτά τη δική της θέση ανάμεσα στα έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε λαού.

Βακαλάος

Στη μακρινή χώρα του Μεξικού, το δημοφιλέστερο πιάτο των Χριστουγέννων είναι ο βακαλάος. Το πιάτο αυτό, αν και καθόλου συνηθισμένο στην Ευρώπη για τα Χριστούγεννα, στο Μεξικό ήταν δημοφιλές από τον προηγούμενο αιώνα, οπότε το κρέας και το ψάρι συντηρείται κάτω από ορισμένες συνθήκες, με τη βοήθεια του αλατιού. Παρ’ όλο που πλέον για τη συντήρηση των τροφίμων χρησιμοποιείται το ψυγείο, η τεχνική σώζεται ακόμη ως τώρα. Το ψάρι αυτό, συνήθως, «ξε-αλμυρίζεται» και ύστερα μαγειρεύεται, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διατήρηση της γεύσης του.

Ο χριστουγεννιάτικος μπακαλιάρος στο Μεξικό. Πηγή Εικόνας: olivemagazine.gr

Χήνα

Από την άλλη, στη Γερμανία, το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο πιάτο δεν είναι άλλο από τη χήνα. Η παράδοση αυτή ξεκινά από τη μεσαιωνική εποχή, όταν η κατανάλωση κρέατος χήνας συνδεόταν με τη γιορτή του Αγίου Μαρτίνου, ενώ αργότερα έγινε το δημοφιλέστερο πιάτο των Χριστουγέννων. Συνήθως, η γέμιση της χήνας αποτελείται από κρεμμύδια, μήλα και άλλα, ενώ προστίθεται και ποικιλία μυρωδικών. Η συνταγή εμφανίζεται πρώτη φορά το 1350 στο βιβλίο μαγειρικής Das Buch von gutter Speise.

Χριστουγεννιάτικη γεμιστή χήνα. Πηγή Εικόνας: lurpak.com

Κέικ με Φρούτα

Στην Αμερική, τα Χριστούγεννα είναι ευρέως διαδεδομένα με τα κέικ με φρούτα. Ήταν πολύ δημοφιλή τον προηγούμενο αιώνα οπότε ανταλλάσσονταν ως δώρα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσαν, εν μέρει, ένα μέσο επίδειξης πλούτου και ευημερίας. Ειδικότερα, εκείνη την εποχή η αποξήρανση φρούτων ήταν πολυέξοδη και γι’ αυτό τα κέικ αυτά ανήκαν σε πλούσιες οικογένειες. Σήμερα, παρόλο που τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι πολυτέλεια, τα κέικ φρούτων έχουν μείνει στην παράδοση ως χριστουγεννιάτικα.

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων. Πηγή Εικόνας: olivemagazine.gr

Kūčios

Στη Λιθουανία, θεωρείται ότι το τραπέζι των Χριστουγέννων πρέπει να είναι μεγάλο και πλουσιοπάροχο, με την προετοιμασία του να διαρκεί αρκετές ώρες, ώστε να μπορέσουν να μείνουν όλα τα μέλη της οικογένειας ικανοποιημένα. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λοιπόν, ονομάζεται Kūčios και αποτελείται από 12 πιάτα, ένα για κάθε Απόστολο. Στο τραπέζι απαγορεύεται να σερβιριστούν κρέας, γαλακτοκομικά και καυτερά. Προτιμώνται πιάτα με ψάρι και λαχανικά, ενώ, φυσικά, προσφέρεται άφθονο ψωμί.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Λιθουανία. Πηγή Εικόνας: eisaimonadiki.gr

Latkes

Στο μακρινό Ισραήλ, η γιορτή των Χριστουγέννων και τα όποια έθιμα συνδέονται με αυτήν δεν γιορτάζονται, λόγω της Ιουδαϊκής θρησκείας. Η αντίστοιχη, για πολλούς, χριστουγεννιάτικη γιορτή είναι το «Χανουκά» και το εορταστικό τραπέζι είναι γεμάτο από λαχταριστές λιχουδιές, που συνδέονται άμεσα με τα pancakes, τα τηγανιτά ντόνατ, τηγανίτες γεμιστές με ποικιλία τυριών και τις τηγανητές πατάτες, που ονομάζονται latkes και πολλά άλλα.

Χριστουγεννιάτικες Lathkes στο Ισραήλ. Πηγή Εικόνας:eat-this.org

Panettone

Στην Ιταλία, οι παραδόσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ποικίλες και διαφέρουν από τη μία περιοχή στην άλλη. Σε κάποιες περιοχές, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με τη νηστεία των επτά ψαριών. Πιο αναλυτικά, επρόκειτο για την κατανάλωση επτά διαφορετικών ψαριών, μαγειρεμένων με επτά διαφορετικούς τρόπους. Δημοφιλή θαλασσινά σε αυτή την περίπτωση είναι ο βακαλάος και το καλαμάρι, ενώ σε άλλες περιοχές προτιμούν το ψητό ελάφι. Επίσης, πολύ δημοφιλές γλύκισμα στη βόρεια Ιταλία θεωρείται το κέικ panettone, αποτελούμενο από φρούτα, σοκολάτα, καρύδια κ.ά.

Χριστουγεννιάτικο panettone στην Ιταλία. Πηγή Εικόνας: womanidol.com

Julebord

Στη Σουηδία, το τραπέζι των Χριστουγέννων ονομάζεται Julebord. Σε αυτό σερβίρεται ένα γεύμα με τρία πιάτα: το πρώτο πιάτο περιέχει ψάρι, συνήθως παστωμένη ρέγκα, το δεύτερο αποτελείται από χοιρομέρι με σως και το τρίτο είναι κεφτεδάκια με πατάτες. Για επιδόρπιο, σερβίρεται είτε πουτίγκα είτε τα λεγόμενα saffron buns, γλυκίσματα κίτρινου χρώματος σε σχήμα “S”, ψημένα με άφθονο βούτυρο.

Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Σουηδία. Πηγή Εικόνας: explorenordic.com

Επομένως, παρ’ όλες τις διαφορές που παρατηρούνται όσον αφορά τις παραδόσεις και τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων, είναι φανερό πως υπάρχει ένα πολύ βασικό σημείο επαφής, σχετικά τον εορτασμό των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο: οι άνθρωποι επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω των παραδόσεων της πατρίδας τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • 30 Christmas Food Traditions From Around The World, redbookmag.com, διαθέσιμο εδώ
  • 19 Christmas Dinners from Around the World, tasteofhom.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Κούβελα
Δήμητρα Κούβελα
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1999, ζει και κατοικεί στην Καλαμάτα. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με κατεύθυνση Αρχαιολογία. Γνωρίζει αγγλικά και ρωσικά.