16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων


Της Μιχαέλας Αθηνιώτη,

Στην καρδιά της Αθήνας, μέσα στη βουή και στο καυσαέριο, ανάμεσα στα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, βρίσκεται μια όαση ησυχίας και γαλήνης. Πρόκειται για το λεγόμενο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων». Πέντε λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό «Κεραμεικός», στην οδό Πειραιώς 132, στο Γκάζι, στο ισόγειο βρίσκεται η είσοδος σε έναν άλλο κόσμο.

Στον χώρο που περιβάλλεται από τζαμαρίες, με τους διαδρόμους που κάνουν στροφές και σχηματίζουν κύματα, μέσα στο χρωματιστό περιβάλλον, όπου το φως του ηλίου φωτίζει και αντανακλά σε όλα τα σημεία, χιλιάδες τόμοι βιβλίων σας περιμένουν να τα ξεφυλλίσετε και να τους δώσετε μια νέα ζωή.

Στο Παλαιοβιβλιοπώλειο πωλούνται κάθε λογής βιβλία «δεύτερο χέρι» (second-hand), από ιστορικά μυθιστορήματα, βιβλία μαγειρικής, πολιτικά δοκίμια, παιδικά παραμύθια, εφηβική λογοτεχνία, ακόμη και ξένη λογοτεχνία, στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Επίσης, κάποιος μπορεί να βρει εκεί ποιητικές συλλογές ή και οικονομικά συγγράμματα. Τα βιβλία αυτά μπορεί να είναι από πολύ παλιά, έχοντας ζήσει ζωές πολλές με άλλους αναγνώστες ή και αρκετά καινούριγα, αφού το έτος έκδοσής τους δεν ξεπερνάει τα δύο με τρία χρόνια.

Πηγή εικόνας: Μιχαέλα Αθηνιώτη

Η εμπειρία στον χώρο είναι μοναδική, αφού θυμίζει πολύ το κυνήγι θησαυρού που παίζαμε όλοι όταν ήμασταν μικροί στις γειτονιές με τους φίλους μας. Τα βιβλία μπορεί να είναι μοναδικά, αφού δεν υπάρχουν πολλαπλά αντίτυπα, αν και ορισμένα μπορεί να είναι διπλά ή τριπλά. Όλα είναι, όμως, ένα παιχνίδι της τύχης.

Τα βιβλία όλα προέρχονται από δωρεές που γίνονται και κοστίζουν συνήθως δύο ευρώ το ένα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι το Παλαιοβιβλιοπωλείο δίνει μια νέα ζωή, όχι μόνο στα βιβλία που αντί να πεταχτούν σε κάποια χωματερή, μπορούν να ζήσουν ξανά εκ νέου με κάποιον άλλον αναγνώστη, αλλά βοηθάει παράλληλα στο καινούργιο ξεκίνημα και των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο και όχι μόνο. Ιδρύθηκε από αστέγους που αποδεικνύουν καθημερινά πως μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, μπορούν να επανενταχτούν στην κοινωνία, να δραστηριοποιηθούν και να προσφέρουν. Όλα τα έσοδα που συγκεντρώνονται διατίθενται στους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Όπως λένε και οι Βρετανοί, δηλαδή, είναι μια κατάσταση win-win, αφού και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες και κερδισμένες. Η ποικιλία που διατίθεται είναι τεράστια, σε απίθανες τιμές και με τη συνεισφορά του μπορεί κάποιος να επιδείξει αλληλεγγύη στους συνανθρώπους του.

Στον χώρο, επίσης, συγκεντρώνονται ρούχα, για να καλυφθούν ανάγκες των αστέγων, ενώ αναρτήσεις σχετικά με τις ανάγκες γίνονται μέσω της σελίδας στο Facebook του Παλαιοβιβλιοπωλείου. Παρόλα αυτά, συνιστάται ένα τηλέφωνο από πριν, για το πότε μπορεί να γίνει η δωρεά και με ποιον τρόπο.

Πηγή εικόνας: athina984.gr

Ο ιδρυτής του Παλαιοβιβλιοπωλείου, Λεωνίδας Κουρσούμης, όταν στα 69 του χρόνια αναγκάστηκε να μείνει άστεγος, δεν τα παράτησε, ονειρεύτηκε έναν χώρο που θα στέγαζε όχι μόνο τα δικά του όνειρα, αλλά και των υπόλοιπων ομοιοπαθών του. Κατάφερε να δημιουργήσει έναν αχανή χώρο, γεμάτο από ιστορία, που γράφεται και ξαναγράφεται καθημερινά, με κάθε βιβλίο που αλλάζει χέρια, με κάθε βιβλίο που εισέρχεται και εξέρχεται. Αλλά το πιο σημαντικό, κατάφερε να γεμίσει ελπίδα, όχι μόνο τους τέσσερις αστέγους που εργάζονται στον χώρο, αλλά και πολλούς ακόμα που παρατηρούν με θαυμασμό το έργο που προσφέρει.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Πειραιώς 132 λειτουργεί από την Τετάρτη έως και την Κυριακή από τις δέκα το πρωί (10:00) έως τις τρεις η ώρα το μεσημέρι (15:00).

Από τις 18 Μαΐου 2022 λειτουργεί το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων «Ανέστιος» και στην οδό Γραβιάς 9 έως 13, στην Πλατεία Κάνιγγος, από τις δέκα η ώρα το πρωί (10:00) έως τις έξι η ώρα το απόγευμα (18:00), από τη Δευτέρα έως το Σάββατο.

Προσωπική μου συμβουλή, λοιπόν, μη χάσετε την ευκαιρία, και αν τελικά αποφασίσετε να επισκεφτείτε τον χώρο, μην περιοριστείτε στον χρόνο και πάνω από όλα μην πιεστείτε. Αξίζει και με το παραπάνω.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, facebook.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχαέλα Αθηνιώτη
Μιχαέλα Αθηνιώτη
Γεννήθηκε το 2002 στον Πειραιά. Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειώνοντας τις σπουδές της, επιθυμεί να ασχοληθεί με το marketing. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και σκοπεύει να μάθει όσες πιο πολλές μπορεί, ενώ ήδη γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και μαθαίνει Ισπανικά και Ιταλικά, παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι εθελόντρια σε ζωοφιλικές εταιρίες και περνάει τον ελεύθερό της χρόνο με τα σκυλιά της ή διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία.