15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"What We Do in the Shadows" (2019-): Μια ματιά μέσα στη ζωή...

“What We Do in the Shadows” (2019-): Μια ματιά μέσα στη ζωή ενός βαμπίρ… ή περισσότερων


Της Μυρτώς Μανωλούδη,

«Φαίνεται ότι οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν ανοσία στον υπνωτισμό. Είναι σαν να είναι νεκρές οι ψυχές τους ή κάτι τέτοιο.»

Η ζωή του Guillermo de la Cruz (Harvey Guillén) στη σειρά “What We Do in the Shadows” δεν είναι εύκολη. Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ναι. Είναι, επίσης, κι ο υπηρέτης ενός αρκετά μεγάλου σε ηλικία βρικόλακα, με χρόνο υπηρεσίας περίπου δεκατρία χρόνια, με την ελπίδα να μεταμορφωθεί και ο ίδιος κάποια μέρα. Εν μέσω ενός κυκλώνα ανεκπλήρωτων επιθυμιών, της παρορμητικότητας του αφέντη του, Nandor (Kayvan Novak), και των άλλων τριών βρικολάκων-συγκάτοικών του (οι οποίοι έχουν συνεχώς την απαίτηση να παρασύρει ανυποψίαστα θύματα στο σπίτι τους για να τα φάνε — εξουθενωτικό!), ο όρος «χαλάρωση» δεν καταλαμβάνει θέση στο καθημερινό λεξιλόγιο του Guillermo.

Το αποκορύφωμα της όλης χαοτικής κατάστασης είναι πως όλοι τους —κυρίως οι βρικόλακες, μα και ο Guillermo δεν είναι άγιος (οι επαγγελματικές του επιλογές είναι, τουλάχιστον, αμφίβολες)— κάνουν πάντα τη λάθος επιλογή. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, τόσα διαφορετικά μονοπάτια που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, όμως, παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι χαρακτήρες συνεχίζουν ασταμάτητα να εκπλήσσουν τους θεατές, κάνοντας τις πιο παράλογες, τις πιο γελοίες, τις πιο λανθασμένες επιλογές. Και ο θεατής, ο πιο γελοίος όλων, συνεχίζει να τους υποστηρίζει, χωρίς να προβάλλει την παραμικρή ένσταση. Αυτή, λοιπόν, είναι η πλοκή της αριστουργηματικής σειράς, η οποία παρουσιάζεται με τη μορφή ντοκιμαντέρ.

Δικαιοδοσία: Russ Martin/FX. Πηγή εικόνας: ew.com

Επιπλέον, είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται ο εγγενής τρόμος που υπάρχει στις κωμωδίες, κάτι που βιώνουν βαθιά οι πρωταγωνιστές της. Σε κάθε επεισόδιο, η σκηνή επαναρυθμίζεται. Τα προβλήματα λύνονται και τα πράγματα επαναφέρονται στην αρχική τους κατάσταση. Όλα είναι στάσιμα. Πολλοί από τους χαρακτήρες έχουν κάποια επίγνωση της κατάστασής τους, ειδικά ο Guillermo. Είναι απίστευτα δυναμικός και φιλόδοξος, οπότε, φυσικά, καταλήγει απογοητευμένος και δυστυχισμένος, έχοντας κολλήσει σε αυτόν τον κύκλο. Και, ως ο μόνος με αρκετά δυνατά κίνητρα, θα είναι (ελπίζω) υπεύθυνος να αλλάξει το κατεστημένο. Από την αρχή του τέταρτου κύκλου, έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τη δυνατότητα που έχει να επέμβει στην αφήγηση και, επιτέλους, θα την αξιοποιήσει.

Βέβαια, υπάρχουν ποικίλες τραγικές στρώσεις ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αυτής της κωμωδίας. Τίποτα δεν αλλάζει, ποτέ. Οι ίδιοι οι βρικόλακες το αντιπροσωπεύουν αυτό μέσω της φύσης τους· είναι αθάνατοι, αιώνιοι, αμετάβλητοι. Δεν αντιλαμβάνονται τον κύκλο στον οποίο είναι παγιδευμένοι ή ίσως δεν νοιάζονται. Σπαταλούν χρόνο. Τί σημασία έχει η αιώνια ζωή, όταν δεν μπορείς να αλλάξεις; Τι αξία έχει, όταν όλα, τελικά, επαναλαμβάνονται (είχε δίκιο ο Oscar Wilde όταν είπε ότι ο καθένας από εμάς είναι ο δικός του διάβολος και κάνουμε αυτόν τον κόσμο την κόλασή μας); Ανατολή, δύση. Αλλά, τίποτα δεν αλλάζει.

Παράλληλα, μπροστά σε βρικόλακες που δεν αλλάζουν ποτέ και είναι κολλημένοι σε μοχθηρούς κύκλους, που γι’ αυτούς όλα είναι ασήμαντα και καμία πράξη δεν έχει συνέπειες, με συναισθήματα ματαιότητας, σπατάλης και ασημαντότητας να είναι τα μοναδικά που απομένουν στο τέλος, στέκεται ο Guillermo. Και η αντίδρασή του είναι… να προσπαθήσει αμέσως να μετατραπεί σε ένα από αυτά τα αμετάβλητα όντα. Εκστατικό.

Πηγή εικόνας: ign.com

Οι παραδοξότητες δεν λείπουν από εδώ. Οι βρικόλακες πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τους εαυτούς τους από το να φάνε τον Guillermo, γεγονός που είναι γνωστό στον θεατή από την αρχή. Όπως αποδεικνύεται, ο ίδιος ο Guillermo πρέπει να ασκεί αυστηρό αυτοέλεγχο, ώστε να μην σκοτώσει τους εν λόγω βρικόλακες. Κάθε μέρα αρνούνται να ακολουθήσουν τα φυσικά τους ένστικτα, για να μην βλάψουν ο ένας τον άλλον. Μεγαλειώδης αγάπη σε αυτό το σπιτικό.

Ωστόσο, αναμένονται πολλές ενδιαφέρουσες και σοκαριστικές αλλαγές στο μέλλον, αν το τέλος του τέταρτου κύκλου είναι ειλικρινές. Για πρώτη φορά, συγκεκριμένες ενέργειες έχουν συνέπειες. Τιμωρούνται. Εξωφρενικό! Και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, διαμάχες και αντισυμβατικές οικογενειακές δυναμικές, τι πρέπει να καταλάβουμε; Η αγάπη νικά… ας ελπίσουμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • What We Do in the Shadows, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρτώ Μανωλούδη
Μυρτώ Μανωλούδη
Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Φοιτά στη Γ' Λυκείου. Όνειρο της είναι να περάσει στην Ιατρική και να γίνει ιατροδικαστής. Γνωρίζει αγγλικά και κινέζικα. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει ελληνικές και ξένες εκδόσεις, παρακολουθεί ταινίες και σειρές, ενώ παράλληλα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εκπαιδεύσει τον σκύλο της, τον Τσάρλι (ο οποίος μάλλον εκπαιδεύει εκείνη).