17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ «Παραβολή» του Κωνσταντίνου Δ. Τζαμιώτη

Η «Παραβολή» του Κωνσταντίνου Δ. Τζαμιώτη


Του Χρήστου Χατζηκωνσταντίνου,

Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για την πρώτη εμπειρία που είχα με το βιβλίο Παραβολή του Κωνσταντίνου Δ. Τζαμιώτη. Ήταν μια από τις τυπικές διαδρομές που έχει κάθε φοιτητής προγραμματίσει για τις γιορτές, όταν γυρίσει στους γονείς του, απλά σε εκείνη τη συγκεκριμένη επίσκεψη στον υπεραστικό σταθμό είχε τελειώσει η μπαταρία του κινητού μου. Έτσι, πήρα την απόφαση να αγοράσω ένα βιβλίο από τα ψιλικά καταστήματα στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας. Με την καταβολή ενός αστείου χρηματικού ποσού, αγόρασα την Παραβολή του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, ένα μικρό βιβλίο που θα μου κρατούσε παρέα για την επόμενη 1:30 ώρα. Εν τέλει, μου δίδαξε να κάθομαι να προβληματίζομαι κάθε φορά με τον οποιονδήποτε συνομιλητή μου.

Το βιβλίο αποτελείται από σπονδυλωτές αυτοτελείς ιστορίες, που στόχο έχουν να προβληματίσουν τον αναγνώστη ως προς το τι σημαίνει επιτυχία στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Ο Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970, σπούδασε κινηματογράφο και σήμερα ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε ως διαφημιστής στην τηλεόραση, αλλά και στον μοντέρνο ελληνικό κινηματογράφο. Σήμερα διευθύνει την πολιτιστική έκδοση highlights, αλλά και συγγράφει βιβλία. Η Παραβολή αποτελεί το 4ο βιβλίο που υπογράφει ο συγγραφέας και προσωπικά είναι το αγαπημένο μου. Η σύνθεση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι μια προσωπική υπόθεση, αφού όλοι οι χαρακτήρες τουλάχιστον για τον συγγραφέα είναι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει όχι για τις επιλογές τους, αλλά για τη ματαιοδοξία της ίδιας τους της ζωής.

Ο Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης. Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στη 2η ιστορία της συλλογής. Ακολουθώντας έναν άνθρωπο, βρισκόμαστε προσκεκλημένοι στο σπίτι μιας σπουδαίας προσωπικότητας που μας περίμενε να του πάρουμε συνέντευξη. Μετά από μια εξιστόρηση των επιτευγμάτων του οικοδεσπότη, καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού βρίσκεται σε τρομερό πόνο. Το παραπάνω έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με όσα μας έχει παρουσιάσει ο ίδιος ο ευκατάστατος κύριος για τον εαυτό του. Στην ουσία, μετά από την εκτενή συζήτηση, οι ρόλοι αλλάζουν, με τον οικοδεσπότη να γίνεται ασθενής και ο επισκέπτης γιατρός.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το γεγονός ότι οι μεταφορές του Τζαμιώτη αν και στη δεύτερη ανάγνωση είναι εμφανείς, στην πρώτη δεν είναι καθόλου αναμενόμενες, ανεβάζοντας την ένταση στο κείμενο, όπως θα έκανε ένας σκηνοθέτης σε μια σκηνή δράσης. Αυτό το μοτίβο το βλέπουμε και αλλού, όπως στους χώρους που επιλέγει το κείμενο να τοποθετηθεί. Ο συγγραφέας θυσιάζει πολλές σειρές μέχρι να εγκλιματίσει τον αναγνώστη στον χώρο και την ατμόσφαιρα που θέλει εκείνος. Η σκηνοθετική οπτική σε ένα βιβλίο που αποτελείται από μικρές ανεξάρτητες ιστορίες νομίζω είναι και το στοιχείο που καθιστά το βιβλίο μοναδικό στο είδος του. Βέβαια, μην νομίζετε ότι στο κείμενο έχουν γίνει εκπτώσεις, αφού και στους μονολόγους των χαρακτήρων, αλλά και στους διαλόγους βλέπουμε πυκνό κείμενο, κλιμακούμενη ένταση, αλλά και έντονη έκφραση συναισθημάτων. Το κείμενο είναι αργό όταν θέλει να δείξει στοχασμό, αλλά γρήγορο όταν θέλει να δείξει ένταση.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα λίγο να εστιάσω στον τίτλο του βιβλίου η Παραβολή. Όπως μας είναι γνωστό, ο Ιησούς χρησιμοποιούσε τις παραβολές για διδάξει με απλά παραδείγματα στον κόσμο την πίστη, τη συγχώρεση, την επιμονή. Βασικό χαρακτηριστικό όλων των πρωταγωνιστών είναι ότι κανένας τους δεν είναι ήρωας στη δική του ιστορία, δηλαδή δεν πράττουν με απώτερο σκοπό, αλλά με αυθορμητισμό και περνάνε μια συγκεκριμένη δοκιμασία με νόημα. Η δικιά μου θεωρία είναι ότι η Παραβολή σαν βιβλίο πραγματεύεται σύγχρονες αμαρτίες που φέρνουμε στη ζωή εξαιτίας των πειρασμών που υπάρχουν εκεί έξω.

Πηγή εικόνας: www.Pixabay.com

Είναι δύσκολο να μπορέσεις να εκφραστείς για ένα βιβλίο με τόσο ιδιαίτερο σκοπό, καθώς θα μπορούσε να έχει γραφτεί από βιωματικές εμπειρίες, από έναν ξεκάθαρο παραλληλισμό προς τις παραβολές της Καινής Διαθήκης ή ακόμα και σαν παράθεση λογοτεχνικής δημιουργίας. Σε κάθε περίπτωση, προτείνω, αν σας δοθεί η ευκαιρία, να διαβάσετε το συγκεκριμένο έργο. Σίγουρα είναι κάτι που θα σας προβληματίσει, θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους σας ή ακόμα θα σας αφυπνίσει.


                                                             ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τζαμιώτης Δ. Κωνσταντίνος, Παραβολή,  politeianet.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Χατζηκωνσταντίνου
Χρήστος Χατζηκωνσταντίνου
Γεννήθηκε το 2000 στην Θες/νίκη, έχει κατοικήσει στην Πάτμο, την Καβάλα, την Καστοριά, στο Μάνχαϊμ και τους Λειψούς. Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα διεθνή δρώμενα, την πεζογραφία, Ιστορία και τους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την μουσική καθώς παίζει ακορντεόν και κιθάρα, το διάβασμα, τον κινηματογράφο και την ζωγραφική.