20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες σε Ευρώπη και Η.Π.Α: Ξεχώρισε...

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες σε Ευρώπη και Η.Π.Α: Ξεχώρισε η άνοδος των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Στο «πράσινο» ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι περισσότεροι βασικοί δείκτες στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά, με την κερδοφορία των τραπεζών και των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ανοίγουν το δρόμο της ανόδου. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα στους επενδυτές, ειδικά στην Ευρώπη, αναμένοντας τις επόμενες αποφάσεις των αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών και τις εξελίξεις στην Κίνα.

Σε εγχώριο επίπεδο, οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν σταθερές τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, χωρίς να δίνουν στους τίτλους την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Εμπόδιο στην αναβάθμιση συντελεί η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία –όπως όλα δείχνουν– θα διατηρηθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού. Γενικότερα, όμως, παρατηρείται εμπιστοσύνη στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που αποδεικνύεται από την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Σημαντικά γεγονότα των επόμενων ημερών είναι το roadshow στο Λονδίνο με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και το rebalancing του δείκτη MSCI την 1η Δεκεμβρίου.

Η διακύμανση των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ελλάδας (πράσινο) και της Γερμανίας (μπλε). Πηγή εικόνας: tradingeconomics.com

Η αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα προκάλεσε ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία της ασιατική χώρας, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να σημειωθούν –συχνές– εναλλαγές προσήμων στις ευρωαγορές με ήπια πτώση –στο τέλος– για τους περισσότερους βασικούς δείκτες. Σημαντικές ήταν οι απώλειες σε εταιρείες στους κλάδους των ορυκτών, των ταξιδιών και των βιομηχανικών αγαθών, καθώς αναμένεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, να μειωθούν τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό και να επιδεινωθούν τα προβλήματα σε λιμάνια και γενικότερα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παρόμοια και στη Wall Street οι βασικοί δείκτες διολίσθησαν τη Δευτέρα, στον απόηχο των νέων από την Κίνα.

Στον αντίποδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών φάνηκε πιο ανθεκτικό στις πιέσεις των διεθνών εξελίξεων και των μεταβολών στις ξένες αγορές, διατηρώντας τη ζώνη των 890 μονάδων. Ωστόσο, και η ελληνική αγορά εμφάνισε έντονες διακυμάνσεις γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ ο τζίρος βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως όλα δείχνουν, η συναλλακτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό βαρίδι για το ελληνικό χρηματιστήριο, περιορίζοντας τις επιδόσεις του. Τέλος, στη σημερινή άνοδο συνέβαλαν και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, τα οποία δημοσιεύτηκαν τις επόμενες ημέρες και αναμένονταν να είναι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,21% στις 891,81 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 891,85 μονάδων (+0,22%) και 885,03 μονάδων (-0,55%). Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 2.169,45 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,03%, ανεβαίνοντας στις 632,30 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε πολύ χαμηλά στα €34,32 εκατ. και ο όγκος στα 13,34 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίασε η Eurobank ύψους +3,76%, ο Ο.Π.Α.Π. με +2,12% και η Τέρνα Ενεργειακή με +1,64%. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες της Motor Oil ύψους -1,35%. Η πλειοψηφία των εισηγμένων ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι αγορές διεθνώς, εκτός από τις περισσότερες ασιατικές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξαναβρέθηκε –οριακά– πάνω από τις 900 μονάδες, με τις αντιστάσεις σε αυτό το επίπεδο να του ανακόπτουν την περαιτέρω άνοδο. Ωστόσο, σημαντικό είναι το γεγονός της διατήρησης του Γενικού Δείκτη κοντά σε αυτό το επίπεδο. Σημαντικό στήριγμα στα ημερήσια κέρδη έδωσε η ενίσχυση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε στα υψηλά της ημέρας.

Η ανοδική ώθηση στις ευρωαγορές πήγαζε από την ενίσχυση των μετοχών του ενεργειακού κλάδου, παρά τις αρνητικές μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Αυτή η άνοδος προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις της OPEC+, η οποία δε θα αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου το επόμενο διάστημα, με τις τιμές του συγκεκριμένου αγαθού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Αντίστοιχα, στη Wall Street η σημαντική ημερήσια άνοδος των βασικών δεικτών –η οποία ξεπέρασε το 1%– δημιουργήθηκε από την ανατροπή της ψυχολογίας των επενδυτών, καθώς φαίνεται ισχυρό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της νομισματικής «σύσφιξης» της FED. Γεγονός που υπεραντιστάθμισε το αρνητικό κλίμα για τα τοπικά lockdown στην Κίνα.

Τέλος, την Τρίτη ο Ο.Ο.Σ.Α. δημοσίευσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα έτη. Ειδικότερα, για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 3,1%, ενώ το 2023 αναμένει να επιβραδυνθεί στο 2,2% και να ξανά ενισχυθεί το 2024 στο 2,7%. Για την Ελλάδα, οι υπολογισμοί δείχνουν ανάπτυξη 6,7% για το 2022, η οποία, όμως, θα περιοριστεί σημαντικά στο 1,6% για τα επόμενα δύο έτη.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,93% στις 900,07 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 901,14 μονάδων (+1,05%) και 891,05 μονάδων (-0,09%). Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 2.187,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,51% στις 641,84 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €57,46 εκατ. και ο όγκος στα 22,24 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη της Alpha Bank ύψους +5,26%, της ΕΛΧΑ +3,82% και της Βιοχάλκο +3,26%. Επιπλέον, οι Σαράντης, Α.Δ.Μ.Η.Ε., Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς και Lamda Development σημείωσαν άνοδο, που ξεπέρασε το 2% και οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Ε.ΥΔ.Α.Π. και Τιτάν έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Η πλειοψηφία των εισηγμένων έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με το 11,7% –περίπου– εξ αυτών με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Με θετικό πρόσημο για 4η συνεχόμενη ημέρα ολοκληρώνει τις συναλλαγές του την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασυρόμενο από τις μεταβολές στις αγορές στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α., αλλά και την Ασία. Για ακόμα μία φορά τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών ξεχωρίζουν, με την Alpha Bank να σημειώνει αρκετά ισχυρό άλμα στην τιμή της μετοχής της. Καθοριστικός παράγοντας για το σπάσιμο του φράγματος της ζώνης των 900 με 905 μονάδων το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το επίπεδο του τζίρου, το οποίο χρειάζεται να ξεπερνά –συστηματικά– τα €70 εκατ. ημερησίως. Από τα εταιρικά αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ξεχώρισαν αυτά του Ο.Π.Α.Π., που παρουσίασε E.B.I.T.A. ενισχυμένο κατά €20 εκατ. Γενικότερα, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν αναμενόμενα από τους επενδυτές και έχουν αποτιμηθεί ήδη στις τιμές των μετοχών τους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. Η επιβεβαίωσή τους απλά άνοιξε το δρόμο στη σημερινή άνοδο.

Στο «πράσινο» συνέχισαν να βρίσκονται και οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις πιθανότητες για μια πιο ήπια στάση της επιτροπής της FED, σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της, να αυξάνονται. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθούν οι εταιρείες των κλάδων της ενέργειας και των εξορύξεων να ωθούν σε θετικά εδάφη τους κύριους δείκτες. Στην άνοδο της Τετάρτης συνέβαλαν σημαντικά και τα κέρδη από τον τουριστικό και τον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς και από τις εταιρείες λιανικών πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,70% στις 906,40 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 908,79 μονάδων (+0,97%) και 900,30 μονάδων (+0,03%). Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 2.202,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,25% στις 649,86 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα €65,96 εκατ. και ο όγκος στα 27,67 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος 3,67% για την Βιοχάλκο. Ακολούθησαν με κέρδη, που ξεπέρασαν το 2% οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Quest. Με άνω του 1% έκλεισαν οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Σημαντικές απώλειες παρουσίασαν οι Σαράντης (-2,91%) και Δ.Ε.Η. (-1,18%).

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με κέρδη οι δείκτες στη Λεωφόρο Αθηνών την Πέμπτη, παρουσιάζοντας ισχυρή άνοδο και ωθώντας τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 6,5 μηνών, μια «ανάσα» πριν τις 920 μονάδες. Η ανοδική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνόδεψε τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, των οποίων οι δείκτες βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τριμήνου, καθώς και το χθεσινό θετικό κλίμα της Wall Street. Μπορεί η εγχώρια με την ευρωπαϊκή αγορά να κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση, όμως το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε αρκετά υψηλότερες αποδόσεις, επιτυγχάνοντας να ξεφύγει –έστω και προσωρινά– από τις αντιστάσεις των 900 μονάδων.

Η αύξηση της πιθανότητας υποχώρησης των «γερακιών» στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό τα πολύ θετικά εταιρικά αποτελέσματα, λειτούργησαν ως καταλύτες στην ημερήσια άνοδο των ευρωαγορών. Στην εγχώρια αγορά –παρά το ευνοϊκό περιβάλλον μετά την τεράστια πτώση των χρηματιστηρίων τον Σεπτέμβριο– μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης δεν έχουν παρουσιάσει κάποια σημαντική βελτίωση. Επιπλέον, δεν είναι λίγες και οι μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι οποίες δε σημείωσαν αντίστοιχες αποδόσεις. Όσον αφορά τον τζίρο, ανήλθε σε χαμηλά επίπεδα την Πέμπτη λόγω της αργίας στην αμερικανική αγορά, η οποία περιόρισε τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,48% στις 918,78 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 919,91 μονάδων (+1,49%) και 908,21 μονάδων (+0,20%). O δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,77% στις 2.241,93 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,74% στις 667,64 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €54,74 εκατ. και ο όγκος στα 20,38 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό σημείωσε άλμα η μετοχή της Δ.Ε.Η. ύψους 5,81%, ενώ ακολούθησαν με κέρδη, που ξεπέρασαν το 3% οι Alpha Bank, Eurobank και Σαράντης. Άνοδο μεγαλύτερη του 2% παρουσίασαν οι Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς και άνω του 1% οι Ο.Π.Α.Π., Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος. Καμία μετοχή εισηγμένης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν είχε πτώση, που ξεπέρασε το 0,6%.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Μικρή η πτώση την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από κάποιες διορθωτικές ενέργειες, αλλά και την καθιερωμένη κατοχύρωση κερδών στο τέλος της εβδομάδας. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν οριακή η άνοδος για τους περισσότερους δείκτες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Μετοχές ορυχείων, εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου διολίσθησαν, αντισταθμίζοντας τα κέρδη άλλων εισηγμένων. Ιστορικό χαμηλό παρουσιάζει η μετοχή της Credit Suisse, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπει καταθέτες της να σηκώνουν τα λεφτά τους από τους λογαριασμούς της. Στη Wall Street ήταν μεικτά τα πρόσημα μετά το πέρας της σύντομης συνεδρίασης της Black Friday.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,23% στις 917,64 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 921,23 μονάδων (+0,16%) και 914,04 μονάδων (-0,62%). Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,38% στις 2.233,43 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,99%, πέφτοντας στις 661,01 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €47,71 εκατ. και ο όγκος στα 19,54 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό πτωτικά έκλεισαν οι δεικτοβαρείς τίτλοι των Ο.Π.Α.Π., Α.Δ.Μ.Η.Ε., Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντίθετα, σημαντικά ήταν τα κέρδη για Βιοχάλκο (+2,68%) και Quest (+2,14%). Με άνοδο μεγαλύτερη του 1% έκλεισαν, επίσης, οι Aegean, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ε.ΥΔ.Α.Π., Jumbo, Ο.Λ.Π. και Lamda Development.

Συνοψίζοντας, συνολικά την εβδομάδα που μας πέρασε στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,11%, ο FTSE Large Cap κέρδισε 3,45% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,62%. Στις ευρωαγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 440,73 μονάδες (+1,82%), ο γερμανικός DAX στις 14.541,38 μονάδες (+1,01%), o γαλλικός CAC 40 στις 6.712,48 μονάδες (+1,32%), ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.486,67 μονάδες (+1,37%), ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.416,60 μονάδες (+3,66%) και ο ιταλικός FTSE MIB στις 24.718,81 μονάδες (+0,11%). Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 34.347,03 μονάδες (+2,20%), o ευρύτερος S&P 500 στις 4.026,12 μονάδες (+1,51%) και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 11.226,36 μονάδες (-0,27%).


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.