20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑπο σκάνδαλο σε σκάνδαλο

Απο σκάνδαλο σε σκάνδαλο


Του Μενέλαου Γιώτη,

Το φαινόμενο – Σκάνδαλο Πάτση

Τον Οκτώβρη που πέρασε, ένα επιπλέον σκάνδαλο ξέσπασε με επίκεντρο έναν βουλευτή (πρώην πλέον) της Νέας Δημοκρατίας, τον Ανδρέα Πάτση. Ο Πάτσης δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των κόκκινων δανείων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η επιτομή της σύνδεσης του παρακράτους και της διαφθοράς. Η δραστηριότητα του βουλευτή ήταν η εξής: αγόραζε τα κόκκινα δάνεια –πολλές φορές κάτω από το ένα δέκατο της αξίας τους– και στο τέλος της ημέρας εισέπραττε τα χρέη. Ο Πάτσης αγόρασε κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπροσθέτως, ο βουλευτής εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Αυτό είναι ξεκάθαρο, αφού οι περισσότερες περιπτώσεις κόκκινων δανείων είχαν να κάνουν με την πρώτη κατοικία και σύμφωνα με αυτόν, η προστασία της πρώτης κατοικίας ουσιαστικά καταργούνταν. Αυτό δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν «επιχειρηματικές» δραστηριότητες τύπου Πάτση, στις οποίες, εκμεταλλευόμενοι της οικονομικές δυσκολίες της ακριβείας, κερδοσκοπούσαν ασύστολα και αδίστακτα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, εάν ακολουθούσε πλήρως το γράμμα του νόμου (κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από την ελληνική δικαιοσύνη), αλλά πολιτικά είναι κάτι εντελώς αδιανόητο. Το γεγονός και μόνο ότι ένας βουλευτής είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση και κερδοσκοπούσε εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και, μάλιστα, με κύριο διακύβευμα τις πρώτες κατοικίες τους είναι εντελώς ανήθικο. Θα μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας ήταν κομμένος και ραμμένος για τον Ανδρέα Πάτση και τον μηχανισμό του. Επομένως, αποδεικνύεται πως η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό μέσο (πρόταση μομφής κατά του Χ. Σταϊκούρα) για να αποτρέψει την ψήφιση του ήταν τελικά στη σωστή κατεύθυνση πολιτικά.

Πηγή εικόνας: Eurokinissi

Τα νέα στοιχεία για τις Υποκλοπές

Μαζί με το σκάνδαλο Πάτση, τις τελευταίες μέρες ήρθαν στο φως νέες σοκαριστικές και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από το αφήγημα «Υποκλοπές Τέλος» περάσαμε στο «Υποκλοπές δίχως τέλος». Από το «δεν έχει ψωμί η υπόθεση» στο «έχει πολύ ψωμί η υπόθεση». Με βάση τα νέα στοιχεία παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό Predator κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Υπουργοί και πρώην Υπουργοί που παρακολουθούνταν ήταν οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Ν. Δένδιας, Α. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Ν. Χαρδιαλιάς, Χ. Σταϊκουρας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, Ν. Παπαθανάσης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ολ. Κεφαλογιάννη. Επιπλέον, παρακολουθούνταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολ. Γεροβασίλη και Χ. Σπίρτζης. Μετά τις νέες αποκαλύψεις, η κυβέρνηση άλλαξε τελείως την υπερασπιστική γραμμή και από την προσέγγιση του δόγματος «δε γνώριζα», πέρασε στο αφήγημα της δήθεν συνωμοσίας, δηλαδή ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ήταν, εν τέλει, το θύμα των παρακολουθήσεων. Όπως το πρώτο αφήγημα, έτσι και το νέο δε μπορεί να γίνει πιστευτό από τον ελληνικό λαό. Κι αυτό, διότι οι δήθεν συμπτώσεις και οι δήθεν αστοχίες είναι πάρα πολλές και σε πολλά πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και συνολικά με τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Όλα αυτά να δίνουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση των υποκλοπών και ο ίδιος Πρωθυπουργός της είναι ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να μετατρέψει το εκτεταμένο σκάνδαλο των υποκλοπών σε μια εντελώς προσωπική υπόθεση, η οποία θα έχει εξαιρετικά απρόβλεπτα αποτελέσματα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά και συστηματικά να κρύβεται και να αρνείται πεισματικά να εμφανιστεί εκ νέου στη Βουλή, για να δώσει τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις που ισχυρίζεται πως έχει. Αντιθέτως, δεν αποφεύγει να δίνει σε ασφαλές περιβάλλον μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε φιλικά προσκειμένους σε αυτόν και στην ΝΔ δημοσιογράφους. Να παριστάνει τον οργισμένο και μέσα από αήθεις και χυδαίες επιθέσεις προς τους πολιτικούς του αντιπάλους να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να καταφεύγει ακόμα και σε μετεμφυλιακή ρητορική περί πατριωτισμού.

Πηγή εικόνας: documentonews.gr

Τα Συμπεράσματα και το Διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η συγκεκριμένη κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Τα σκάνδαλα των υποκλοπών και του Πάτση απλά κάνουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να φαίνονται αδίστακτοι. Η υπεροπλία που έχουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τους δίνουν την εντύπωση πως τίποτα δεν τους αγγίζει και τους δημιουργούν μια εξαιρετικά τοξική και επικίνδυνη αλαζονεία. Και με τις απευθείας αναθέσεις να ξεπερνάνε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις 3μιση χρόνια διακυβέρνησης, επιβεβαιώνεται για ποιους τελικά κυβερνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πλέον κερδίζει με εξαιρετική ευκολία τον τίτλο του «αρχιερέα» της διαπλοκής και της διαφθοράς από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τουλάχιστον ο Σημίτης έχει να επιδείξει ορισμένα έργα υποδομών, πολλά από τα οποία ήταν πράγματι απαραίτητα και χρήσιμα μέχρι σήμερα. Ενώ αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να καλύψει την εκτεταμένη διαφθορά και τα σκάνδαλα με επικοινωνιακά σόου και συνοδεύοντάς την με αμφιλεγόμενα εξοπλιστικά προγράμματα με τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Κι εδώ φτάνουμε στο δια ταύτα. Και το δια ταύτα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών σε λίγους μήνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του θα έρθουν αντιμέτωποι με τη λαϊκή κρίση. Όλοι και όλες πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε γνώστες της σοβαρότητας της κατάστασης και για αρχή πρέπει να τιμήσουμε την πιο δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία ορίζουμε σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και τις τύχες της χώρας. Καθεστώς Μητσοτάκη, λοιπόν, και έντονο φλερτ με το παρακράτος; Ή μήπως υπάρχει εναλλακτική; Οι δυνάμεις της πρόοδου και της Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποί της καλούνται να δείξουν χαρακτήρα. Το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει εκπονηθεί, πέρα από εφικτό, πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο και να εμπνέει μια προοπτική μακράς πνοής. Στις συγκεκριμένες εκλογές, κατά την προσωπική μου προσέγγιση, πρέπει να ηχούν τρεις λέξεις στη συνείδηση όλων μας. Διαφάνεια, Εντιμότητα, Δικαιοσύνη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Σκάνδαλο με κόκκινα δάνεια στη Νέα Δημοκρατία, gothess.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Εφημερίδα Documento 6/11/22
  • Εφημερίδα Documento 13/11/22

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μενέλαος Γιώτης
Μενέλαος Γιώτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης. Λατρεύει και ασχολείται με την οικονομία και φροντίζει πάντα να ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το μπάσκετ και τον στίβο.